Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace masa a masných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace masa a masných."— Transkript prezentace:

1

2  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace masa a masných výrobků  Průřezové téma: Mediální výchova  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace masa a masných výrobků  Průřezové téma: Mediální výchova

3  Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost.  Obr. 1 Obr. 2  Maso a výrobky z masa podléhají velmi rychle zkáze, protože obsahují mikroorganizmy, které se v mase dobře rozmnožují. Tím dochází k rozkladu masa a někdy i k vytváření bakteriálních jedů, které nazýváme toxiny.  Konzervujeme nejen všechny druhy masa, vnitřnosti i masné výrobky, ale také hotové pokrmy.  Podmínkou pro jakýkoliv druh konzervace jsou čerstvé suroviny.  Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost.  Obr. 1 Obr. 2  Maso a výrobky z masa podléhají velmi rychle zkáze, protože obsahují mikroorganizmy, které se v mase dobře rozmnožují. Tím dochází k rozkladu masa a někdy i k vytváření bakteriálních jedů, které nazýváme toxiny.  Konzervujeme nejen všechny druhy masa, vnitřnosti i masné výrobky, ale také hotové pokrmy.  Podmínkou pro jakýkoliv druh konzervace jsou čerstvé suroviny. Obr. 2

4 Chlazení  Ke krátkodobému uchování čerstvého masa slouží chladničky nebo místo, kde je opravdu chladno.  Čerstvé maso takto skladujeme max. 2-3 dny. Chlazení  Ke krátkodobému uchování čerstvého masa slouží chladničky nebo místo, kde je opravdu chladno.  Čerstvé maso takto skladujeme max. 2-3 dny. Sušení  Sušení je jedním z nejstarších způsobů konzervace. Je to vlastně odstraňování vody.  Jde o pomalé vysoušení kousků masa nakrájených na tenké plátky.  Maso si po vysušení zachovává svou energetickou hodnotu. Sušení  Sušení je jedním z nejstarších způsobů konzervace. Je to vlastně odstraňování vody.  Jde o pomalé vysoušení kousků masa nakrájených na tenké plátky.  Maso si po vysušení zachovává svou energetickou hodnotu. Obr. 3 Obr. 4

5  Sterilace /zavařování do sklenic či konzerv/  opracované a omyté maso nakrájíme, vložíme do sklenic nebo plechovek, které dobře uzavřeme  sterilujeme ve vroucí vodě 2 až 2 a ½ hodiny, druhý den opakujeme, aby se zničily všechny mikroorganizmy  stejným způsobem konzervujeme i masné výrobky, jako jsou párky, šunky, paštiky aj.  Sterilace /zavařování do sklenic či konzerv/  opracované a omyté maso nakrájíme, vložíme do sklenic nebo plechovek, které dobře uzavřeme  sterilujeme ve vroucí vodě 2 až 2 a ½ hodiny, druhý den opakujeme, aby se zničily všechny mikroorganizmy  stejným způsobem konzervujeme i masné výrobky, jako jsou párky, šunky, paštiky aj. Obr. 6 Sterilace do konzerv Sterilace do sklenic

6  je nejvhodnější způsob konzervace masa, při němž se uchovávají všechny cenné látky  za zamrazené maso se považuje to, které dosahuje uprostřed teplotu – 7 ˚C  v mrazících komorách se může uchovávat až 9 měsíců  rozmražené maso znovu nezamrazujeme  je nejvhodnější způsob konzervace masa, při němž se uchovávají všechny cenné látky  za zamrazené maso se považuje to, které dosahuje uprostřed teplotu – 7 ˚C  v mrazících komorách se může uchovávat až 9 měsíců  rozmražené maso znovu nezamrazujeme Obr.6 Obr. 7

7 Uzení masa a masných výrobků  probíhá v udírnách  maso se předtím solí /solením získává typicky růžovou barvu/ a nakládá do láku /voda, sůl, cukr/  v láku je maso až několik týdnů, potom se pořádně omyje teplou vodou a nechá se v průvanu usušit  uzení prodlužuje dobu uchování, ale ne na dlouhou dobu, pokud chceme trvanlivost prodloužit, musíme vyuzené maso sterilovat ve vlastní šťávě nebo ve slaném roztoku Uzení masa a masných výrobků  probíhá v udírnách  maso se předtím solí /solením získává typicky růžovou barvu/ a nakládá do láku /voda, sůl, cukr/  v láku je maso až několik týdnů, potom se pořádně omyje teplou vodou a nechá se v průvanu usušit  uzení prodlužuje dobu uchování, ale ne na dlouhou dobu, pokud chceme trvanlivost prodloužit, musíme vyuzené maso sterilovat ve vlastní šťávě nebo ve slaném roztoku Obr. 8 Obr. 9Obr. 10

8  v dnešní moderní době je lednička a mraznička v každé domácnosti samozřejmostí  také možnost každý den si koupit čerstvé maso a výrobky z masa  přesto je konzervace masa velmi důležitá, protože nejenom zvyšuje trvanlivost, kvalitu a sortiment masa a masných výrobků, ale zároveň šetří čas v dnešní uspěchané době  kromě samotného masa a masných výrobků jako jsou šunky, párky, buřty, prejty, paštiky aj. se konzervují i hotová jídla a vnitřnosti  v dnešní moderní době je lednička a mraznička v každé domácnosti samozřejmostí  také možnost každý den si koupit čerstvé maso a výrobky z masa  přesto je konzervace masa velmi důležitá, protože nejenom zvyšuje trvanlivost, kvalitu a sortiment masa a masných výrobků, ale zároveň šetří čas v dnešní uspěchané době  kromě samotného masa a masných výrobků jako jsou šunky, párky, buřty, prejty, paštiky aj. se konzervují i hotová jídla a vnitřnosti Obr. 11Obr. 12

9  1. Co je to konzervace masa?  2. Jaké druhy konzervace masa a masných výrobků znáš? Popiš sterilaci.  3. Co jsou to vnitřnosti? Můžeme je zamrazit?  3. Které maso a masné výrobky znáš?  4. Co je to uzení a kde probíhá?  5. Jak dlouho vydrží maso v chladničce?  1. Co je to konzervace masa?  2. Jaké druhy konzervace masa a masných výrobků znáš? Popiš sterilaci.  3. Co jsou to vnitřnosti? Můžeme je zamrazit?  3. Které maso a masné výrobky znáš?  4. Co je to uzení a kde probíhá?  5. Jak dlouho vydrží maso v chladničce? Obr. 13

10  Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy  prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Použité zdroje : Inernet Explorer /http://clanky.vareni.cz/konzervovani-zeleniny-a-ovoce/erecepty.ic.cz/tag/konzervace- zeleniny/ cs.wikipedia.org/Internet Explorer https://www.google.com/- obrázkyhttps://www.google.com/- 1. svet – potravin.cz 2. jingajang.webnode.cz, jingajang.webnode.cz 3. palmovka – drůbež.cz 4. dm-trade.eu dm-trade.eu 5. toprecepty.cz 6. potravinydomu.cz 7. nakupka.cz 8. inzerce.ceskyportal.eu 9. lahudky-praha.cz 10. jingajang.webnode.cz 11.kuchyne.dumazahrada.cz 12.bungie.net 13.bungie.net


Stáhnout ppt " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 2.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Konzervace masa a masných."

Podobné prezentace


Reklamy Google