Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu."— Transkript prezentace:

1

2  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu – Mléko a mléčné výrobky  Průřezové téma: Mediální výchova

3  Narodili jsme se jako savci, jejichž první potravou je mateřské mléko.  Mléko a výrobky z něj mají proto své nezastupitelné místo v potravinové pyramidě.  Obr. 1 1: OBILNINY, CELOZRNNÉ VÝROBKY, PEČIVO, TĚSTOVINY 2: RÝŽE, LUŠTĚNINY, OŘECHY 3: ZELENINA 4: OVOCE 5: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 6: MASO, DRŮBEŽ, RYBY, MASNÉ VÝROBKY, VEJCE 7: SLADKOSTI, CUKR, SŮL 8: ŽIVOČIŠNÉ TUKY, ALKOHOL Obr. 2

4  Mléko a mléčné výrobky Mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy Také obsahují vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky, především vápník, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů  Mléko a mléčné výrobky  Jsou ale také zdrojem nasycených tuků a cholesterolu, proto je zdravější konzumace nízkotučných, max. polotučných mléčných výrobků  Právě tak častá konzumace tavených sýrů, které obsahují velké množství tavících solí, není zdraví prospěšná Mléč. koktejl s ovocem Kozí sýr Čerstvé mléko

5  kravské, kozí, ovčí  polotučné, plnotučné, nízkotučné  čerstvé a trvanlivé  zahuštěné nebo sušené  je surovinou pro výrobu všech mléčných výrobků  kravské, kozí, ovčí  polotučné, plnotučné, nízkotučné  čerstvé a trvanlivé  zahuštěné nebo sušené  je surovinou pro výrobu všech mléčných výrobků Obr. 4 Obr. 5

6  Tyto výrobky vznikají mléčným kvašením  Bakterie mléčného kvašení jsou příznivé pro střevní mikroflóru  Mezi zakysané výrobky patří zejména: JOGURTY – na trhu je velká nabídka – jogurty nízkotučné, smetanové, bílé, s kousky ovoce, s živou kulturou, trvanlivé atd.  Tyto výrobky vznikají mléčným kvašením  Bakterie mléčného kvašení jsou příznivé pro střevní mikroflóru  Mezi zakysané výrobky patří zejména: JOGURTY – na trhu je velká nabídka – jogurty nízkotučné, smetanové, bílé, s kousky ovoce, s živou kulturou, trvanlivé atd. Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8

7  Kysané mléko rovněž obsahuje bakterie mléčného kvašení, proto je velmi zdravé Obr. 9  Kysaná smetana má velké využití v teplé i studené kuchyni /krémy, zálivky do salátů, přísada do moučníků, polévek a omáček…/, má ale větší obsah tuku  Kysané mléko rovněž obsahuje bakterie mléčného kvašení, proto je velmi zdravé Obr. 9  Kysaná smetana má velké využití v teplé i studené kuchyni /krémy, zálivky do salátů, přísada do moučníků, polévek a omáček…/, má ale větší obsah tuku Obr. 10Obr. 11

8  Ostatní mléčné výrobky  Ochucená mléka  Smetana, šlehačka  Zmrzliny  Tvaroh - vzniká vysrážením mléka - tvaroh měkký, tvrdý, - výrobky z tvarohu- termix, pribináček aj.  Ostatní mléčné výrobky  Ochucená mléka  Smetana, šlehačka  Zmrzliny  Tvaroh - vzniká vysrážením mléka - tvaroh měkký, tvrdý, - výrobky z tvarohu- termix, pribináček aj. Obr. 13 Obr. 12 Obr. 14

9  Másla  A. živočišná vznikají stloukáním smetany  Jsou vhodná do studené i teplé kuchyně  Obsahují více cholesterolu  B. rostlinná másla obsahují méně tuků a více vitamínů, proto jsou zdravější než živočišná másla, lépe se roztírají  Másla  A. živočišná vznikají stloukáním smetany  Jsou vhodná do studené i teplé kuchyně  Obsahují více cholesterolu  B. rostlinná másla obsahují méně tuků a více vitamínů, proto jsou zdravější než živočišná másla, lépe se roztírají Pomazánky Ž ivo č išná másla Obr. 17 Bylinkové máslo

10

11  1. Z čeho se vyrábí mléčné výrobky?  2. Které z nich znáš z domova?  3. Proč jsou mléčné výrobky zdravé?  4. Které máslo má méně tuku?  5. Které mléčné výrobky máš nejraději? Obr. 19Obr. 20

12  Použité zdroje: Inernet Explorer : Wikipedia.cz   obrázkywww.google.cz  Str. 3: Mléko – ordinace.cz / Sýry – hutch-hayes.com  Str. 4: Zdravá svačina - ona.idnes.cz  Str. 5: Sklenice – itehotenství.cz / Mléko ve džbánku – obezita.cz  Str. 6: Jogurt 1 –breakfast.com / Jogurt 2 – agrda.cz / Jogurt 3 – public.domain.com  Str. 7: Acido – e.klasa.cz / Kys. smetana poháry – zaria.cz / Kys. smetana košíčky – ireceptar.cz  Str. 8: Smetana – kuchyne.dumazahrada.cz / Tvaroh – penam.cz / Tvaroh – papame.blog  Str. 9: Koprové máslo – tomala.cu /Máslo –akcniceny.cz / Hermelín – clanky.cz / Více sýrů – restaurant.cz  Str. 10:Více sýrů – sucharkou.cz / Mléko – ordinace.cz   Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy  prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.  Použité zdroje: Inernet Explorer : Wikipedia.cz   obrázkywww.google.cz  Str. 3: Mléko – ordinace.cz / Sýry – hutch-hayes.com  Str. 4: Zdravá svačina - ona.idnes.cz  Str. 5: Sklenice – itehotenství.cz / Mléko ve džbánku – obezita.cz  Str. 6: Jogurt 1 –breakfast.com / Jogurt 2 – agrda.cz / Jogurt 3 – public.domain.com  Str. 7: Acido – e.klasa.cz / Kys. smetana poháry – zaria.cz / Kys. smetana košíčky – ireceptar.cz  Str. 8: Smetana – kuchyne.dumazahrada.cz / Tvaroh – penam.cz / Tvaroh – papame.blog  Str. 9: Koprové máslo – tomala.cu /Máslo –akcniceny.cz / Hermelín – clanky.cz / Více sýrů – restaurant.cz  Str. 10:Více sýrů – sucharkou.cz / Mléko – ordinace.cz   Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy  prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2)


Stáhnout ppt " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny živočišného původu."

Podobné prezentace


Reklamy Google