Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008."— Transkript prezentace:

1 Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008

2 Sacharidy Patří společně s tuky a bílkovinami mezi základní živiny
V dětské výživě by měly tvořit 50 až 55 % denního energetického příjmu Funkcí sacharidů je dodání energie do organismu Z hlediska (ne)zařazení do jídelníčku dětí můžeme sacharidy rozdělit na: vhodné obiloviny, pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, zelenina, luštěniny, ovoce méně vhodné cereální tyčinky bez polevy, čokoláda s vyšším podílem kakaa apod. nevhodné tučné zákusky a moučníky, sladké limonády, bonbony apod.

3 Glykemický index (GI) Schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu krevního cukru (glukózy) potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu krevního cukru rychleji => vyplaví se více inzulínu => klesá hladina krevního cukru a sacharidy je třeba doplnit u potravin s vysokým GI klesá hladina krevního cukru rychleji než inzulínu, nadměrné množství inzulínu v krvi podporuje ukládání tuku v těle, což může vést k tloustnutí

4 Faktory ovlivňující GI
Kombinace s dalšími potravinami bílkoviny a tuky snižují GI sacharidových potravin Druh škrobu převládající v potravině amylóza GI snižuje, amylopektin zvyšuje Vláknina celozrnné potraviny mají nižší GI, než potraviny z bílé mouky Způsob zpracování potravin čím je potravina pevnější, tím nižší GI např. vařené brambory mají GI 50, bramborová kaše 70 Kyselé prostředí kyseliny GI snižují

5 Glykemická nálož Celková změna glykémie v krvi po jídle
Bere v potaz celkové množství sacharidů v potravě + glykemický index příklad 100 gramů špaget obsahuje 76 g sacharidů 1 porce (150 g) má tedy 114 g sacharidů 114 * (55/100) = 63 => velmi vysoká glykemická nálož Tři základ stupně glykemické nálože nízká: 10 a méně střední: 11-19 vysoká: 20 a více

6 Skutečný příjem sacharidů v dětské stravě - výsledky průzkumu
„Jak jedí české děti“, květen 2007 Do průzkumu zahrnuto cca 500 dětí (3. a 7.třídy) nadbytek energie a základních živin ve stravě, včetně sacharidů doporučené hodnoty sacharidů ve stravě (děti 7-10 let) g skutečnost chlapci – 270 g sacharidů dívky – 250 g sacharidů děti také jedí více sacharidů ve všední den

7 Závěr Pro dodržování zásad zdravé výživy je důležitá dobrá informovanost o obsahu živin a energie v jednotlivých potravinách nové značení na obalech potravin (GDA) uvádí hodnoty energie, bílkovin, tuků a sacharidů v jedné porci a převedení na počet procent z celkového příjmu doporučeného pro dospělého člověka

8 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google