Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je vlastně pečivo? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je vlastně pečivo? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí."— Transkript prezentace:

1 Co je vlastně pečivo? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

2 Sacharidy Nejrychleji využitelný zdroj energie oV jídelníčku by měly tvořit asi 55 % z celkově přijaté energie oNepostradatelná součást stravy oJejich příjem výrazně neomezovat!

3 Proč je jíst Zdroj energie, minerálních látek, vitaminů skupiny B aj. oPečivo Bílé x celozrnné oCereálie Bílé x celozrnné oRýže Bělená x natural oTěstoviny, knedlíky

4 Vláknina oSoučást celozrnného pečiva, cereálií, rýže (ovoce a zeleniny) oPro děti doporučené množství nižší než pro dospělé  do cca 10 let převaha bílého pečiva oPři výběr pozor na celozrnné x tmavé pečivo oSledovat informace na obalech oKupovat výrobky, na kterých jsou vidět zrníčka

5 Glykemický index oOvlivňování hladiny krevního cukru oPocit zasycení x pocit hladu oVyšší glykemický index Sladkosti, slazené nápoje, bílé pečivo apod. oNižší glykemický index Celozrnné pečivo, většina ovoce, zelenina Lze snížit také kombinací s bílkovinnou potravinou (šunka, sýr, jogurt) nebo tukem (margarín)

6 Glykemický index

7 Glukóza100 rýžová mouka 95 burizony 95 předvařená rýže90 corn flakes85 popcorn (bez cukru) 85 mouka pšeničná 85 bageta 85 sladké (snídaňové) obilniny 70 předvařená neslepitelná rýže 70 nudle, ravioli 70 celozrnný chléb 65 krupice (mletá) 65 bílá dlouhá rýže 60 slané sušenky 55 máslové sušenky 55 normálně vařené bílé těstoviny 55 mouka z pohanky 50 palačinka pohanková 50 rýže basmati 50 rýže tmavá natural 50 chléb otrubový 45 špagety vařené al dente 45 chléb černý 40 chléb žitný celozrnný 40 těstoviny celozrnné 40 fazole červené 40 indická kukuřice 35 planá (indiánská) rýže 35 merlík chilský (amarant) 35 kukuřice indiánská původní 35 qinoa (vařená) 35 cizrna (vařená) 30 fazole 30 Glykemický index

8 Kolik čeho Počet porcí za den Děti 2-4 roky2-3 porce Děti nad 4 roky3-4 porce Dospělí3-6 porcí 1 porce = o 1 krajíc chleba o 1 rohlík nebo houska o ¾ hrnku rýže, těstovin nebo cereálií

9 Jak a kdy oPečivo nebo cereálie => de facto každé denní jídlo Záleží ale na množství v rámci jednotlivých porcí oVíce sacharidových potravin dopoledne Tělo si s nimi lépe poradí

10 Příklady - snídaně 1. 2.

11 Příklady - snídaně 3. 4.

12 Příklady - svačina 1. 2.

13 Příklady - oběd 1. 2.

14 Příklady - večeře 1. 2.

15 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Co je vlastně pečivo? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí."

Podobné prezentace


Reklamy Google