Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008 Zdravé mlsání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008 Zdravé mlsání."— Transkript prezentace:

1 Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008 Zdravé mlsání

2 Sacharidy o Patří společně s tuky a bílkovinami mezi základní živiny o V dětské výživě by měly tvořit 50 až 55 % denního energetického příjmu o Funkcí sacharidů je dodání energie do organismu o Z hlediska (ne)zařazení do jídelníčku dětí můžeme sacharidy rozdělit na: ovhodné obiloviny, pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, zelenina, luštěniny, ovoce oméně vhodné cereální tyčinky bez polevy, čokoláda s vyšším podílem kakaa apod. onevhodné tučné zákusky a moučníky, sladké limonády, bonbony apod.

3 Glykemický index (GI) o Schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu krevního cukru (glukózy) opotraviny s vysokým GI zvyšují hladinu krevního cukru rychleji => vyplaví se více inzulínu => klesá hladina krevního cukru a sacharidy je třeba doplnit ou potravin s vysokým GI klesá hladina krevního cukru rychleji než inzulínu, nadměrné množství inzulínu v krvi podporuje ukládání tuku v těle, což může vést k tloustnutí

4 Faktory ovlivňující GI o Kombinace s dalšími potravinami obílkoviny a tuky snižují GI sacharidových potravin o Druh škrobu převládající v potravině oamylóza GI snižuje, amylopektin zvyšuje o Vláknina ocelozrnné potraviny mají nižší GI, než potraviny z bílé mouky o Způsob zpracování potravin očím je potravina pevnější, tím nižší GI onapř. vařené brambory mají GI 50, bramborová kaše 70 o Kyselé prostředí okyseliny GI snižují

5 Glykemická nálož o Celková změna glykémie v krvi po jídle o Bere v potaz celkové množství sacharidů v potravě + glykemický index opříklad 100 gramů špaget obsahuje 76 g sacharidů 1 porce (150 g) má tedy 114 g sacharidů 114 * (55/100) = 63 => velmi vysoká glykemická nálož o Tři základ stupně glykemické nálože onízká: 10 a méně ostřední:11-19 ovysoká:20 a více

6 Skutečný příjem sacharidů v dětské stravě - výsledky průzkumu o „Jak jedí české děti“, květen 2007 o Do průzkumu zahrnuto cca 500 dětí (3. a 7.třídy) nadbytek energie a základních živin ve stravě, včetně sacharidů doporučené hodnoty sacharidů ve stravě (děti 7-10 let) g skutečnost chlapci – 270 g sacharidů dívky – 250 g sacharidů děti také jedí více sacharidů ve všední den

7 Závěr o Pro dodržování zásad zdravé výživy je důležitá dobrá informovanost o obsahu živin a energie v jednotlivých potravinách onové značení na obalech potravin (GDA) ouvádí hodnoty energie, bílkovin, tuků a sacharidů v jedné porci a převedení na počet procent z celkového příjmu doporučeného pro dospělého člověka

8 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008 Zdravé mlsání."

Podobné prezentace


Reklamy Google