Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského."— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2  Zdravá výživa je součástí zdravého životního stylu.  Potravou je ovlivněna tělesná i duševní zdatnost lidského organismu.  Důležitá je také hygiena při přípravě pokrmů.  Vhodnou výživou lze posílit obranyschopnost organismu i proti negativním dopadům životního prostředí.

3 Základní pojmy ve stravování  Poživatiny – vše, co slouží k výživě organismu  Potraviny – mají výživovou hodnotu (maso,pečivo, zelenina, ovoce).  Pochutiny – mají zanedbatelnou výživovou hodnotu, ale za to vynikají výraznou chutí a vůní (koření).  Pokrm – kuchyňsky upravená potravina (polévka, salát atd.)

4  Jídlo – vhodná sestava pokrmů podávaná v určitou dobu – většinou to bývá: snídaně přesnídávka oběd svačina večeře  Strava – sestava denních jídel  Stravovací režim – množství a skladba přijímané potravy ze den.

5 Jídelníček - plán stravy na určité období Jídelní lístek – seznam připravených pokrmů, setkáváme se s ním většinou v restauracích. Biopotraviny - produkt ekologického zemědělství, tedy bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO)

6 Anketa 1. Snídáš? Pokud ano, z čeho se skládá tvá snídaně? 2. Jíš ovoce a zeleninu? Kterou máš nejraději? 3. Jíš alespoň 5x denně? 4. Dodržuješ pitný režim? 5. Které nápoje převažují v tvém jídelníčku? 6. Jíš často sladkosti? 7. Piješ energetické nápoje? A proč? 8. Máš rád ryby? 9. Dáváš přednost bílému nebo tmavému pečivu?

7 Praktická příprava pokrmů 1. rybí pomazánka  Ingredience: krabička libovolných sardinek, 1 tavený sýr nebo lučina, 2 vejce, 1 malá cibule, 1 malá majolka (100 g), sůl,pepř, citron  Postup Sardinky vyndáme z plechovky do mísy, rozmačkáme je vidličkou. Přidáme natvrdo vařené vejce, lučinu, majolku, na jemno nakrájenou cibulku, osolíme, pokapeme citronovou šťávou. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.

8 2. Vajíčková pomazánka  Ingredience 5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce změklého másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3-5 stroužků česneku, cibule, plnotučná hořčice, pažitky  Postup Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a petrželku. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.

9 3. Šunková pomazánka s křenem  Ingredience: 1 pomazánkové máslo s křenem, kousek másla, 1 lžička citrónové šťávy, 150g šunky, 1 lžička křenu, sůl, pepř  Postup: Šunku nahrubo nastrouháme. Pomazánkové máslo a máslo utřeme do pěny, lehce vmícháme strouhaný křen a šunku. Osolíme, opepříme, a zakapeme citrónovou šťávou.


Stáhnout ppt "Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského."

Podobné prezentace


Reklamy Google