Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."— Transkript prezentace:

1 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Psychologie Autor: PhDr. Jaroslava Pauchová Téma: Biologické vymezení psychiky Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PS_09_Biologické vymezení psychiky Datum tvorby: 11. 07. 2013 Anotace (ročník): Prezentace je určena pro žáky 1. ročníku SŠ, slouží k pochopení výkladu biologických činitelů podmiňujících vývoj psychiky a procvičení látky. Klíčová slova: biologický činitel, psychika, vývoj Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“

2 Určují tyto faktory BIOLOGICKÉ VYMEZENÍ PSYCHIKY

3 Vlastnosti a činnost nervové soustavy  A) Přijímá signály z vnitřního i vnějšího prostředí.  B) Centrálně tyto signály vyhodnocuje.  C) Na základě vyhodnocení přijatých informací řídí chování organismu.

4 Činnost žláz s vnitřní sekrecí  Tyto žlázy produkují hormony do krve nebo mízy a regulují tak funkce orgánů a mozku!  Hormony působí nejen na tělo, ale i psychiku.  Je to například štítná žláza, brzlík, podvěsek mozkový.

5 Biologické potřeby  Tyto potřeby ovlivňují prožívání a chování lidí a to i prostřednictvím způsobů jimiž jsou uspokojovány.  Jsou to potřeby, které jsou nutné k přežití (kyslík, tekutiny, potrava, spánek).

6 Celkový stav organismu a tělesný růst  Dlouhotrvající nemoc má přímý vliv na prožívání i chování jedince.  Malá nebo nadměrná výška postavy může být důvodem nevhodného chování ze strany společnosti vůči těmto jedincům.

7 Vrozené zvláštnosti  Jsou to zděděné dispozice, které určují prožívaní a chování člověka.  Genotyp – člověk si na svět přináší souhrn dědičných vlastnosti  Fenotyp – je výsledek spolupůsobení genotypu a vlivu prostředí

8 Úloha č. 1 Nervová soustava plní 3 základní funkce 1) Přijímá signály z……… i …….. prostředí. 2) ………… tyto signály vyhodnocuje 3) Na základě vyhodnocení přijatých informací řídí ……….. organismu.

9 Řešení úlohy č. 1 Nervový soustava plní 3 základní funkce 1) Přijímá signály z vnitřního i vnějšího prostředí. 2) Centrálně tyto signály vyhodnocuje 3) Na základě vyhodnocení přijatých informací řídí chování organismu.

10 Úloha č. 2 Fenotyp – je výsledek spolupůsobení …….. a vlivu ………….

11 Řešení úlohy č. 2 Fenotyp – je výsledek spolupůsobení genotypu a vlivu prostředí

12 Použitá literatura, zdroje: Vízdal, F.,: Základy psychologie I., IMS, Brno, 2003. Není – li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastní tvorby autorky


Stáhnout ppt "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."

Podobné prezentace


Reklamy Google