Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ."— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Jiří Navrátík Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: duben 2014

2 Metodický list Materiál je určen pro 2.ročníky čtyřletého studia a 4.ročníky šestiletého studia Učitel pomoci prezentace definuje pojem zdravý životní styl Učitel, vyjmenuje faktory determinující zdraví Moderuje diskuzi žáků nad způsoby udržení trvalého zdraví

3 Zdraví Co je to zdraví? -Není to jen nepřítomnost choroby, ale je to soubor stavů tělesné, duševní a sociální pohody ( definice WHO – světové zdravotnické organizace ) 1

4 Co znamená zdravý životní styl? Chování jedince vedoucí k udržení trvalého zdraví

5 Omezení stresových podnětů Stres = významný činitel ovlivňující kvalitu života Nadměrná zátěž – hromadění škodlivých látek v těle Projevy – deprese, úzkost, letargie Nebezpečný je zejména nezvládaný stres – člověk je „zahlcen“ zátěží, kterou není schopen zvládnout

6 Dostatek fyzické zátěže Důležitý faktor pro udržení rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie Působení na vnitřní prostředí Ovlivňuje pozitivně jednotlivé vnitřní orgány Navozuje pocit štěstí pomocí endorfinů (látky, které se tvoří v některých orgánech)

7 Vyvážená strava Dostatek zeleniny a ovoce Slazení medem je lepší než rafinovaným cukrem Omezení příjmu smažených jídel (při smažení se tuky přeměňují na nebezpečné látky) Pozor zejména na nadbytečný příjem bílkovin (rostlinné lepek i živočišné mléčné, maso)

8 Vyvážená strava Nevhodný je rovněž nadměrný příjem vody (“modelky vypíjí 8 litrů vody za den“) – přetěžuje ledviny stejně jako nadměrný příjem soli a minerálů Pozor na aditiva v potravinách a výrobcích (konzervanty, barviva a umělá sladidla) Příjem potravin s nižším glykemickým indexem

9 Užívání návykových látek = ovlivňuje chování člověka i jeho zdraví Alkohol – ovlivňuje zejména nervovou soustavu, kardiovaskulární systém a játra Kouření – kouř obsahuje karcinogeny, radioaktivní polonium, těžké kovy a další toxické látky (oxid uhelnatý, pyridinové alkaloidy, aromatické uhlovodíky …) Drogy – nebezpečné látky, které silně ovlivňují prožívání i smyslové vnímání

10 Životní prostředí Pobyt v silně znečištěném prostředí vede ke -vzniku dýchacích potíží (časté respirační nemoci, alergie …) = znečištěná voda – intoxikace – těžké kovy, jedovaté anorganické soli, rezidua umělých organických hnojiv, pesticidů apod. Nekvalitní potraviny

11 Dostatek odpočinku a regenerace – nejen prací jest člověk živ Nezapomínat na dostatek spánku Dovolená s jiným než všedním denním režimem Sauny, masáže, welness…

12 taky se označují jako CN ( civilizační nemoci) Alergie – nepřiměřená reakce organismů na podněty vnějších cizorodých látek Rakovina – nádorové onemocnění – neregulovaný růst vlastních buněk měnících se mutací Revma – autoimunitní porucha Deprese – porucha psychiky

13 Zdroje Archiv autora


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ."

Podobné prezentace


Reklamy Google