Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví."— Transkript prezentace:

1

2 RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví

3 Nahrazování velké spotřeby jiných druhů masa velkou spotřebou rybího masa přispívá ke snižování hladiny cholesterolu - a přináší tak srdci zdravotní prospěch. Je to proto, že v porovnání s ostatními produkty živočišného původu má rybí maso příznivější (vyšší) poměr obsahu polynesaturovaných a saturovaných mastných kyselin (P/S). Ryby mají rovněž méně saturovaných tuků (kterých je naopak hodně v jiných druzích masa, plnotučném mléce, vejcích a kokosovém a palmovém oleji).

4 ALE V porovnání s konzumací prakticky vegetariánské stravy přináší konzumace ryb zvýšení obsahu cholesterolu ve stravě - a často i obsahu saturovaných tuků.

5 Studie z nedávné doby potvrdily, že konzumace rybího oleje přináší u většiny lidí zvýšení hladiny LDL, tedy „špatného“ cholesterolu.

6 Rybí maso, jako produkt živočišného původu, obsahuje cholesterol. Mezi obsahem cholesterolu v rybím mase a v mase kuřecím, hovězím nebo vepřovém není velký rozdíl.

7 Rybí maso zvyšuje hladinu krevního cholesterolu méně než maso červené nebo drůbeží. V porovnání s produkty rostlinného původu však rybí maso hladinu cholesterolu zvyšuje!

8 Když autoři nizozemské studie z roku 1985 publikovali snížení úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění o 50%, uvedli jeden důležitý fakt, který byl často přehlížen: jedlíci rybího masa i jedlíci červeného masa měli prakticky stejnou hladinu krevního cholesterolu!

9 OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY  snižují lepivost krevních destiček (srážlivost krve)  mají tendenci snižovat krevní tlak  mají tendenci snižovat triglyceridy  dojde-li k infarktu, mohou snížit poškození srdečního svalu  zřejmě snižují riziko, že se krevní céva po angioplastice či operaci bypassu opět ucpe

10 Snížení rizika o 50% je jistě významné, ale k ještě mnohem většímu snížení rizika dochází u úplných vegetariánů. Studie na adventistech, úplných vegetariánech, prokázala snížení o plných 86%!

11 Muži, kteří jedli rybí maso několikrát týdně, měli stejné riziko onemocnění srdce jako ti, kteří je jedli jednou za měsíc! Dokonce se ukázalo, že muži, kteří jedli ryby šestkrát a více týdně, měli o něco vyšší riziko koronární nemoci srdeční než muži, kteří jedli ryby maximálně jednou měsíčně.

12 Ve studii, která zahrnovala 22 000 kuřáků, mužů ve středním věku, se ukázalo, že ti, kteří jedli nejvíce ryb, měli o 30% vyšší riziko úmrtí na koronární nemoc srdeční v porovnání s těmi, kteří měli nejmenší příjem rybího masa.

13 ZÁVĚR Shrneme-li situaci ohledně problematiky konzumace rybího masa a onemocnění srdce: EXISTUJÍ SILNÉ DŮKAZY PRO TO, ŽE RYBY POUZE ZHORŠUJÍ V OSTATNÍCH OHLEDECH VÝBORNOU STRAVU (a že u kuřáků má strava s větším množstvím ryb škodlivé účinky)

14 Na shledanou se těší Robert Žižka!


Stáhnout ppt "RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google