Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Kvapil a Michal Bureš

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Kvapil a Michal Bureš"— Transkript prezentace:

1 Jan Kvapil a Michal Bureš
Choroby srdce Jan Kvapil a Michal Bureš

2 Honza Kvapil a Michal Bureš Školní rok: 2008/2009 Třída: VIII.B
Choroby srdce Honza Kvapil a Michal Bureš Školní rok: 2008/2009 Třída: VIII.B

3 Ischemická choroba srdeční
Ischemická choroba srdeční končící infarktem je ve Velké Británii příčinou třetiny úmrtí mezi 45. a 65. rokem a je nejčastější příčinou smrti v severní Evropě a v severní Americe. Riziko infarktu v jiných rozvinutých zemích je mnohem nižší. Rizikovými faktory jsou kouření, vysoký krevní tlak, atd. V poslední době se počet úmrtí snížil, hlavně díky omezení kouření a zlepšení zdravotní péče. Avšak počet infarktů stoupá v těch rozvojových zemích, které se více přizpůsobují západnímu životnímu stylu.

4 Jak ji poznáme Příznaky ischemické choroby srdeční závisí jak na rozsahu oblasti, která je věnčitou tepnou vyživována. Pokud dochází ke zužování věnčité tepny postupně a dlouhodobě, projeví se choroba poprvé při zvýšené námaze. Rozběhneme se prudce do kopce, naše srdce zatouží po zvýšené dodávce kyslíku, ale zúžená tepna více okysličené krve nepustí. Srdce začne volat o pomoc. Pocítíme pálivou svíravou bolestí na hrudi a náhlý nedostatek dechu.

5 Jak poskytnout první pomoc
Pokud se u Vás objeví náhlé bolesti na hrudi vyzařující někdy do zad nebo do levé paže, pocit dechové tísně a úzkosti, okamžitě vyhledejte nejbližší lékařskou pomoc! Při záchraně života i prevenci pozdějších následků rozhodují často vteřiny. Laickou pomocí může být v počáteční fázi podání nitroglycerolu ve formě tablety nebo spreje.

6 Tabulka úmrtí na ischemickou chorobu srdeční za období od roku 1970 do roku 1984
Země Muži – Ženy – Muži – Ženy – Austrálie 309 143 215 98 Kostarika 76 57 100 70 Finsko 314 115 238 Itálie 124 66 109 49 Japonsko 28 41 22 Velká Británie 259 239 99 Uruguay 188 131 64 USA 316 156 205

7 Infarkt myokardu Infarkt myokardu je náhlé odúmrtí části srdeční svaloviny, obvykle je způsobeno trombózou věnčitých tepen. Často končí smrtí. Trombóza= Jedná se o sražení krve. V tepnách má za následek nedokrevnost postižené oblasti, v žilách může zhoršit odtok krve.

8 Další nemoc Ateroskleróza neboli kornatění cév je degenerativní onemocnění tepen. Vzniká v důsledku postupného ukládání tuků a dalších látky cévní stěny. Tím jak narůstá objem tohoto ložiska dochází k zužování vnitřního průsvitu cévy. Při náhlém zvýšení spotřeby kyslíku pak není možné dostatečně zvýšen průtok tepnou a poměr mezi nároky a dodávkou kyslíku se kriticky zvýší. Tato situace nastává typicky při fyzické námaze. Ateroskleróza brání normálnímu průtoku krve orgány, ve kterých jsou cévy poškozené.

9 Závěr a hodnocení Tato práce se mi líbila, protože mě informace o srdci zajímají. A pracovalo se mi dobře s Honzou, protože jsme se doplňovali a dobře si rozdělili práci jak na textovou část tak na prezentaci. Pracovalo se mi dobře s Michalem, protože jsme si dobře rozdělili práci. Informace se mi scháněly dobře a nejhůř se mi scháněli obrázky na dané nemoci. Překvapilo mě, jak se v některých zemích zvyšoval počet úmrtí na ICHS a v některých snižoval počet úmrtí. (viz. Tabulka)

10 Zdroje http://www.ordinace.cz/clanek/ischemicka-choroba-srdecni/


Stáhnout ppt "Jan Kvapil a Michal Bureš"

Podobné prezentace


Reklamy Google