Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013."— Transkript prezentace:

1 Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013

2 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluŘazení textu Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_25_11 Jméno autoraMgr. Antonín Grafnetter Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace „EU peníze středním školám“

3 Jak řadíme blok textu, aby se dobře četl, neunavoval oči a zároveň byl pěkný na pohled? Měli bychom se držet několika typů řazení:

4 Nalevo (levý praporek) Fraktura (něm. Fraktur, z latinského fractura-zlom) je typ novogotického lomeného písma používaný především v Německu od 16. do počátku 20. století. Fraktura se objevuje v 16. století v době vlády Maxmiliána I. Habsburského. Poměrně rychle nahradila starší švabach a stala se standardním písmem nejen pro němčinu, ale i pro jazyky na spřízněných územích. V němčině byla ovšem její pozice nejsilnější a když začala být mimo německé země v devatenáctém století vytlačována antikvou, stávalo se z ní opět čistě „německé písmo“, jak byla ostatně také nazývána. Dobře se čte, protože odpovídá našemu zvyku čtení od levé strany. Proto se takto mohou řadit delší texty například v knihách s beletrií.

5 Napravo (pravý praporek) Fraktura (něm. Fraktur, z latinského fractura-zlom) je typ novogotického lomeného písma používaný především v Německu od 16. do počátku 20. století. Fraktura se objevuje v 16. století v době vlády Maxmiliána I. Habsburského. Poměrně rychle nahradila starší švabach a stala se standardním písmem nejen pro němčinu, ale i pro jazyky na spřízněných územích. V němčině byla ovšem její pozice nejsilnější a když začala být mimo německé země v devatenáctém století vytlačována antikvou, stávalo se z ní opět čistě „německé písmo“, jak byla ostatně také nazývána. Hůře se čte, protože řádky nezačínají stejně a to nás může při čtení rozptylovat. Proto se takto mohou řadit jen kratší texty, například různá data, seznamy, výčty…

6 Na střed Fraktura (něm. Fraktur, z latinského fractura-zlom) je typ novogotického lomeného písma používaný především v Německu od 16. do počátku 20. století. Fraktura se objevuje v 16. století v době vlády Maxmiliána I. Habsburského. Poměrně rychle nahradila starší švabach a stala se standardním písmem nejen pro němčinu, ale i pro jazyky na spřízněných územích. V němčině byla ovšem její pozice nejsilnější a když začala být mimo německé země v devatenáctém století vytlačována antikvou, stávalo se z ní opět čistě „německé písmo“, jak byla ostatně také nazývána. Špatně se čte, protože řádky začínají i končí různě. Proto se takto řadí kratší texty: data, seznamy... Toto řazení bývá vhodné při psaní poezie.

7 Do bloku Fraktura (něm. Fraktur, z latinského fractura-zlom) je typ novogotického lomeného písma používaný především v Německu od 16. do počátku 20. století. Fraktura se objevuje v 16. století v době vlády Maxmiliána I. Habsburského. Poměrně rychle nahradila starší švabach a stala se standardním písmem nejen pro němčinu, ale i pro jazyky na spřízněných územích. V němčině byla ovšem její pozice nejsilnější a když začala být mimo německé země v devatenáctém století vytlačována antikvou, stávalo se z ní opět čistě „německé písmo“, jak byla ostatně také nazývána. Tento text se čte dobře, ale může odrazovat od čtení, protože vypadá jako příliš dlouhý a nepřehledný. Zato působí úhledně.

8 Klíčová slova Na praporek Na střed Blok

9 Zdroje: Vlastní archiv Kolektiv autorů, „Písmo ve výtvarné výchově“, vyd. 1., Praha, SPN, 1985, 400 stran Kočička, Blažek, „Praktická typografie“, vydání 1., Computer Press, 2000, ISBN 80-7226-385-4 Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Fraktura_(p%C3%ADsmo)


Stáhnout ppt "Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google