Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pardubice, 15.5. 2013 Mgr. Miroslava Slavíková Luštěniny a obilniny Jak zajímavě sestavit jídelní lístek, aby se naplnil spotřební koš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pardubice, 15.5. 2013 Mgr. Miroslava Slavíková Luštěniny a obilniny Jak zajímavě sestavit jídelní lístek, aby se naplnil spotřební koš."— Transkript prezentace:

1 Pardubice, Mgr. Miroslava Slavíková Luštěniny a obilniny Jak zajímavě sestavit jídelní lístek, aby se naplnil spotřební koš

2 Luštěniny a obilniny jsou velmi důležité pro lidské zdraví jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a také vlákniny.

3 Luštěniny  jsou navíc výrazných zdrojem bílkovin

4  a pokud je kombinujeme s obilovinou, je tato bílkovina plnohodnotná.

5  To je také důvodem zařazování luštěnin do jídelníčku – luštěniny tedy zařazujeme zejména pro jejich nutriční vlastnosti a nikoli „jen proto“ abychom naplnili spotřební koš.

6  To je nutné si uvědomit zejména kvůli kombinacím jednotlivých pokrmů.

7  Bílkoviny jsou živinou pro lidský organismus nepostradatelnou.  Zdraví poškozuje jejich nedostatek,ale i velký nadbytek. Jsou tvořeny 20 až 22 aminokyselinami, z nichž je 8-9 nezbytných (esenciálních). Bílkoviny

8 Rozklad zkonzumovaných bílkovin probíhá hydrolýzou a začíná v žaludku. Aminokyseliny přenášeny do slizničních buněk tenkého střeva odkud přecházejí do krevního oběhu. Krví jsou rozváděny do celého těla a využívány pro syntézu tělních bílkovin.

9  Spotřeba luštěnin v ČR je nízká - jen 2,5 kg na obyvatele na rok, zatímco některé státy mají spotřebu až 25 kg.  Na základě dnešních vědeckých poznatků je možno říci, že luštěniny jsou zdraví velmi prospěšné.

10 Luštěniny  obsahují také oligosacharidy, které podléhají mikrobiálnímu zpracování v tlustém střevě, což může způsobit nadýmání a plynatost.  Byla by ovšem velká škoda kvůli tomu omezovat podíl luštěnin v našem jídelníčku.

11  Je vhodné luštěniny zařazovat v menším množství, ve vhodných kombinacích a častěji.

12 Základní druhy luštěnin:  Čočka zelená  Tmavě zelená čočka  Červená čočka je velmi dobře stravitelná, má vysoký obsah beta- karotenu, není nutné ji namáčet, doba varu cca 15 minut, po té se rozváří a tvoří jemné pyré. Výborně zahušťuje polévky.

13

14  Hrách byl spolu s čočkou důležitou součástí stravy Slovanů.  Půlený loupaný – žlutý či zelený, neloupaný

15  Cizrna pochází z Indie, je velmi výživnou luštěninou, zdrojem manganu, vitamínu E, kyseliny listové a železa.   Má jemnou chuť připomínající oříšky.

16

17 Fazole  Bílé  Černé fazole jsou oblíbené především v latinskoamerické a asijské kuchyni.  Červené fazole jsou dobrým zdrojem draslíku, železa, kyseliny listové.  Fazole pinto

18

19 Sója  pochází z Číny  je ze všech rostlinných potravin nejbohatším zdrojem bílkovin.

20

21  Pro lidský organismus je výhodné je konzumovat sóju prostřednictvím výrobků z ní, neboť ty jsou  lépe stravitelné  a živiny jsou výhodněji využitelné – jako je např. tofu, tempeh.

22

23

24

25

26  Nikoli sojové „maso“ – to slouží spíše jako „plnidlo“ nepovažujeme ho za zdroj živin.  Např. když chceme snížit spotřebu masa a „nastavujeme“ maso např. v karbanátku sojovým masem apod.

27 Způsoby úprav luštěnin  Karbanátky  Nákypy  Omáčky  Guláše  Polévky  Pomazánky

28 Obiloviny  jako zdroj vlákniny a energie dodávané pozvolna.  Obiloviny jsou důležitou součástí výživy člověka více než let.  Základem stravy jsou celozrnné obiloviny, které dodávají organismu většinu potřebných stavebních látek i energie.

29  Jsou hlavní složkou potravy národů dožívajících se vysokého věku. V roce 1936 byla spotřeba v ČR 171 kg na hlavu a rok v roce 1987 už jen 112 kg

30 Obiloviny v celých zrnech  jsou základem stravy.  Vyplývá to nejen z jejich složení, ale také z konstrukce a enzymatické výbavy našeho zažívacího systému.

31  Ve slinách jsou enzymy, které začínají štěpit složité cukry, tenké střevo, trávení a vstřebávání probíhá postupně. Složité cukry jsou rozštěpeny na jednodušší, které jsou vstřebávány a jsou základem pro naše tkáně.

32

33

34

35

36

37  Významným mezníkem byl rok 1870 a vynález válcového mlýnu na mletí bílé mouky a odstraňování otrub z obilí.  Tím je však současně odstraněna také větší část vitamínů, minerálních látek a vlákniny.  Bílá mouka je tedy konzumována teprve přes sto let.

38 V polovině 19. století  se mlecí kameny nahrazují válci  mění se mlecí technologie  a zavádí se mletí krupicové.  Používání bílé mouky bylo módou v bohatých rodinách.  Prostí lidé se snaží vyrovnat bohatým a tak postupně celé národy změnily zdraví a chutný celozrnný chléb za bílý.

39 Obiloviny  zabraňují rychlému kolísání cukru v krvi, které vede k nerovnoměrnému zásobení tkání výživou  trpí tím především naše mozková činnost. V praxi je to  kolísání nálad, přecitlivělost  neklid, únava, bolesti hlavy, nespavost apod.

40 Obiloviny  Celá obilná zrna dodávají také minerální látky a vitamíny zejména vitamíny skupiny B nezbytné pro činnost nervové soustavy.

41 Základní druhy obilovin:  Žito – žitné vločky jako zavářka do polévky.  Oves má ze všech obilovin nejvyšší obsah bílkovin a tuků, kolageny podporující činnost jater, kloubů a kůže, je velmi vhodný pro rostoucí dětský organismus. Je vydatná posilující zahřívající obilovina.

42 Základní druhy obilovin:  Ječmen – vločky, krupky, kroupy.  Jáhly – kaše, poháry polévka.  Pohanka – polévky, nákypy.  Kukuřice –kukuřičná krupice – kaše, polévky, kukuřičné lupínky.

43 Praxe a shrnutí  Luštěniny je vhodné zařadit do měsíčního jídelního lístku školní jídelny každý týden ve formě luštěninové polévky nebo polévky s luštěninou (nemusí být hustá a na porci stačí přidat 3-4 fazole nebo cizrny, aby si děti zvykaly, že luštěniny jsou přirozenou součástí pokrmů).

44 Jako hlavní pokrm - 1-2x za měsíc  Guláš  Cizrna na paprice  Čočka se zeleninou  Karbanátek apod.

45 Vhodné kombinace – luštěniny a obiloviny  Luštěninová pomazánka + chléb  Čočková polévka + špagety  Těstoviny + fazolový guláš  Chléb + fazolový guláš

46 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Pardubice, 15.5. 2013 Mgr. Miroslava Slavíková Luštěniny a obilniny Jak zajímavě sestavit jídelní lístek, aby se naplnil spotřební koš."

Podobné prezentace


Reklamy Google