Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svačina pro každého Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svačina pro každého Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí."— Transkript prezentace:

1 Svačina pro každého Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

2 „Co se v mládí naučíš, ke stáru jako když najdeš“  Dodržování zásad zdravé výživy u dětí snižuje riziko vzniku řady zdravotních potíží, které se mohou objevit i v pozdějším věku  např. zažívací potíže, osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění nebo obezita aj.  Za rozvojem nadváhy a obezity u velké části dětí stojí nesprávná strava včetně nepravidelnosti v jídelníčku  Dopolední hladovění způsobuje nesoustředěnost, zhoršené školní výkony a přejídání se v odpoledních a večerních hodinách  Pro školáky není důležité pouze to, aby měli svačinu, ale aby měli správnou svačinu

3 Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006 Zásady zdravého jídelníčku dětí  Pravidelný příjem stravy 4-6x denně  Snídaně by měla pokrýt přibližně % denního příjmu energie  38 % žáků třetích a 54 % žáků sedmých tříd snídá nepravidelně*  Svačina by měla pokrýt zhruba % denního příjmu energie  pravidelně svačí pouze 83 % žáků 7. tříd *Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006

4 Mléko a mléčné výrobky  Zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku  Bílkoviny důležité pro stavbu a obnovu buněk  Vápník nezbytný pro správný růst kostí a zubů  Součástí dětského jídelníčku by měly být i zakysané mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, acidofilní mléka)  napomáhají vstřebávání živin a vitaminů  mají příznivý vliv na střevní mikroflóru  Vzhledem k vyšším nárokům na příjem tuků a energie by měly děti konzumovat raději polotučné mléčné výrobky, nikoli nízkotučné

5 Pečivo a cereálie  Zdrojem energie a snadno využitelných sacharidů  Potřeba vlákniny u dětí se od dospělých liší  Pravidlo pro stanovení doporučeného množství vlákniny pro děti: „věk v letech + 5 gramů vlákniny = doporučené množství vlákniny na den“  Cereálie ve spojení s mlékem nebo jogurtem plnohodnotnou svačinou, která zažene hlad na delší dobu  Důležité vybírat vhodné cereálie – zbytečně nedoslazované, s polevou pouze bez obsahu trans mastných kyselin

6 Tuky  Dodají dětem energii a sníží výsledný glykemický index svačiny → pečivo namazané kvalitním rostlinným tukem a doplněné bílkovinnou potravinou (sýr, šunka)  Důležitá volba správných tuků a jejich poměru – 2/3 rostlinné, 1/3 živočišné  Kvalitní rostlinné tuky obsahují vitaminy i zdraví prospěšné esenciální mastné kyseliny

7 Ovoce a zelenina  Důležitou součástí zdravého jídelníčku dětí i dospělých včetně zdravé svačiny  Zelenina obsahuje vitaminy, minerální látky, je bohatá na vlákninu, má nízkou energetickou hodnotu a snadno zasytí  Ovoce je snadněji stravitelné a obsahuje více energie, kterou děti ke svému růstu potřebují  Čerstvé ovoce můžeme vyměnit za sušené, ořechy nebo 100% ovocné a zeleninové šťávy, dřeně a džusy

8 Pitný režim  Rodiče podceňují důležitost tekutin v jídelníčku svých dětí  Množství tekutin doporučované dětem je závislé na jejich věku, hmotnosti, zdravotním stavu, fyzické zátěži a dalších faktorech  Školáci na prvním stupni by měli vypít cca 2 litry tekutin denně  Žáci 2. stupně by měli vypít 2,5 litru tekutin denně  Mezi vhodné tekutiny patří neperlivá stolní voda, ředěné 100% ovocné džusy nebo šťávy, ovocný či slabý černý čaj

9 Projekt Happy Snack  Nutriční terapeutky z PCVD hodnotily a vybíraly takové výrobky, které byly pro zařazení do zdravého dětského jídelníčku vhodné  Ne všechny výrobky však prošly hned napoprvé  některé výrobky bylo třeba zcela vyřadit  jindy byl z nabídky vybrán jiný výrobce  někteří výrobci se rozhodli pro změnu technologického postupu nebo surovin  některé výrobky byly vyrobeny přímo podle požadavků nutričních terapeutek  Všechny výrobky v projektu odpovídají kritériím zdravé výživy dětí

10 Děkuji vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Svačina pro každého Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí."

Podobné prezentace


Reklamy Google