Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.16 Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Smyslová soustava- chuť,čich Typ: DUM - výkladový Předmět:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.16 Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Smyslová soustava- chuť,čich Typ: DUM - výkladový Předmět:"— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.16 Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Smyslová soustava- chuť,čich Typ: DUM - výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

2 Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 1.a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomocí prezentace probere učivo o smyslové soustavě a zaměří se na chuť, čich. Připomene stavbu a funkci nervové soustavy. Význam smyslové soustavy a uvede nemoci smyslů. Prezentaci lze použít jako rozumný návod k rozvoji pohybových aktivit jedince školního věku.

3 SMYSLOVÁ SOUSTAVA Čich, chuť

4 FUNKCE SMYSLŮ Jsou součástí nervové soustavy Regulován reflexním obloukem: receptor, dostředivá dráha, CNS, odstředivá dráha, efektor Přenos podnětů z vnějšího prostředí do vnitřního prostředí člověka Přenos pomocí pěti smyslů: zrak, sluch, čich, hmat, chuť

5 Chuť Je smysl, který dovoluje vnímat rozpuštěné chemické látky ve slinách nebo ve vodě Chuťové buňky jsou uloženy na jazyku Rozeznáváme 4 základní chutě – slaná, sladká, kyselá, hořká V roce 2000 objevena chuť umami – jako pátá

6 UMAMI Pátá chuť objevena v Japonsku Odvozená z japonštiny ze slova umai – chutný Chuťový receptor vnímá kyselinu glutamovou - přesněji její soli glutamáty Mezi přírodní zdroje bohaté na glutamát patří rajčata, kukuřice, houby, sýry, sója Ale i bujóny, worcestrová, sojová, ústřicová, ančovičková, rybí omáčka

7 Stavba chuťové papily

8 Uložení chuťových buněk

9 Čich Schopnost vnímat chemikálie ve vzduchu nebo rozpuštěné ve vodě Je to vjem dálkový, oproti chuti – kontaktní Vjem se označuje jako vůně Člověk má čich poměrně slabý Vysoce vyvinutý čich mají motýli, žraloci, psi Úplně čich chybí u velryb

10 Uložení čichových buněk

11 S čichem roste chuť

12 Zdroje a obrázky Archiv autora Zdroje uvedeny pod obrázky


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.16 Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Smyslová soustava- chuť,čich Typ: DUM - výkladový Předmět:"

Podobné prezentace


Reklamy Google