Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v cukrářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_15 Název DUMu: Káva Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: třetí Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Původ kávy Pěstování a sklizeň kávy Zpracování a použití kávy
KÁVA Původ kávy Pěstování a sklizeň kávy Zpracování a použití kávy

3 Původ kávy Káva pochází z Etiopie, kde ještě roste planě. Kulturně byla pěstována v oblasti Kaffa. Poprvé byla konzumována v arabském světě mezi léty 1300 – 1400. Patří mezi povzbuzující pochutiny – v malém množství posiluje srdeční činnost, odstraňuje malátnost a působí proti únavě.

4 Kávovník arabský je stálozelený keř nebo strom 5 až 8 m vysoký
plodem je peckovice s 1 až 2 semeny plody zrají 9 – 14 měsíců pochází ze severovýchodní Afriky z oblastí s průměrnou teplotou 25 °C největšími producenty kávy jsou Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Pobřeží Slonoviny, Indonésie a Etiopie obr.1

5 zralé plody mají červenou barvu
pěstují se odrůdy Arabica (kvalitnější) a Robusta (méně kvalitní a levnější) kvalitní káva se sbírá pouze ručně plod má kožovitou slupku a zpravidla dvě semena každé semeno je obaleno stříbrnou blánou obr.2 obr.3 obr.4

6 Zpracování kávy zpracování (začíná přímo po sběru)
a) za sucha (levnější): plody se operou, 5 – 14 dnů se suší na slunci, po usušení se uvolní a v loupacích strojích se zbavují slupky b) za mokra (modernější a dokonalejší): plody se plaví v nádržích, kde se čistí a přebírají, proud vody je dopraví do mačkacího stroje (pulpovníku), kde se oddělí semena od dužiny semena se fermentují 12 – 72 h, při teplotě 60 – 70 °C, vyperou se a usuší v loupacích strojích se zbaví slupek, třídí se a leští takto upravená zrna se nazývají ZELENÁ KÁVA (mohou se skladovat i několik let) obr.5

7 Pražení kávy vůni a chuť získají kávová zrna až při pražení
pražení probíhá v bubnech při teplotě 160 – 220 °C po dobu 5 – 15 minut pražená zrna se neustále promíchávají praží se na několik typů pražení světlé (kyselá chuť), střední, středně intenzivní (získávají čokoládovou příchuť), tmavé a velmi tmavé (hořké) po upražení káva 3 – 4 dny odpočívá po odpočinku se káva nejčastěji balí do vakuovaných obalů

8 Druhy kávy zrnková káva mletá káva vakuově balená
instantní (rozpustná) káva – patent od roku 1910, vyrábí se ze silného extraktu kávy sprejováním nebo vymrazováním sloní káva $ za 1 kg (nestrávená semena ve výkalech) cibetková káva 600 – 800 $ za 1 kg (nestrávená semena ve výkalech) obr.6 obr.7

9 Druhy přípravy kávy cappuccino – 1/3 espressa, 1/3 mléka, 1/3 mléčné pěny podáváme v širším porcelánovém šálku espresso - 7 g pomleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88 – 90 °C obr.9 obr.8 obr.10

10 latte macchiato – z našlehaného mléka a espressa
mocca – káva na způsob espressa, připravená ve speciální konvici konvici obr.11 obr.12

11 Zdroj materiálů: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr. 1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Starr_ _Coffea_arabica.jpg/260px-Starr_ _Coffea_arabica.jpg obr. 2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Starr_ _Coffea_arabica.jpg/120px-Starr_ _Coffea_arabica.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Coffea_arabica_004.JPG/120px-Coffea_arabica_004.JPG obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/Roasted_coffee_beans.jpg/200px-Roasted_coffee_beans.jpg obr. 5http:// obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Kopi_Luwak-01.jpg/80px-Kopi_Luwak-01.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Paradoxurus_North_Sulawesi.JPG/120px-Paradoxurus_North_Sulawesi.JPG obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Harrods_Cappuccino.jpg/120px-Harrods_Cappuccino.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/My_favourite_cappuccino.jpg/120px-My_favourite_cappuccino.jpg obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Linea_doubleespresso.jpg/200px-Linea_doubleespresso.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Latte_macchiato_with_coffee_beans.jpg/220px-Latte_macchiato_with_coffee_beans.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google