Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_04 Název DUMu: Konzervace potravin Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Konzervace Význam konzervace potravin Způsoby konzervace

3 Střední škola Oselce Význam konzervace potravin účelem konzervace je prodloužení trvanlivosti potravin a zajistit dostatek sezónních potravin cílem je zastavit nechtěné množení mikroorganizmů, které způsobí, že potraviny jsou nepoživatelné nebo dokonce zdravotně závadné

4 Střední škola Oselce Konzervační metody musí zajistit, aby byla maximálně zachována: biologická hodnota smyslové vlastnosti stravitelnost přirozený vzhled o br. 1 obr. 2 obr.3

5 Střední škola Oselce Způsoby konzervace fyzikální metody: chlazení – působením teplot pod 5 °C se omezí činnost mikroorganizmů a enzymů mražení – velmi šetrný a dlouhodobý způsob konzervace, co nejrychleji dosáhnout uvnitř potraviny -18 °C sušení – odstraní se podstatná část vody, a tím se omezí činnost mikroorganizmů –sušení na vzduchu (houby, koření, bylinky, ryby) –sušení v sušičkách (ovce, zelenina) –sušení na válcích (sušení mléka, instantní kávy) –vymrazování (ze zmrazené potraviny se ve vakuu opaří voda)

6 Střední škola Oselce pasterizace – zahřátí na teplotu 65 – 85 °C na několik minut až sekund (mléko) sterilizace – prohřátí na 100 °C zahušťování – část vody se odpaří (protlaky, mléko) vakuové balení – zabalení do nepropustné folie (chrání před působením vnějších vlivů) potahování povrchu – voskový povlak na sýrech ozařování – ultrafialové paprsky ničí mikroorganizmy a jejich zárodky (cibule, koření, jahody, brambory...) o br. 4

7 Střední škola Oselce Způsoby konzervace chemické metody solení – sůl váže vodu, omezí činnost mikroorganizmů (ryby, sýry, slanina) uzení – zvyšuje účinek soli, usmrtí mikroby proslazování – cukr ve vysoké koncentraci působí konzervačně (marmelády, džemy, kandované ovoce, marcipán, slazené kondenzované mléko) nakládání do alkoholu – zastaví množení mikrobů (konzervace ovoce) ob r. 5 obr.7

8 Střední škola Oselce okyselování – zastaví činnost hnilobných bakterií –mléční kysání – kysané zelí, kysané mléčné výrobky –konzervace s přídavkem octa – okurky, ryby, zelenina, houby,... –kyselina citrónová chemické konzervační prostředky – hubí mikroorganizmy, použití především v průmyslové výrobě, použití konzervačních látek musí být uvedeno na obalu ob r.6

9 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Tvaruzky01.jpg/1 20px-Tvaruzky01.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/The_Food_at_D avids_Kitchen_028.jpg/120px-The_Food_at_Davids_Kitchen_028.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Bowl_of_cherries _with_red_accent.jpg/120px-Bowl_of_cherries_with_red_accent.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/~volkswagen- currywurst-by-RalfR-1.jpg/120px-~volkswagen-currywurst-by-RalfR-1.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/DongPoRou.jpg/2 20px-DongPoRou.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Cucumbers_- _Vladimir_Morozov.jpg/220px-Cucumbers_-_Vladimir_Morozov.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Candied_Fruit_- _La_Boquer%C3%ADa.jpg/220px-Candied_Fruit_-_La_Boquer%C3%ADa.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google