Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10-1-11_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. OBILOVINY -prezentace Autorem materiálu a všech jeho.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10-1-11_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. OBILOVINY -prezentace Autorem materiálu a všech jeho."— Transkript prezentace:

1

2 VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. OBILOVINY -prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace slouží žákům jako názorný materiál, kterým učitel navozuje nové učivo o obilovinách, jejich rozdělení a významu pro člověka. Žák rozeznává jednotlivé druhy a osivo základních obilovin. Prezentaci lze použít jako zápis do sešitu. Rozvíjí kompetence k učení a k řešení problémů. Vhodné pro žáky 6.ročníků. Vypracovala Ing.Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce

3 OBILOVINY tvoří základ výživy lidstva po dobu delší než 12 tisíc let CELOSVĚTOVÝ PODÍL OBILOVIN na lidské výživě DNES činí % OBILÍ – rusky obilje – lze přeložit jako ZÁSOBA, HOJNOST (z historie-možnost obchodování, uskladnění…) JEDNOSTRANNÁ VÝŽIVA OBILNINAMI způsobuje NEMOCI (dnes v chudých zemích, kde chybí pestrá vyvážená strava obyvatel) BERI-BERI : jednostranná výživa rýží Pellagra : jednostranná výživa kukuřicí

4 A)Pro SEMENO = ZRNO = OBILKY = CEREÁLIE B)Celá rostlina – v suchém i syrovém stavu K výživě lidí: Celé zrno – rýže Rozemleté – mouka K výživě hospodářských zvířat: Živá nadzemní část rostliny – zelená píce (kukuřice) Nadzemní část v suchém stavu – sláma (pšenice, ječmen)

5 OBILOVINY JSOU ZDROJEM -Vitamínů skupiny B a vitamínu E -Vápníku, hořčíku, železa, mědi, fosforu, zinku PRO ZACHOVÁNÍ TĚCHTO DŮLEŽITÝCH LÁTEK -Je dobré konzumovat zrna celá i s povrchovými obaly, kde jsou dané látky především obsaženy – potraviny tzv. CELOZRNNÉ ! -Ze zrn zbavených těchto vrstev se vyrábí bílá mouka – která proto je významných látek z velké části zbavena!

6 PŠENICE, JEČMEN, ŽITO, OVES Charakteristické rysy: - stéblo duté - méně náročné na teplo, více na vodu - existují ozimé i jarní formy

7 ROZDĚLENÍ OBILOVIN – 2.skupina KUKUŘICE, PROSO, ČIROK, RÝŽE Charakteristické rysy: - stéblo vyplněné dření - více náročné na teplo, méně na vodu - pouze jarní formy

8 ZRNO PŠENICE

9 ZRNO JEČMENE

10 ZRNO ŽITA

11 ZRNO OVSA

12 ZRNO KUKUŘICE

13 ZRNO RÝŽE Typická terasovitá políčka s rýží

14

15 PŠENICEŽITOKUKUŘICE JEČMENRÝŽEOVES

16 SEZNAM ODKAZŮ NA POUŽITÉ STRÁNKY


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10-1-11_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. OBILOVINY -prezentace Autorem materiálu a všech jeho."

Podobné prezentace


Reklamy Google