Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluNákazy z poživatin Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_9 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 POTRAVINY A VÝŽIVA NÁKAZY Z POŽIVATIN

3 nákazy nákazy a intoxikace vznikají a případně se šíří požitím kontaminované potravy, onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), maso nemocných zvířat nebo se infekce přenáší parazity, zdrojem nákazy může být člověk (nemocný, bacilonosič), ale i vnější prostředí. Poživatinami přenášené nakažlivé nemoci se nazývají alimentární infekce.

4 Nákazy z poživatin Potravinové nákazy mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity. Nákaza z potravin se může dostat do těla ve formě: a)primární a)primární (přímá nákaza)- pochází-li potravina z nemocného zvířete (např. tuberkulóza, slintavka, stafylokoková toxikóza (zdrojem je kravské mléko),

5 b)sekundární nákazy b)sekundární nákazy (druhotné nákazy) - do nezávadné potraviny se při styku s vnějším choroboplodné prostředím dostanou choroboplodné zárodky zárodky - při skladování, zpracování (např. z rukou, z nádob, z vody apod.), přepravě, salmonelóza, prodeji.K těmto infekcím patří salmonelóza, paratyf, břišní tyf, úplavice, infekční zánět jater,botulismus jater,botulismus (konzervované potraviny). Mnoho virových a bakteriálních onemocnění nedodržení se může přenášet potravinami při nedodržení hygienických podmínek a špatné veterinární kontrole.

6 Opakování 1)Jak mohou vzniknout nákazy z potravin? 2)Kdo může být zdrojem nákazy? 3)Vysvětlete pojem primární nákaza. 4)Vysvětlete pojem sekundární nákaza.

7 Správné odpovědi 1) Pomocí kontaminované potravy. 2) Zdrojem nákazy může být člověk (bacilonosič), nemocné zvíře a vnější prostředí (voda, špatná hygiena, špatné skladování..). 3) Primární nákaza pochází přímo s potravin vyrobených z nemocného zvířete. 4) Sekundární nákaza je způsobena špatným skladováním, nevhodným zpracováním potravin, nedodržování hygieny.

8 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Úvaly, ISBN:


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google