Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: 32_VY_INOVACE_11_03 Název DUMu: Kvalita potravin Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Kvalita potravin Jakost potravin a její hodnocení Metody hodnocení kvality potravin

3 Střední škola Oselce Jakost potravin a její hodnocení Znaky a vlastnosti používané k hodnocení: složení smyslové vlastnosti technologické vlastnosti hygienické faktory původ způsob balení, uchovávání, transportování

4 Střední škola Oselce Normy jakosti Podle úrovně působnosti rozlišujeme technické normy: –evropské normy (mají působnost v celé Evropské unii) –české státní normy (platnost v celé ČR) –podnikové normy (závazné pro podniky mezi kterými byly dohodnuty)

5 Střední škola Oselce Normy podrobně uvádějí požadavky na jakost jednotlivých surovin: - fyzikální vlastnosti - chemické složení - mikrobiologické požadavky - balení - skladovací podmínky - způsob dopravy - záruční dobu - způsoby kontroly jakosti Norma jakosti je směrnice, která zavazuje výrobce dodávat suroviny odpovídající jakosti a určuje odběrateli způsob, jakým se surovinami zachází.

6 Střední škola Oselce Složení potravin a surovin hlavní živiny: bílkoviny (obr. 3,4) tuky (obr. 3) cukry (obr. 5) vedlejší živiny: vitamíny (obr. 1,2) minerální látky voda obr. 1 obr. 2 obr. 3 obr. 4 obr. 5

7 Střední škola Oselce Metody hodnocení kvality surovin 1. smyslové hodnocení – subjektivní závisí na schopnostech a zkušenostech hodnotitele 2. analytické hodnocení – objektivní probíhá v laboratořích za standardních podmínek u všech vzorků používají se fyzikální, chemické a biologické metody

8 Střední škola Oselce Smyslové hodnocení vzhled barva barevné odstíny tvar poškození příměsi škůdci zakalení deformace obalu obr. 6

9 Střední škola Oselce Smyslové hodnocení posuzujeme stav suroviny poklepání šplouchání vrzání syčení obr. 7

10 Střední škola Oselce Smyslové hodnocení vůně zápach obsah aromatických látek zapáchající příměsi stupeň zkažení potravy obr. 8

11 Střední škola Oselce Smyslové hodnocení rozpoznávání chutí: kyselá sladká slaná hořká rozpoznávání pachutí obr. 9

12 Střední škola Oselce Smyslové hodnocení sledujeme konzistenci drobivost práškovitost hrubost zrnitost granulaci tvrdost ztuhlost měkkost vlhkost teplo, chlad obr. 10

13 Střední škola Oselce Analytické hodnocení fyzikální zkoušky hmotnost objem hustota pevnost obalu obr. 11

14 Střední škola Oselce Analytické hodnocení chemické metody stanovení chemického složení výrobku stanovení přesného množství živin, vody a minerálních látek stanovení škodlivin obr. 12

15 Střední škola Oselce Analytické metody mikroskopické a mikrobiologické metody zjišťují přítomnost mikroorganizmů v potravinách zkoumají působení škodlivých organizmů na člověka obr. 13

16 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Vegetables.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Fruit_Stall_in_Barcelona _Market.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/FoodMeat.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Cheese_platter.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Zmrzlinov%C3% BD_poh%C3%A1r_s_jahodami.jpg/450px- Zmrzlinov%C3%BD_poh%C3%A1r_s_jahodami.jpg obr. 6 – 13 klipart Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google