Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/ Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0320Smíšená strava Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina let Anotace Prezentace seznamuje žáky s poměrem živin ve smíšené stravě Klíčová slova Smíšená strava, potravinová pyramida Datum

2 Smíšená strava  Pro člověka je přirozená smíšená strava.  Je nutné zajistit správný poměr základních živin:  - bílkovin 15 %  - tuků 30 %  - sacharidů 55 %

3 Aby byla strava smíšená a pestrá, musí obsahovat různé živiny Proto rozdělujeme potraviny do pěti základních skupin, z nichž by se měl určitý podíl denně objevovat:  Maso, masné výrobky a vejce – 10 % denní spotřeby  Mléko a mléčné výrobky – 15 % denní spotřeby. Tyto dvě skupiny tvoří důležité živočišné bílkovinné zdroje.  Obiloviny a luštěniny – celodenní podíl je největší, tvoří 35 % celodenní spotřeby.  Zelenina, ovoce a brambory – denně kryje asi 15 % celodenní spotřeby.  Tuky a cukry – denní množství nemá být velké, má tvořit asi 25 % denní spotřeby.

4 Strava má být plnohodnotná tj. dostačující z kvantitativního i kvalitativního hlediska. Nevyrovnanost v jednotlivých složkách potravy může být příčinou různých problémů. Pro snadnější orientaci jak potraviny konzumovat, nám slouží potravinová pyramida.

5 Potravinová pyramida  Potravinová pyramida nás upozorní na to, jak bychom si měli náš denní jídelníček uspořádat a v jakém poměru bychom měli jednotlivé poživatiny konzumovat. AUTOR NEUVEDEN. cz/vyziva/zaklady- vyzivy-a-dietologie.html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/vyziva/zaklady- vyzivy-a-dietologie.html

6 Jinak řečeno, pyramida ukazuje, co by mělo tvořit základ jídelníčku a naopak čeho bychom se měli vyvarovat nebo jíst jen v malých dávkách. Základem pyramidy je rozdělení různých poživatin do několika skupin. Naše pyramida je rozdělena do čtyř hlavních skupin, čím blíže je skupina základně pyramidy, tak by to měla být základní potravina, kterou bychom měli konzumovat denně. Čím více se blížíme k vrcholku pyramidy, postupně narážíme na potraviny, které bychom neměli konzumovat ve velkém množství, tzn. jednou za den nebo dokonce jednou za týden

7 Základna pyramidy V základně pyramidy úplně dole je umístěna zelenina a ovoce. Z postavení plyne, že zeleninu a ovoce bychom měli konzumovat denně a to 5 – 6 porcí, přičemž 1 porce odpovídá 1 kusu ovoce nebo zeleniny nebo také 1porci zeleninového salátu. První patro pyramidy tvoří obiloviny, pečivo, mléko... foto:

8 První patro V prvním patře pyramidy jsou umístěny obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko a mléčné výrobky, vejce, sýry. Touto skupinou poživatin pokrýváme jídelní lístek ze 3-4 porcí za den, přičemž 1 porce odpovídá 1 cereální bulce, 1 krajíci chleba, 1 kopečku rýže nebo těstovin, 1 sklenici mléka nebo 1 jogurtu atd.

9 Druhé patro  Ve druhém patře je umístěno maso a masné výrobky. Tuto skupinu bychom měli konzumovat 1-2 porce denně.

10 Vrchol pyramidy Úplně na vrcholu pyramidy najdeme všechno, co se týká tuků jednoduchých cukrů, sladkých nápojů a alkoholických nápojů. Jedná se spíše o zpestření stravy a tudíž se nehodí na každodenní konzumaci.

11 Správný poměr živin ve stravě je:  15% bílkovin  30% tuků  55% sacharidů

12 Jak rozdělujeme potraviny do skupin pro smíšenou stravu:  10% maso, masné výrobky, vejce  15% mléko, mléčné výrobky  35% obiloviny, luštěniny  15% zelenina, ovoce, brambory  25% tuky, cukry

13 Použité zdroje  vyzivy-a-dietologie.html vyzivy-a-dietologie.html  yziva/smisenastrava.htm yziva/smisenastrava.htm  AUTOR NEUVEDEN. vyzivy-a-dietologie.html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vyzivy-a-dietologie.html


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google