Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu"— Transkript prezentace:

1 Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu

2 Co je vlastně cholesterol?
organická látka lipidové povahy, kterou řadíme ke steroidům. Je stavební složkou buněk a tkání v našem těle, je součástí buněčných membrán, kde zajišťuje jejich kompaktnost. Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme v mozku, v kožním tuku, nadledvinách, dále ve slezině a krevním séru.

3 Zvýšená hladina cholesterolu (týká se až 70% české populace )
Rozdělujeme ho na 2 typy A) DOBRÝ CHOLESTEROL –odvádění nepoužitýho cholesterolu do jater, ty ho potom vyluují zažívacím ústrojím pryč z organismu B) ŠŠPATNÝ CHOLESTEROL- při nadbytku se usazuje na stěnách cév , může způsobit kornatění tepen

4 Co můžete sami Hodnoty cholesterolu Neměla by přesáhnout 5,2 mmol/l
u dětí je přístupná hladina 4,4 mmol/l za zvýšenou hladinu považujeme od 5,2-6,5 mmol/l Co můžete sami Nejdůležitějším opatřením v prevenci hyperlipoproteinémií je zdravý životní styl. Hlavně dieta a pohybová aktivita. Dietní zásady spočívají především v omezení konzumace tuků, zvýšení vlákniny v potravě a omezení příjmu alkoholu.

5 Jaké jsou zakázané potraviny?
Jsou to třeba Žžloudky a výrobky z nich,uzeniny,tučné maso, sádlo,husa,kachna,šlehačka,kaviár,chipsy,oříšky …

6 Jaké potraviny jsou doporučené?
Mléko a mléčné výrobky(s nízkým obsahem tuků),zelenina(včetně luštěnin) , ovoce (zejména jablka),pečivo(celozrnné druhy)

7 polovina českých dětí ve věku od 10-14 let má hladinu cholesterolu zvýšenou,
z toho 18 % přímo vysokou Hypolipidemika Jde o látky, které snižují koncentraci cholesterolu

8 Tuky v krvi kolují ve formě lipoproteinů
Tuky v krvi kolují ve formě lipoproteinů. V těchto částicích jsou tuky vázané na bílkoviny. Existuje několik druhů lipoproteinů. Některé transportují tuky, především cholesterol, z cév do jater. Tam je využíván pro tvorbu důležitých látek. Cholesterol v těchto částicích se nazývá HDL cholesterol. Je to „hodný“ cholesterol, kterého bychom měli mít nad 1 mmol/l. Naopak z jater do cév nesou lipoproteiny LDL cholesterol, který se dobře a snadno usazuje v cévách. Důsledkem tohoto procesu je zužování cév – ateroskleróza.

9 Jaká je příčina? Většina hyperlipoproteinémií je primárních. To znamená, že jsou geneticky podmíněné. K jejich rozvinutí dochází většinou až pod vlivem vnějšího prostředí, nejčastěji při přejídání, obezitě, nesprávné skladbě našeho jídelníčku nebo fyzické neaktivitě. Sekundární HLP jsou důsledkem jiného onemocnění, které zasahuje do metabolismu tuků. Jedná se například o některá onemocnění ledvin, jater, štítné žlázy, o cukrovku a další. Může jít i o důsledek nadměrné konzumace alkoholu nebo užívání některých léků (např. kortikoidů, diuretik atd.)

10 Jaké jsou příznaky? Hlavním problémem je, že zvýšená hladina cholesterolu a jiných tuků většinou nebolí ani se jinak neprojevuje. Dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Takže můžete mít vysoké hladiny tuků v krvi řadu let, aniž byste o tom věděli

11 První pomoc Zvýšená hladina cholesterolu a ostatních tuků v krvi je chronická záležitost a první pomoc tedy neexistuje a není potřeba.

12 U lékaře Při první návštěvě lékaře s vámi bude podrobně probrán váš životní styl, dietní zvyklosti a fyzická aktivita. Lékaře budou zajímat vaše ostatní onemocnění, zda kouříte a léky, které užíváte. Také se bude ptát na nemoci, které se vyskytly v rodině, hlavně srdeční infarkt, cévní mozkové příhody, ischemická choroba dolních končetin a i jiné cévní a metabolické poruchy. Lékař vám změří krevní tlak, prohlédne si kůži, zda na ní nejsou některé známky hyperlipoproteinémie a celkově vás vyšetří (poslechne vám srdce, plíce, šelesty nad velkými cévami). Dále bude nutný odběr krve na stanovení hladiny cholesterolu.

13   - HDL – tzv.hodný cholesterol           - přenáší v krvi zejména cholesterol           - podílí se na jeho odstraňování z tkání a chrání před vznikem ateriosklerózy         - LDL – tzv.špatný cholesterol           - jeho vysoká koncentrace vede k vysoké  hladině cholesterolu a tím se i zvyšuje riziko ateriosklerózy

14 Zdroj:

15 Vypracovali: Jana Hlobíková Denisa Kolovecká Denisa Syslová
Petra Fejlová


Stáhnout ppt "Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu"

Podobné prezentace


Reklamy Google