Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha."— Transkript prezentace:

1 Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha

2 Dostatečný příjem vápníku – významný faktor v prevenci i léčbě osteoporózy • Vápník je nezbytný pro tvorbu a obnovu kostí a zubů a řadu dalších fyziologických funkcí • Vápník je obsažen v potravinách v různém množství a v různých formách, které se liší využitelností v organizmu

3 Zdroje vápníku (mg/kg) Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, zejména tvrdé přírodní sýry (až mg/kg) a tvarohy (až mg/kg) Mák12620Hořká č.660 Sardinky3200Pór590 Mandle2360Kapusta520 Sója2340Chléb230 Čokoláda mléčná 2060Pečivo200 Kakaový prášek 1260Hovězí maso 100 Fazole1100Vepřové maso 90

4 Využitelnost vápníku z potravin •Mléko a mléčné výrobky: kolem 30 % •Rostlinné zdroje: 5 – 10%, někdy i méně •Vliv na využitelnost vápníku: pozitivní: - mléčná bílkovina - laktóza negativní: - kyselina fytová a šťavelová - vláknina Využitelnost vápníku v organizmu klesá s věkem

5 Poměr vápníku a fosforu Pro využití vápníku v organizmu je dále nutný optimální poměr přijímaného vápníku a fosforu – v běžné pestré stravě je zajištěn Porušuje se při vyšší spotřebě: nealkoholických nápojů obsahujících kyselinu fosforečnou nebo fosfáty tavených sýrů některých masných výrobků Rizikovou skupinou jsou osoby, zejména děti, které nekonzumují mléko a mléčné výrobky

6 Výživové doporučené dávky vápníku (mg/den) •Děti 1 – 10 let: •Děti 11 – 14 let a dospívající: •Dospělí: 800 Optimální příjem: •2/3 z mléčných výrobků tj.: sklenice mléka (240 mg Ca) 1 kysaný mléčný výrobek (200 mg Ca) plátek sýra 20 g (120 mg Ca)

7 Obsah vápníku v některých mléčných a sójových výrobcích (mg/100 g) Mléko kravské Tekutý sójový nápoj Sušené kravské mléko1 008 Sušený sójový nápoj I.6 Sušený sójový nápoj II.235 Tvaroh Tofu (sójový „tvaroh“) Využitelnost vápníku: mléčné výrobky – cca 30 %, sójové výrobky – cca 10 %


Stáhnout ppt "Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha."

Podobné prezentace


Reklamy Google