Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Civilizační choroby a výživa Civilizační choroby a výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Civilizační choroby a výživa Civilizační choroby a výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z."— Transkript prezentace:

1 Civilizační choroby a výživa Civilizační choroby a výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Civilizační choroby Civilizační choroby Co jsou civilizační choroby? Civilizační choroby jsou takové nemoci, na jejichž vznik má vliv např.: - životní prostředí - styl života - způsob stravování!!!

3 Co patří do civilizačních chorob: srdečně-cévní choroby rakovina osteoporóza = řídnutí kostí poruchy trávení

4 Srdečně-cévní choroby - angina pectoris - infarkt myokardu - mozková mrtvice - náhlé úmrtí v důsledku selhání srdce činitelé ovlivňující vznik těchto chorob: cholesterol o obsah tuku v krvi a alkohol (záleží na množství u vína a piva)

5 Které potraviny mohou vést ke vzniku infarktu či mozkové mrtvice? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) slanina krůta vepř. bok jogurt husa vaječ. žloutek vaječ. bílek šlehačka tvaroh plnotučné mléko nízkotučné mléko pstruh kuřecí prsa destiláty Infarkt !! Zdraví

6 Správné řešení: slanina krůta vepř. bok Jogurt husa vaječ. žloutek vaječ. bílek šlehačka tvaroh plnotučné mléko nízkotučné mléko pstruh kuřecí prsa destiláty Infarkt!! Zdraví

7 ! Rakovina Rakovina – zahrnuje velkou skupinu nádorového bujení, rakovina tlustého střeva a konečníku je nejvíce ovlivňována výživou, v ČR je vysoká úmrtnost na toto onemocnění !!!!! Činitelé ovlivňující vznik této choroby: nedostatek vlákniny častá konzumace uzenin málo brukvovité zeleniny málo mořských produktů

8 Které potraviny budou působit jako prevence proti rakovině tlustého střeva? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANONE ryby párky mrkev vepřová pečeně sachr dort brokolice hamburger karamely ovesná kaše kedlubna jablko ananas celozrnné pečivo

9 Správná odpověď: ANONE párky mrkev vepřová pečeně sachr dort brokolice hamburger karamely ovesná kaše kedlubna jablko ananas celozrnné pečivo ryby

10 Osteoporóza = řídnutí kostí, úbytek vápníku z kostí, časté zlomeniny, u žen toto riziko nastává kolem 50. roku věku, u mužů později. Činitelé ovlivňující vznik této choroby: malý příjem vápníku v potravě u dětí a mladistvých do 22 roku věku

11 Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANONE jahody tlačenka lipánek whisky sýry párek v rohlíku kefír tvaroh jogurt mléko

12 Správné řešení: Které potraviny budou bránit vzniku osteoporózy? ANONE jahody tlačenka lipánek whisky sýry párek v rohlíku kefír mléko tvaroh jogurt

13 Poruchy trávení Onemocnění žaludku a střev je značnou měrou ovlivňováno přijímanou potravou, narušení střevní mikroflóry vede k: - průjmovým onemocněním - zácpě - rakovině střev Prevence těchto nemocí: - kysané mléčné výrobky s mikrobiologickými kulturami - dostatečně tepelně upravené drůbeží maso a vejce - některé nestravitelné cukry přirozené (např. inulin), obsažený v banánech, čekance, česneku, bramborách, cibuli a obilovinách

14 Které potraviny je vhodné konzumovat pro správnou funkci trávicí soustavy? (Zapište do pracovního listu nebo přesuňte na interaktivní tabuli.) ANO NE zelný salát oves. kaše kremrolevlašský salát „tatarák “ bílé pečivo pšenič. otruby kefír káva banány

15 Správná odpověď: ANO NE zelný salát oves. kaše kremrole vlašský salát tatarák bílé pečivo pšenič. otruby kefír káva banány

16 Zdroje : Kalač, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, ISBN Kalač, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, ISBN


Stáhnout ppt "Civilizační choroby a výživa Civilizační choroby a výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z."

Podobné prezentace


Reklamy Google