Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trávicí soustava člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trávicí soustava člověka"— Transkript prezentace:

1 Trávicí soustava člověka
autor: David Hainall

2 Popis trávicí soustavy
ústní dutina slinná žláza jazyk hltan slinná žláza jícen játra žaludek žlučník slinivka břišní dvanácterník tenké střevo tlusté střevo konečník slepé střevo ( )

3 Funkce jednotlivých částí trávicí soustavy
Dutina ústní Potrava se rozmělňuje a promíchává se slinami (trávení škrobů). Z potravy za pomoci zubů, svalnatého jazyka a slin vznikají sousta. Polykání - vrozený reflex. Sousto je posouváno do hltanu a jícnu. ( )

4 Chrup dospělého člověka
řezáky špičák stoličky třenové zuby ( )

5 Svalstvo žaludku vykonává rytmické stahy.
Hltan a jícen Sousto je posouváno vlivem pravidelných po sobě jdoucích stahů svaloviny (tzv. peristaltika) dále do žaludku. Žaludek Svalstvo žaludku vykonává rytmické stahy. Žaludeční šťávy obsahují enzymy pro trávení bílkovin (např. pepsin). Kyselé prostředí žaludku způsobuje kyselina chlorovodíková. ( )

6 Dvanácterník Přitéká sem směs enzymů ze slinivky břišní a žluč ze žlučníku. Dochází zde k dalšímu trávení potravy. Tenké střevo Další trávení živin. Ve stěně jsou tzv. střevní klky - zvětšují povrch střeva a usnadňují vstřebání živin do krve. Vstřebávání je usnadněno také pohybem střev (peristaltikou). Potrava se vstřebává 2 – 5 hodin.

7 Tlusté střevo Nestrávené zbytky potravy. Na rozhraní tenkého a tlustého střeva je tzv. slepé střevo (záněty). Nejsou zde klky. Vstřebávání vody, solí, vitamínů,. léků aj. Vytváří se zde stolice. Konečník Hromadí se zde stolice.

8 Přeměna cukrů – vznik a ukládání glykogenu.
Játra Podílí se na trávení – produkce žluči (trávení tuků), vytváří cholesterol – nutný pro tvorbu hormonů. Přeměna cukrů – vznik a ukládání glykogenu. Látková přeměna bílkovin. Zneškodnění nežádoucích látek (léky a alkohol) a mikroorganizmů. Jsou životně důležité. ( )

9 Vytváří se se zde hormon insulin – nutný pro trávení cukrů.
Slinivka břišní Vytváří se se zde hormon insulin – nutný pro trávení cukrů. Nedostatečná produkce insulinu – cukrovka (diabetes). ( )

10 Trávicí soustava – shrnutí
Dutina ústní – mechanické zpracování potravy, promíchní se slinami – začátek trávení cukrů). Polykání – vrozený reflex. Hltan a jícen – posouvání sousta, peristaltika. Žaludek – mechanické zpracování potravy, začátek trávení bílovin, kyselé prostředí – kyselina chlorovodíková).

11 Dvanácterník – vývody pro enzymy ze slinivky břišní a žlučníku – další trávení živin.
Tenké střevo – další trávení živin, střevní klky, peristaltika. Tlusté střevo – bez klků, vstřebávání vody, solí, vitamínů,. léků aj., vytváří se zde stolice. Konečník – hromadění stolice. Játra – podílí se na zpracování bílkovin, cukrů (glykogen), vytváří cholesterol potřebný pro výrobu hormonů, zneškodnění odpadních látek a mikrobů.

12 Žlučník – produkce žluči (trávení tuků).
Slinivka břišní – produkce insulinu (zpracování cukrů).


Stáhnout ppt "Trávicí soustava člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google