Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_20 Název DUMu: Ostatní povzbudivé pochutiny Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Kořenící přípravky

3 Střední škola Oselce Sůl  kuchyňská sůl - chlorid sodný - NaCl  důležité koření při kuchyňské úpravě  sůl obsahuje minerální látky  podporuje výměnu látkovou  vysoký příjem soli škodí tělu  většina druhů kuchyňské soli je obohacena jodem

4 Střední škola Oselce Druhy soli  Stolní sůl kamenná a mořská - je mletá na různou hrubost  Dietní soli - mají snížený obsah sodíku a mohou být obohaceny draslíkem  Glutasol - glutamát - chemicky vyráběný prostředek, smíšený se solí, určený k dochucování polévek a omáček. Hojně se využívá v čínské kuchyni. Časté používání je zdraví škodlivé.

5 Střední škola Oselce  Krmná nebo průmyslová sůl - ke kuchyňským účelům zásadně nevhodná

6 Střední škola Oselce Jaké složení obsahuje kuchyňská sůl? HCl H²SH²SO4 NaCl

7 Střední škola Oselce Ocet vznikne alkoholickým kvašením a kvašením kyseliny octové jako surovinu se používá bílé, červené víno, ovocné víno (mošt), pálenka, líh ocet se používá při nakládání ryb, zeleniny, při výrobě hořčice, a k dochucování pokrmů je to pochutina, používá se jako ochucovadlo

8 Střední škola Oselce Druhy octa Kvasný ocet lihový Kvasný ocet vinný Jablečný ocet Ochucené octy - cibulový - estragonový - bylinkový

9 Střední škola Oselce Hořčice Vyrábí se z : -hořčičného semínka -octa -soli -cukru -koření

10 Střední škola Oselce Druhy hořčice plnotučná hořčice krémžská hořčice jemná hořčice ostrá hořčice dijonská hořčice grilovací hořčice

11 Střední škola Oselce Křen je součástí, které hořčice ? Plnotučná hořčice Jemná hořčice Kremžská hořčice Grilovací hořčice

12 Střední škola Oselce Ostatní pochutiny Dochucovací prostředky

13 Střední škola Oselce Kečup je druh zeleninové omáčky je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad většinou se používá k dochucení jídla kečup je sladký, ostrý, jemný, chilli

14 Střední škola Oselce Majonéza  je hustá tučná omáčka nažloutlé nebo bílé barvy  základní hmota vznikne třením oleje a vaječných žloutků dochutí se octem, solí, cukrem a hořčicí majonéza tvoří základ dresinků, přidává se do řady salátů jako pojidlo

15 Střední škola Oselce Tatarská omáčka je to majonéza do které se přidává koření a zelenina nejčastěji je to nadrobno krájená okurka a cibulka, ale i jiné přísady např. kapary je to vhodné dochucovadlo ke smaženým pokrmům

16 Střední škola Oselce Ostatní ochucovací omáčky slouží k ochucení pokrmů v obchodech je nepřeberné množství přípravků na dochucování omáček: - worčestrová omáčka - omáčka tabasco - kari omáčka - cikánská omáčka - omáčka chilli - sojová omáčka

17 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google