Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživové směry Ing. A. Říhová. chyby ve výživě mají značný vliv na lidské zdraví ---> neobvyklé SMĚRY VÝŽIVY v Evropě jen několik % obyvatelstva spjaty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživové směry Ing. A. Říhová. chyby ve výživě mají značný vliv na lidské zdraví ---> neobvyklé SMĚRY VÝŽIVY v Evropě jen několik % obyvatelstva spjaty."— Transkript prezentace:

1 Výživové směry Ing. A. Říhová

2 chyby ve výživě mají značný vliv na lidské zdraví ---> neobvyklé SMĚRY VÝŽIVY v Evropě jen několik % obyvatelstva spjaty s náboženstvím, filozofickými směry – neprůkazné snížení srdečně-cévních chorob X spojeno i s jinými pokyny – alkohol, kouření, střídmost nejsou vědecky podložené X některé přijatelné zásady nelze doporučit dětem, těhotným a kojícím ženám

3 Vegetariánská strava více než 2000 let zaměřena na potraviny rostlinného původu tzv. ovocné půsty Vegani (přísné) -vylučuje ŽP (maso, mléko, vejce, med) Laktovegetariáni -připouštějí mléko a med Laktoovovegetariáni -z ŽP – mléko, vejce, med Semivegetariánství -rostlinná strava (obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, houby, řasy) + bílé maso, mléko, vejce a jejich výrobky ---> plnohodnotný jídelníček Klady: přistup k životu, střídmost, alkohol 0, kouření 0, pohyb, snížení tuku, cukru, soli, energie X zápory: Ca (vláknina snižuje absorpci), Fe, Zn (fytáty, oxaláty), B12 (živ. potr.), e AMK i nedostatek energie, tuků, lipofilních vitamínů

4 Makrobiotika makros - velký, bios - život --->dlouhověkost buddhistický zenismus mystické principy YIN a YANG, transformační teorie živin, transmutační teorie prvků několik stupňů – od jednostranné obilné až po pestřejší ---> nejvyšší stupeň spolehlivý léčebný postup 90% obilí, 10% zelenina vylučuje: ovoce jiného podnebného pásma, živočišné potraviny, omezuje tekutiny zápory: odmítá léčebné zákroky, nedostatek Ca, vit. C, D, B 12, nedostatek vody X střídmost, skromnost

5 Syrová strava strava tepelně neopracovaná, nerafinované potraviny tepelné opracování – zlepší stravitelnost, chuť, vůni a ulehčí trávicí soustavě x ničí složky citlivé na teplo (vitamíny – C) dnes diferencovaný názor: ovoce, zelenina – syrová mléko a mléčné výrobky – syrové (syrová vejce, maso) závěr: jako doplňková strava (tepelné opracování jen nutné, vhodnou úpravou) x choroboplodné a toxické látky

6 Dělená strava princip – jeden den jíst buď bílkoviny nebo sacharidy, tuky jsou neutrální odůvodnění: zásaditá rekce v ústech kyselá v žaludku ---> tělo nemůže současně trávit obojí ! rozdělení skupin zarážející (nízkotučný sýr x tučný) 4/5 ovoce, zelenina není třeba omezovat potravu ---> ve skutečnosti omezení EH a tuků ve stravě

7 Alternativní výživa biopotraviny – oblasti s nízkými průmyslovými imisemi a kontaminací půdy ! zdravotní nezávadnost se důsledně nesleduje spíše jako doplněk stravování vzhledem k vysokým cenám a malé spotřebě

8 Nevyvážená strava Nadbytek bílkovin: N-látky se vyloučí ledvinami vysoký příjem je neúčelný Nadbytek glycidů glykogen, dále tuk – obezita, zvýšení hladiny transportního tuku- aterioskleróza, zubní kaz, vyšší nároky na B1


Stáhnout ppt "Výživové směry Ing. A. Říhová. chyby ve výživě mají značný vliv na lidské zdraví ---> neobvyklé SMĚRY VÝŽIVY v Evropě jen několik % obyvatelstva spjaty."

Podobné prezentace


Reklamy Google