Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."— Transkript prezentace:

1  Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236  Tematická oblast: Psychologie  Autor: PhDr. Jaroslava Pauchová  Téma: Čití  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PS_15_Čití  Datum tvorby: 16.7. 2013  Anotace: Prezentace je určena pro žáky 1. ročníku SŠ, slouží k pochopení významu Čití jako, základní vlastnosti dráždivosti nervové buňky a jeho vlivu na lidskou psychiku. Součástí jsou procvičovací úkoly.  Klíčová slova: čití, počitek, počitkový práh, dráždivost Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“

2 Č I T Í, P O Č I T K Y

3 Čití Zobrazuje vnější a vnitřní prostředí ve vědomí člověka. Je výrazem dráždivosti organismu. Důsledkem čití jsou počitky. Zobrazuje vnější a vnitřní prostředí ve vědomí člověka. Je výrazem dráždivosti organismu. Důsledkem čití jsou počitky.

4 Počitky Jsou vyvolány stimuly, které působí na naše smyslové orgány. Aby mohly vzniknout musí mít stimul určitou sílu. Jsou vyvolány stimuly, které působí na naše smyslové orgány. Aby mohly vzniknout musí mít stimul určitou sílu.

5 Počitkové prahy Dolní počitkový práh – je to minimální síla podnětu, která je schopna vyvolat počitek. Pod touto hranicí podněty necítíme. Horní počitkový práh – nad ním již počitky nevznikají nebo mění svůj charakter (např. vyšší stupeň teploty vnímáme jako bolest). Dolní počitkový práh – je to minimální síla podnětu, která je schopna vyvolat počitek. Pod touto hranicí podněty necítíme. Horní počitkový práh – nad ním již počitky nevznikají nebo mění svůj charakter (např. vyšší stupeň teploty vnímáme jako bolest).

6 Definice počitku Počitek přináší první, základní informace o jednotlivých vlastnostech předmětů a jevů, které působí na smyslové orgány (např. vůně, velikost, barva, tvar).

7 Druhy počitků Vnější – sdělují informace o vnějším světě a jsou to počitky zrakové, sluchové, čichové, chuťové, tlakové, tepelné a bolestivé. Vnitřní – seznamují o vnitřním stavu organismu a jsou to počitky pohybu, polohy, rovnováhy, trávení, dýchání, vylučování a krevního oběhu. Vnější – sdělují informace o vnějším světě a jsou to počitky zrakové, sluchové, čichové, chuťové, tlakové, tepelné a bolestivé. Vnitřní – seznamují o vnitřním stavu organismu a jsou to počitky pohybu, polohy, rovnováhy, trávení, dýchání, vylučování a krevního oběhu.

8 Úkol č. 1 – doplňte chybějící slova Dolní počitkový práh – je to ……………..síla podnětu, která je schopna vyvolat počitek. Pod touto hranicí podněty …………………….. Řešení: Dolní počitkový práh – je to minimální síla podnětu, která je schopna vyvolat počitek. Pod touto hranicí podněty necítíme

9 Počitky jablíčka - uveďte Tvar - kulatý, oválný… Velikost – malé, velké Barva – červená, žlutá, zelená, hnědá Vůně - ovocná Povrch – hladký, drsný Teplota – studená, teplá Chuť - sladká, kyselá

10 Použitá literatura, zdroje: Čechová, V., Rozsypalová, M.,: Obecná psychologie, IDVPZ, Brno, 1994. ISBN 80-7013-185-3 Hladík, J.,: Společenské vědy v kostce pro střední školy, Fragment, Havlíčkův Brod, 1999. ISBN 80-7200-334-2 Obrázky galerie Klipart


Stáhnout ppt " Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."

Podobné prezentace


Reklamy Google