Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový."— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: únor 2013

2 Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomocí prezentace připomene stavbu a funkci trávicí soustavy. Materiál lze využít k výuce zdravé výživy. Vyzve studenty ke zvážení na školní váze a ke změření své výšky. Vypočítej si BMI.

3 Metabolismus. Látková přeměna. Katabolismus – rozklad organických látek. Anabolismus – sklad organických látek.

4 Základní organické látky jsou: Bílkoviny Cukry Tuky Proteiny Sacharidy Lipidy

5 Bílkoviny Základní surovina pro stavbu a růst svalové hmoty a organizmu. Denní přísun bílkovin u vrcholového sportovce: 2 - 3 g/kg TH. U dospělého člověka bez větší denní zátěže: 1,5 - 2 g/kg TH. Doporučený recept: kostka tvarohu, 1vejce, 400ml mléka, 2banány- rozmixuj.

6 Co to jsou bílkoviny? Bílkoviny jsou obsaženy v mase, rybách, vejcích, mléčných produktech, luštěninách a cereáliích. Naše tělo je používá při stavbě kostí, svalů, krve. K přenosu informací a k ochraně těla před nemocemi.

7 Sacharidy Při běžném stravování se dává přednost složeným cukrům. Nejčastější a nejrychlejší zdroj energie pro svaly i celé tělo. Při zvýšené a akutní energetické potřebě se používají tzv. monosacharidy (Glukosa,Fruktosa).

8 Co to jsou sacharidy? Sacharidy jsou obsaženy v ovoci, v zelenině bohaté na škroby (brambory), obilných produktech jako chléb a sušenky,laskominy. Sacharidy dodávají tělu potřebnou energii, zejména při fyzické námaze. Recept pro sportovce: ovocné koktejly,obsahující banán.

9 Tuky Zásobárna energie. Potřebné pro rozpouštění některých vitamínů. Příjem omega mastných kyselin. Velký přísun tučných jídel škodlivý. Dlouhé vstřebávání v tenkém střevě.

10 Co to jsou tuky? Tuky se nacházejí zejména v oleji, másle, smetaně a tučném mase. Omega mastné kyseliny obsaženy v olivových olejích. Určité množství tuků musí být obsaženo v naší stravě. Doporučený recept: zelenina,citrónová šťáva, 5polévkových lžic olivového oleje.

11 Stanovení hmotnostního indexu Podle vzorce vypočítáme hmotnostní index. Zjistíme, jaká jsou rizika související s obezitou a jak se vyhnout obezitě. BMI = hmotnost (v kg) / výška2 (v m).

12 Výsledky měření BMI. Klasifikace Podváha Normální hmotnost Nadváha Obezita I. Stupně Obezita II. Stupně Obezita III. stupně BMI Menší než 18,5 18,5 – 24,9 25,0 – 29,9 30,0 – 34,9 35,0 – 39,9 Více než 40

13 Zdroje Archiv aurota


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový."

Podobné prezentace


Reklamy Google