Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Praktická škola dvouletá

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Praktická škola dvouletá"— Transkript prezentace:

1

2 Škola: Praktická škola dvouletá
Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny živočišného původu – Mléko a mléčné výrobky Průřezové téma: Mediální výchova

3 POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Narodili jsme se jako savci, jejichž první potravou je mateřské mléko. Mléko a výrobky z něj mají proto své nezastupitelné místo v potravinové pyramidě. Obr. 1 1: OBILNINY, CELOZRNNÉ VÝROBKY, PEČIVO, TĚSTOVINY 2: RÝŽE, LUŠTĚNINY, OŘECHY 3: ZELENINA 4: OVOCE 5: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 6: MASO, DRŮBEŽ, RYBY, MASNÉ VÝROBKY, VEJCE 7: SLADKOSTI, CUKR, SŮL 8: ŽIVOČIŠNÉ TUKY, ALKOHOL Obr. 2

4 Mléko a mléčné výrobky Mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy Také obsahují vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky, především vápník, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů Jsou ale také zdrojem nasycených tuků a cholesterolu, proto je zdravější konzumace nízkotučných, max. polotučných mléčných výrobků Právě tak častá konzumace tavených sýrů, které obsahují velké množství tavících solí, není zdraví prospěšná Čerstvé mléko Mléč. koktejl s ovocem Kozí sýr

5 Mléko – základní druhy kravské, kozí, ovčí
polotučné, plnotučné, nízkotučné čerstvé a trvanlivé zahuštěné nebo sušené je surovinou pro výrobu všech mléčných výrobků Obr. 4 Obr. 5

6 Zakysané mléčné výrobky
Tyto výrobky vznikají mléčným kvašením Bakterie mléčného kvašení jsou příznivé pro střevní mikroflóru Mezi zakysané výrobky patří zejména: JOGURTY – na trhu je velká nabídka – jogurty nízkotučné, smetanové, bílé, s kousky ovoce, s živou kulturou, trvanlivé atd. Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8

7 Další zakysané výrobky
Kysané mléko rovněž obsahuje bakterie mléčného kvašení, proto je velmi zdravé Obr. 9 Kysaná smetana má velké využití v teplé i studené kuchyni /krémy, zálivky do salátů, přísada do moučníků, polévek a omáček…/, má ale větší obsah tuku Obr. 10 Obr. 11

8 Ostatní mléčné výrobky
Ochucená mléka Smetana , šlehačka Zmrzliny Tvaroh - vzniká vysrážením mléka - tvaroh měkký, tvrdý, - výrobky z tvarohu- termix, pribináček aj. Obr. 12 Obr. 13 Obr. 14

9 Velmi oblíbené mléčné výrobky jsou másla a sýry
A. živočišná vznikají stloukáním smetany Jsou vhodná do studené i teplé kuchyně Obsahují více cholesterolu B. rostlinná másla obsahují méně tuků a více vitamínů, proto jsou zdravější než živočišná másla, lépe se roztírají Obr. 17 Živočišná másla Pomazánky Bylinkové máslo

10 Sýry – vyrábějí se z mléka velice složitými technologiemi základem je srážení mléka sýřidlem nebo kyselinou mléčnou Základní druhy: 1. přírodní - čerstvé a termizované sýry (nezrající; např. Mozzarella, Cottage, tvarohy a termizovaný smetanový sýr Lučina, tvarohové – olomoucké tvarůžky) měkké sýry (zrající; např. Cammembert, Brie, Romadur, Blaťácké zlato,) polotvrdé sýry (zrající, především Eidam) tvrdé a extra tvrdé sýry (zrající, např. Ementál, Čedar, Moravský blok) 2. pařené sýry - vyrábějí se hnětením : pletýnky, parenice, korbačiky, bochníčky atd. 3. tavené – obsahují tavící soli 4. nízkotučné, polotučné, tučné, smetanové aj.

11 Otázky pro zopakování učiva
1. Z čeho se vyrábí mléčné výrobky? 2. Které z nich znáš z domova? 3. Proč jsou mléčné výrobky zdravé? 4. Které máslo má méně tuku? 5. Které mléčné výrobky máš nejraději? Obr. 19 Obr. 20

12 Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická
Použité zdroje: Inernet Explorer : Wikipedia.cz obrázky Str. 3: Mléko – ordinace.cz / Sýry – hutch-hayes.com Str. 4: Zdravá svačina - ona.idnes.cz Str. 5: Sklenice – itehotenství.cz / Mléko ve džbánku – obezita.cz Str. 6: Jogurt 1 –breakfast.com / Jogurt 2 – agrda.cz / Jogurt 3 – public.domain.com Str. 7: Acido – e.klasa.cz / Kys. smetana poháry – zaria.cz / Kys. smetana košíčky – ireceptar.cz Str. 8: Smetana – kuchyne.dumazahrada.cz / Tvaroh – penam.cz / Tvaroh – papame.blog Str. 9: Koprové máslo – tomala.cu /Máslo –akcniceny.cz / Hermelín – clanky.cz / Více sýrů – restaurant.cz Str. 10:Více sýrů – sucharkou.cz / Mléko – ordinace.cz Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2)


Stáhnout ppt "Škola: Praktická škola dvouletá"

Podobné prezentace


Reklamy Google