Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."— Transkript prezentace:

1 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_4 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 Z ELENINA

3  Zelenina má vysokou biologickou hodnotu a nízkou energetickou hodnotu.  Vysoká biologická hodnota je ovlivněna obsahem vitamínů (C, provitamín A, B 1,2,6, K).  Obsahuje % vody také mnoho minerálních látek - draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, vápník, mangan a silic některé mají schopnost ničit bakterie př. česneková).  Zelenina dále obsahuje bílkoviny, sacharidy (škrob, vlákninu, cukry) enzymy, barviva, kyseliny, třísloviny a další látky.  Vysokou biologickou hodnotu má zelenina pouze v čerstvém a syrovém stavu.  Tepelná úprava a dlouhodobé nevhodné skladování snižují biologickou hodnotu.

4 Zeleninou rozumíme jedlé části rostlin, většinou jednoleté či dvouleté, které se používají buď čerstvé, nebo různě kuchyňsky upravené. Zeleninu rozdělujeme podle:  používané části rostliny: košťálová, kořenová, listová, lusková, plodová, cibulová, stonková, kořeninová,  způsobu výroby: rychlená (skleníková, pařeništní) a polní,  délky vegetační doby: raná, poloraná, letní, pozdní.

5 D RUHY ZELENINY  Kořenová,  Košťálová,  Listová,  Cibulová,  Lusková,  Plodová,  Stonková,  Kořeninová,

6 Skladování, ošetřování a vady zeleniny  Zeleninu s výjimkou zeleniny kořenové, cibulové a některých druhů zeleniny košťálové skladujeme krátkou dobu.  Sklady musí být dobře větrané s přiměřenou vlhkostí podle druhu skladované zeleniny.  Zelenina se ukládá v tenkých vrstvách a pravidelně se kontroluje, oddělíme poškozené a kazící se plody.  Nejčastější vady – bývají způsobeny klimatickými podmínkami (zapaření, hniloba, plíseň, namrzlá, napadení živočišnými škůdci), rostlinné choroby (vyvolávají plísně a bakterie) a nevhodným skladováním.

7 Z DROJE  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN


Stáhnout ppt "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google