Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluBiologická a energetická hodnota potravin Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_8 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 POTRAVINY A VÝŽIVA ENERGETICKÁ A BIOLOGICKÁ HODOTA POTRAVIN

3 Energetická hodnota - tuky, glycidy, bílkoviny, zdrojem energie v potravinách jsou základní organické živiny - tuky, glycidy, bílkoviny, množství energiespálení dokonalém strávení energetická hodnota potravin je množství energie, která se uvolňuje při jejich spálení, případně při jejich dokonalém strávení v organismu, vyjadřuje se v joulech J, nebo v kilojoulech kJ (čti kilodžauly), vyjadřuje se v joulech J, nebo v kilojoulech kJ (čti kilodžauly),

4 energetické potřebě člověka energetický příjem potravin musí odpovídat energetické potřebě člověka a poskytnout mu dostatek energie pro základní látkovou výměnu, pro zpracování a přeměnu potravy, pro udržení stálé tělesné teploty, růst a pracovní činnost člověka, rozhodující pro potřebu energie je fyzická práce a teplota prostředí rozhodující pro potřebu energie je fyzická práce a teplota prostředí, ve kterém člověk žije. Pokud člověk vykonává svalovou práci a žije v chladném prostředí, spotřebuje větší množství energie.

5 vyšším věku se energetická potřeba snižuje ve vyšším věku se energetická potřeba naopak snižuje a využití potravin je o něco menší, příčinou je menší tělesná aktivita a pokles aktivní tělesné hmotnosti, příčinou je menší tělesná aktivita a pokles aktivní tělesné hmotnosti, v dětském věku u mladistvých energii zvyšují naopak v dětském věku a u mladistvých se nároky na energii zvyšují, neboť dochází k růstu tělesné hmoty.

6 Obsah energie v některých potravinách (kJ na 100g) Energetickou hodnotu potraviny tvoří energetické živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Voda, vitaminy, minerální látky, antioxidanty, kofein mají energetickou hodnotu nulovou. Potravina 100gEnergie (kj) Mrkev190 Ananas180 Banán400 Arašídy2510 Jogurt Jogobella410 Gothajský salám1820 Bageta1150

7 Biologická hodnota biologickou hodnotu obsah vitamínů, minerálních látek, nezbytných mastných kyselin a plnohodnotných bílkovin, biologickou hodnotu potravin vytváří zejména obsah vitamínů, minerálních látek, nezbytných mastných kyselin a plnohodnotných bílkovin, látkynutné tyto látky jsou nutné pro zabezpečení činnosti všech orgánů v těle, se mění skladováním biologická hodnota potravin se mění nevhodným nebo dlouhodobým skladováním (zejména ovoce a zeleniny). dlouhodobým varem, světlo narušuje výrazně může poklesnout dlouhodobým varem vitamín C, B 1, 2, 6, světlo narušuje např. vitamín A, B 2 a vitamín C.

8 Opakování 1) Vysvětlete pojem energetická hodnota potravin. 2) V jakých jednotkách je energie udávána? 3) Jaké živiny v potravinách jsou zdrojem energie? 4) Které živiny tvoří biologickou hodnotu potravin? 5) Na základě čeho se mění biologická hodnota?

9 Odpovědi k opakování 1) Je množství energie uvolněné spálením nebo strávením. 2) Vyjadřuje se v joulech nebo kilojaoulech. 3) Zdrojem energie jsou – tuky, cukry, bílkoviny. 4) Biologická hodnota je dána obsahem vitamínů, minerálů, plnohodnotných bílkovin. 5) Špatným skladováním, působením světla a tepelnou úpravou.

10 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google