Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávící soustava trávení, živiny Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: 1. 4. 2013 Cílový.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávící soustava trávení, živiny Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: 1. 4. 2013 Cílový."— Transkript prezentace:

1 Trávící soustava trávení, živiny Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Orgánové soustavy Téma: Trávící soustava Metodický list/anotace: Práce seznamuje se základní stavbou trávící soustavy počínaje hltanem. Dále se zaměřuje na jednotlivé složky potravy Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Žáci umějí popsat funkci trávící soustavy, její stavbu a dále jednotlivé složky potravy a jejich význam pro organismus Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 13 – 14 let

3 Trávící soustava Játra Žaludek Tlusté střevo Tenké střevo

4 Žaludek Zde dochází k promíchávaní a rozmělňování potravy Žaludeční šťávy: obsahují kyselinu chlorovodíkovou - ničí choroboplodné zárodky - aktivuje enzym pepsin - rozvolňuje vlákna masa… žaludeční šťávy dále obsahují enzym pepsin – ten štěpí bílkoviny

5 Játra Váží asi 1,5 kg – jsou největší žlázou v lidském těle Vylučují žluč – ta se skladuje ve žlučníku – žlučovodem se žluč dostává do tenkého střeva, kde pomáhá při trávení tuků

6 Slinivka břišní - pankreas Vývod slinivky přivádí do tenkého střeva pankreatickou šťávu – pomáhá při trávení cukrů, tuků a bílkovin

7 Žaludek Játra Slinivka břišní Začátek tenkého střeva Žlučník

8 Tenké střevo Tvořeno třemi částmi: - Lačník - Tračník - Kyčelník Délka tenkého střeva je 3 – 5 m Trávící plochu ještě zvětšují tzv. klky

9 Tenké střevo Trávení v tenkém střevě probíhá pomocí: 1. Pankreatické šťávě ze sleziny (hlavně cukry) 2. Žluči ze žlučníku (tuky) 3. Dalších enzymů štěpících cukry, tuky a bílkoviny až na nejmenší části, které tělo dokáže využít – tyto látky prostupují stěnou tenkého střeva do krve

10 Tenké střevo Slepé střevo Tlusté střevo Konečník

11 Tlusté střevo Délka asi 1,5 m – je rozděleno na slepé střevo – tzv. apendix – dále vzestupný, přímý a sestupný tračník, esovitou kličku a konečník s řitním otvorem. Probíhá zde konečné vstřebávání vody a hnilobné a kvasné procesy – vzniká stolice Dva svěrače – jeden vnitřní – neovládáme vůlí, druhý vnější – ovládáme vůlí.

12 Ústní dutina Slinivka Žaludek Jícen Játra Tlusté střevo Slepé střevo Konečník Tenké střevo Žlučník

13 Živiny K základním živinám v potravě patří: cukry, tuky a bílkoviny Potrava dále musí obsahovat vodu, minerální látky a vitaminy Měla by obsahovat 60% cukrů, 25% tuků a 15% bílkovin

14 Cukry Jsou hlavním zdrojem energie pro organismus Zdroje: ovoce, zelenina – zdravá forma

15 Tuky Zásobní zdroj energie V těle slouží jako tepelná izolace Důležitá je vyváženost tuků v potravě. Živočišné tuky např. máslo, sádlo, rybí tuk i rostlinné tuky např. slunečnicový a olivový olej Nadbytek tuků přispívá k srdečním chorobám

16 Bílkoviny Základní stavební jednotka, důležité pro růst organismu, tvorbu enzymů a hormonů. Bílkoviny jsou např. v mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo v luštěninách. Nejsou zdrojem energie pro organismus

17 Minerální látky Látky důležité k růstu, tělesné a duševní pohodě organismu. (Např. Ca – pro růst kostí, Fe – krvetvorba…)

18 Vitamíny VitaminZdrojVýznam Projev nedostatku AMrkev, rajčata Správná funkce oka Šeroslepost, suchá kůže B Maso, kvasnice, luštěniny Metabolismus únava, záněty, poruchy krvetvorby C Ovoce a zelenina Odolnost proti nemocem Kurděje, malá odolnost D Rybí tuk, slun. záření Růst kostíkřivice E Obilné klíčky, list. zelenina Normální funkce pohl. orgánů Porucha tvorby pohl. hormonů KKapusta, špenátSprávné vlastnosti krve Poruchy srážlivosti krve

19 Opakování – křížovka

20 Legenda 1. Kyselina v žaludku 2. Základní složka potravy, základní stavební jednotka pro organismus 3. Výběžky v tenkém střevě 4. Probíhá zde k promíchání a rozmělnění potravy 5. Červovitý výběžek 6. Tvoří se zde žluč 7. Enzym v žaludku 8. Základní energetický zdroj pro organismus 9. Konečný produkt tlustého střeva 10. Důležitá pro trávení tuků, vzniká v játrech

21 Správné řešení chlorovodíková bílkoviny klky žaludek slepéstřevo játra pepsin cukr stolice žluč Co je to cholesterol? Jaké jsou důsledky jeho nadměrného množství?

22 POUŽITÉ ZDROJE Vaněčková, I., et al. Přírodopis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN Obrázky - vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Trávící soustava trávení, živiny Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: 1. 4. 2013 Cílový."

Podobné prezentace


Reklamy Google