Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_Inovace_11_06 Název DUMu: Mouka a výrobky z obilnin Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Mouka a výrobky z obilnin Charakteristika a druhy obilnin Obilné zrno a jeho složení Mouka Další výrobky z obilnin

3 Střední škola Oselce Obilniny jsou nejstarší člověkem pěstované rostliny jsou kulturní trávy pěstované pro semena – zrna zrna obsahují škrob a bílkoviny používají se k výživě člověka a některých hospodářských zvířat největší obilnářské oblasti jsou v evropské části Ruska, Kanadě, USA, Argentině, Austrálii a v západní Evropě

4 Střední škola Oselce Druhy obilnin pšenice žito oves ječmen rýže kukuřice obr.3 obr.1 obr.2 obr.4 obr.6 obr.5

5 Střední škola Oselce Další druhy obilnin a rostliny s podobným využitím obr.10 obr.11 Čirok Proso obr.12 Tritikale obr.13 Laskavec obr.14 Pohanka

6 Střední škola Oselce Složení obilného zrna 1,2 klíček – obsahuje růstové hormony, tuky, bílkoviny, vitamíny, zhoršuje pekařskou kvalitu mouky 3 moučné jádro – obsahuje škrobová zrna a lepek (bílkovina) 4 obalové vrstvy – obsahují vlákninu a minerální látky, před mletím se odstraňují 5 vousky obr

7 Střední škola Oselce Výroba mouky mouka se vyrábí ve mlýnech největší význam pro lidskou výživu má mouka pšeničná a žitná 1. čištění – odstraní se prach, příměsi, nečistoty 2. loupání – odstraní se klíček a vousky 3. mletí – rozemletím zrna vzniká šrot 4. vysévání a mletí – opakuje se až 8x, síta mají stále menší oka 5. luštění - jemnější mletí – výroba krupice a krupičky 6. vymílání – krupice a krupička se rozemílá na mouku hrubou, polohrubou, hladkou

8 Střední škola Oselce Výroba mouky zrno čištění loupání plevy nečistoty mletí klíček, vousek vysévání šrot mletí vysévání luštění otruby propad vysévání vymílání krupicekrupičky třídění a balení mouka hrubápolohrubáhladká

9 Střední škola Oselce Smyslové posuzování pšeničné mouky barva – nažloutlá, bez teček, cizích příměsí, více vymleté mouky jsou tmavší vůně – bez pachů po cizích látkách nebo ztuchlině chuť – závisí na stupni vymletí vlhkost množství lepku vaznost – schopnost mouky přijímat vodu

10 Střední škola Oselce Vady mouky znečištění nebo špatné zpracování pach po plísni, žluklá mouka chuť ovlivňuje uskladnění, příměsi, přítomnost plísní a škůdců obr.8 obr.9 Zavíječ moučný Mouční červi

11 Střední škola Oselce Použití mouky v cukrářské výrobě je mouka u většiny výrobků hlavní surovinou do těst – slané, vaflové, linecké, listové, kynuté, perníkové, lité, šlehané, třené podsypávání při vyvalování a tvarování výroba těstovin obr. 15obr. 16

12 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Wheat_close- up.JPG/220px-Wheat_close-up.JPG obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Wild_rye.jpg/250 px-Wild_rye.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Escourgeon- Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg/250px-Escourgeon- Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Avena- sativa.jpg/250px-Avena-sativa.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/YellowCorn.jpg/1 20px-YellowCorn.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/US_long_grain_r ice.jpg/80px-US_long_grain_rice.jpg

13 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Weizenkorn- Nederlands.png/708px-Weizenkorn-Nederlands.png obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Mealworms_in_plasti c_container_of_bran.jpg/220px-Mealworms_in_plastic_container_of_bran.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Ephestia.kuehniella. mounted.jpg/250px-Ephestia.kuehniella.mounted.jpg obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Sorghum.jpg/258px- Sorghum.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Panicum_miliaceum 1.jpg/258px-Panicum_miliaceum1.jpg obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Triticale.jpg/220px- Triticale.jpg obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Amaranthus_caudat us1.jpg/220px-Amaranthus_caudatus1.jpg obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Fagopyrum_sagittat um.jpg/258px-Fagopyrum_sagittatum.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Various_grains.jpg/2 20px-Various_grains.jpg obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Spaghetti- prepared.jpg/220px-Spaghetti-prepared.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google