Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008 Tuky v dětském jídelníčku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008 Tuky v dětském jídelníčku."— Transkript prezentace:

1 Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008 Tuky v dětském jídelníčku

2 Kolik tuku potřebujeme o V jídelníčku dospělých by měly tuky tvořit % z denního energetického příjmu -u dětí se denní potřeba tuku pohybuje okolo % z celkového denního příjmu energie o Jeden gram tuku dodá tělu cca 38 kJ (9 kcal) -dvojnásobek oproti sacharidům či bílkovinám

3 K čemu je tuk dobrý o Zdroje energie pro metabolizmus buněk o Ke správnému využití vitaminů v rozpustných tucích o Pro tvorbu některých hormonů o Stavební kameny buněčných membrán a nervových tkání o Mechanickou ochranu vnitřních orgánů o K zajištění tepelné rovnováhy těla

4 Vyšší příjem tuků u dětí oDěti jsou většinou aktivnější - spotřebují více energie a tím také tuků oTuky v dětské stravě nijak zásadně neomezovat -důležitější je správný výběr

5 Jaké tuky vybírat oRostlinné tuky vhodnější než živočišné -neobsahují cholesterol -vyšší obsah nenasycených mastných kyselin (včetně esenciálních) -esenciální kyseliny si tělo neumí vytvořit - musí je přijímat s potravou, i ve formě obohacených potravin -např. rostlinný tuk Rama Idea! obohacený esenciální mastné kyseliny nezbytné pro mozek či pro správný růst a vývoj dětí

6 Jaké tuky vybírat oDětem je vhodné zařazovat do jídelníčku k namazání na chléb a pečivo kvalitní rostlinné tuky -ukazatelem pro výběr je obsah trans mastných kyselin (co nejméně) o Pro teplou kuchyni kvalitní rostlinné oleje (olivový, řepkový) -snesou vysoké teploty, mají příznivé složení mastných kyselin

7 Skryté tuky oV potravinách jsou obsaženy, aniž bychom je viděli oNemáme kontrolu, kolik jich sníme oSkryté tuky zejména: -v tučném mase -v uzeninách, paštikách -v tučných mléčných výrobcích -v náplních, polevách

8 Na co si dát pozor oNízkotučné potraviny -děti potřebují tuku více než dospělí a to i děti s nadváhou oNadměrný příjem tuků (z tučného masa, paštik, uzenin atd.) -velký příjem tuků s nevhodným složením může vést k nadváze či k vyššímu cholesterolu aj. o Trans mastné kyseliny ov levných cukrovinkách, náplních a polevách, ve ztužených tucích a margarínech vyráběných zastaralou technologií (hydrogenací)

9 Porce tuku Věk dítěte% tuků/ denMnožství tuku (g)/ den Do 4 měsíců45 – 5022 – 26 Do 12 měsíců35 – 4527 – 35 1 – 4 roky30 – 4035 – 47 4 – 7 let30 – 3545 – 60 7 – 10 let30 – 3555 – – 13 let30 – 3567 – – 15 let30 – 3574 – – 18 let30 – 3583 – 103

10 10 g tuku obsahuje o10 g olivového oleje o12 g másla o14 g rostlinného tuku (Rama) o29 g turistického salámu o40,5 g dietních párků o41 g tvrdého sýra 45% o56 g taveného sýra 45% o77 g bílé klobásy o80 g termixu o1 250 g kuřecího masa (prsa bez kůže)

11 Skutečnost oZ průzkumu „Jak jedí české děti“, který realizovalo Poradenské centrum v květnu 2007, vyplynulo -děti jedí množství tuku odpovídající doporučení -příznivé není složení těchto tuků - převažuje konzumace živočišných tuků nad rostlinnými

12 Nové značení potravin

13 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008 Tuky v dětském jídelníčku."

Podobné prezentace


Reklamy Google