Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH Obecná charakteristika 1 Obilné zrno 1 Význam ve výživě 1 Druhy a využití 1 Ostatní výrobky z obilovin 1 Posuzování jakosti 1 Vady 2 Skladování 2

3 Obecná charakteristika obilovin Důležitá zemědělská plodina (rostlina) Základní složka výživy Surovina pro výrobu potravinářských výrobků Zrno obsahující škroby Krmivo pro hospodářská zvířata

4 Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva) Jádro (endosperm) Klíček (zárodek) Obr. 1: Obilné zrno

5 Obilné zrno Druhy květenství obilovin: V klasu (pšenice, žito, ječmen) V latě (oves, proso, pohanka, laskavec, rýže) V palici (kukuřice)

6 Význam ve výživě Celulóza Bílkoviny Tuky Vitamíny E, B Nerostné látky: draslík, fosfor, hořčík, vápník Stopové prvky

7 Druhy a využití Pšenice – mouka, krupice, škrob, lepek, slad, kroupy Žito – mouka (chléb), perník, obilná kávovina, destiláty Ječmen – slad, kroupy, líh Oves – krmivo, ovesné vločky Kukuřice – krmivo, mouka, škrob

8 Druhy a využití Rýže – příloha, zavářka, kaše, nákypy Proso – mouka Pohanka – kaše, zavářka Laskavec – amarantová celozrnná mouka

9 Druhy obilí – Pšenice Obr. 2: Pšenice

10 Druhy obilí – Žito Obr. 3: Žito

11 Druhy obilí – Oves Obr. 4: Oves

12 Druhy obilí – Ječmen Obr. 5: Ječmen

13 Druhy obilí – Kukuřice Obr. 6: Kukuřice

14 Ostatní výrobky z obilovin Směsi z obilovin Obilninové instantní kaše Směsi na přípravu houskových knedlíků Müsli Obilné maso Obilovinové pukavce (pop-corn) Obilovinová mléka

15 Posuzování jakosti Senzoricky: –Vzhled –Barva –Vůně Laboratorně: –Hmotnost –Obsah vody –Obsah příměsí –Škrobnatost –Klíčivost

16 Vady Vysoký obsah vody Napadení škůdci Poškození zrn Cizí příměsi Zatuchlost Plíseň Naklíčení

17 Skladování Sklady (čisté, suché, větratelné) Ochrana před živočišnými škůdci a hmyzem (pravidelná deratizace, dezinsekce) Ochrana před vlhkostí

18 Kontrolní otázky 1.Uveďte charakteristiku obilovin a jejich národohospodářský význam. 2.Jaké druhy květenství u obilovin znáte a uveďte příklady. 3.Uveďte z jakých částí se skládá obilné zrno. 4.Vyjmenujte druhy obilovin a uveďte použití. 5.Vyjmenujte jakostní znaky a vady obilovin. 6.Popište jak se obiloviny skladují.

19 Literatura – knihy 1KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, č. j / VANDA, Pavel a kol. Zbožíznalství pro I. až III. ročník. 1. vydání. Praha: SPN, č. j /

20 Literatura – obrázky Obrázky: 1.PEKINENSIS. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grain.gif 2. BLUEMOOSE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_close-up.JPG?uselang=cs 3. LSDSL. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ear_of_rye.jpg 4.FK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 5.CARPORT. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 6. POLLINATOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.


Stáhnout ppt "Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google