Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU"— Transkript prezentace:

1 ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Jadamusová Denisa II.HB

2 Málokdo dnes myslí na to, že by mohl mít zvýšenou hladinu cholesterolu
Málokdo dnes myslí na to, že by mohl mít zvýšenou hladinu cholesterolu. Možná i proto, že vysoká hladina cholesterolu nebolí a nemá žádné vnější příznaky. Pokud je však cholesterolu v organizmu nadbytek, snadno se ukládá do cévní stěny. Céva se pak postupně zužuje. Následkem může být infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.

3 Je stavební složkou buněk
Co je vlastně cholesterol? Cholesterol je organická látka lipidové povahy, kterou řadíme ke steroidům. Je stavební složkou buněk a tkání v našem těle, je součástí buněčných membrán, kde zajišťuje jejich kompaktnost. Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme - v mozku, - v kožním tuku, - nadledvinách, - dále ve slezině, - v krevním séru.

4 Kde a jak se cholesterol tvoří
Kde a jak se cholesterol tvoří? Cholesterol si organismus dokáže tvořit sám, a to hlavně v játrech a trávicím ústrojí. Do těla se však dostává i z velké části potravou. Nejvíce cholesterolu obsahují vejce, živočišné tuky (máslo, sádlo, škvarky), uzeniny, vnitřnosti a tučné mléčné výrobky (smetana, smetanové jogurty, sýry s vysokým obsahem tuku), plnotučné mléko. Množství cholesterolu, které si tělo samo vytvoří, je však dostačující. V závislosti na příjmu cholesterolu potravou, si tělo reguluje svoji vnitřní produkci. Problém ovšem nastane, pokud je vnější příjem dlouhodobě zvýšený, tělo přebytečný cholesterol odbourává v játrech, kde dochází k poškození receptorů zodpovědných za jeho zpracování, a následkem toho dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

5 Zvýšená hladina cholesterolu je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění Podle průzkumů má 70 % dospělé populace České republiky problém s cholesterolem**. Přitom zvýšená hladina cholesterolu není už problémem pouze střední a starší generace - vysoké hodnoty se vyskytují už i u dětí! Hladinu cholesterolu ovlivňují genetické faktory, ale především i to, jak žijeme, co jíme a zda se hýbeme. Právě úpravou svého životního stylu můžete sami výrazně pomoci svému srdci, prodloužit a zkvalitnit svůj život - nebo naopak. Vzhledem k tomu, že kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice, měl by si každý z nás uvědomit, jak je hladina cholesterolu v krvi důležitá. Pokud se sníží hladina LDL cholesterolu v krvi o 10 %, sníží se i riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění až o 20 %. Takže výmluvy neplatí, každý z nás má šanci riziko ovlivnit!


Stáhnout ppt "ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU"

Podobné prezentace


Reklamy Google