Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra a hlavní hygienik ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra a hlavní hygienik ČR."— Transkript prezentace:

1 Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra a hlavní hygienik ČR

2 Vliv na zdraví V ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí - základní příčiny:  nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie,  globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii vysoký obsah cukru a tuků nevhodné složení tuků nízké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny nedostatečný příjem ovoce a zeleniny  stravovací zvyklosti (HBSC, 2010): každý všední den snídá 50% dětí ve škole obědvá teplé jídlo - 73,4% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly – 50% dětí.  snížená pohybová aktivita způsobená nárůstem „sedavých“ zájmů dětí.

3 Dětská obezita Chování dětí Energetický příjem Sedavý styl života Pohybová aktivita Znalosti o výživě Styl výchovy rodiči a charakter rodiny Dostupnost potravin v rodině Hmotnost rodičů Energetický příjem rodičů Podpora aktivity Vzor rodičů – pohybová aktivita Kontrola času stráveného před TV Vliv společnosti a demografické faktory Etnikum Vlivy, které se podílí na rozvoji dětské obezity Školní stravování Poptávka po práci Dostupnost rekreačních aktivit Dostupnost „convenience food“ a restaurací Bezpečnost okolí Školní vzdělávací programy Socio- ekonomický status Zdroj: Davison & Birch (2001), Obesity Reviews 2,

4 Snídaně 2.třída4.třída6.třída8.třída ANONEANONEANONEANONE 85%15%72%28%69%31%51%49% Svačina 2.třída4.třída6.třída8.třída ANONEANONEANONEANONE 90%10%81%19%74%26%61%39% Svačina2.třída4.třída6.třída8.třída z domu 88%82%65%46% koupená v bufetu 12%18%35%54% Oběd2.třída4.třída6.třída8.třída ve škole 75%88%76%69% doma 26%16%10%4% fastfood/bufet 0%2%10%19% vůbec 1%2%4%8% S věkem dětí se zhoršuje režim stravování. Přibývá dětí, které vynechávají jedno z pravidelných jídel, případně ho nahrazují stravou z fastfoodů a bufetů.

5 Orgány ochrany veřejného zdraví (Hygienická služba) „Monitoring nabídky potravin a pokrmů pro žáky základních škol v rámci školního a doplňkového stravování“ (školní bufety, nápojové a potravinové automaty, školní mléko). Vyšetřeno 493 ZŠ v celé ČR. Cíl: získat přehled o dostupnosti potravin, nápojů a pokrmů ve školách jako validní podklad pro přijetí odpovídajících preventivních opatření v oblasti školního a doplňkového stravování.

6 Nabídka jídelních automatů Zdroj – Studie hygienické služby

7 Nabídka automatů na chlazené nápoje Zdroj - Studie hygienické služby

8 Kantýny – nabídka potravin Zdroj - Studie hygienické služby

9 Kantýny – nabídka nápojů Zdroj - Studie hygienické služby

10 Závěry:  Fungující systém školního stravování je znehodnocován doplňkovým prodejem potravin a nápojů, který  pomáhá vytvářet obezitogenní prostředí  upevňuje nevhodné stravovací návyky  nepříznivě ovlivňuje naplňování energetické a výživové potřeby dětského věku se všemi důsledky 2. Není přípustné, aby právě ve školním prostředí se takto tvrdě střetávala teorie s realitou: v rámci výuky ke zdravému životnímu stylu se hlásají zásady zdravé výživy X nabízí se něco jiného

11 Opatření OOVZ k ozdravení doplňkového stravování Monitoring nabídky potravin a pokrmů ve školním a doplňkovém stravování ve školách - priorita SZD vyhlášená MZ pro rok MŠMT ve spolupráci s MZ - regulace sortimentu automatů a bufetů. MZ připravilo pro MŠMT seznam doporučených potravin určených pro doplňkový prodej potravin ve školách a školských zařízeních.

12 Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ NÁPOJE: Vody:  pitná voda z vodovodu (při zásobování školy z nezávadného zdroje pitné vody)  slabě mineralizované vody - neochucené  slabě mineralizované vody - slabě ochucené  omezeně středně mineralizované vody  ovocné a zeleninové šťávy  rostlinné nápoje - sójové, obilné (rýžové) Teplé nápoje: čaj

13 Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ NÁPOJE: Mléčné nápoje:  polotučné mléko neochucené  polotučné mléko ochucené  kysané mléčné výrobky neochucené (acidofilní mléko, podmáslí, zákys, kefírové mléko)  kysané mléčné výrobky ochucené (s co nejnižším obsahem přidaného cukru, bez škrobu a jiných zahušťovadel)

14 Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ POTRAVINY: Mléčné výrobky:  jogurty bíle  jogurty ochucené (bez přídavku škrobu a zahušťovadel, s nízkým obsahem přidaného cukru, bez umělých barviv a dalších umělých přísad)  tvarohové výrobky  sýry - plátkové, typu žervé, Cottage, zrající, ochucené zeleninou, bylinkami Pečivo:  celozrnné, vícezrnné, se semínky Ovoce, zelenina:  čerstvá omytá zelenina, čerstvé omyté ovoce (případně i balené)

15 Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů Ovocné a zeleninové saláty Ovocné:  připravené z čerstvého omytého ovoce, bez doslazování, ev. doslazené sušeným ovocem (před použitím důkladně omytým) Zeleninové:  připravené z čerstvé omyté zeleniny s přídavkem kvalitního, za studena lisovaného oleje  doplněné semínky, ořechy  doplněné bílkovinnou složkou - libové maso, kvalitní šunka, vařené vejce, sýr, tofu, ryba Ořechy, semínka, výrobky s přídavkem ořechů a semínek

16 Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů Sladké pečivo:  s vysokým podílem tvarohu, ovoce, ořechů  z celozrnné mouky, špaldové, s přídavkem jáhel, ovesných vloček apod.  typ: makovec, jablečné řezy, ovocné bublaniny, ořechové koláče Slané pečivo - obložené housky, bagety:  vhodné z celozrnného, vícezrného pečiva, pečiva se semínky  plněny: máslem nebo kvalitním rostlinným tukem, pomazánka - sýrová, tvarohová, luštěninová  bílkovinná složka: šunka s vysokým podílem masa a nízkým podílem přidané vody, soli a tuku, plátky tvrdého sýra, vařené vejce, kousky libového masa nebo ryb vždy doplněné čerstvou zeleninou.

17

18 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra a hlavní hygienik ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google