Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa 2.S  Zakysané výrobky  Řadíme mezi ně všechny do kterých byly přidány kysané bakteriální přísady  Bakterie jsou vyráběny z laktozy kyselinou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa 2.S  Zakysané výrobky  Řadíme mezi ně všechny do kterých byly přidány kysané bakteriální přísady  Bakterie jsou vyráběny z laktozy kyselinou."— Transkript prezentace:

1

2 Výživa 2.S  Zakysané výrobky

3  Řadíme mezi ně všechny do kterých byly přidány kysané bakteriální přísady  Bakterie jsou vyráběny z laktozy kyselinou mléčnou - Mléko je pak lépe stravitelné  Vysoká biologická hodnota  Nízká hodnota energetická  Obsahují: - Bílkoviny - Minerální látky

4  Podporují naši obranyschopnost  Napravují porušenou rovnováhu střední mikroflory  Snižují nádorové onemocnění  Prevence proti řídnutí kostí  Snižují hladinu cholesterolu  Příklad: - Kefírové mléko - Acidofilní mléko - Podmáslí

5  BÍLÝ – BEZ BARVIV  BEZ BARVIV  JOGURTOVÉ NÁPOJE  SPECIÁLNÍ /URČENY PRO DIETU/

6  Vyrábí se z odstředěného mléka  Při teplotě 35 stupňů Celsia a pak se rychle zchladí  6% do kávy  12% sladká  33% ke šlehání  32% k ochucení, vaření, zapékání

7  Vysrážení mléka, pomocí kyseliny mléčné- vznikne tvarohovina  Druhy: - S krátkou trvanlivostí - Tvrdý tvaroh (na strouhání) - S prodlouženou trvanlivostí - Tvarohové speciality (Termix, Bobík, Lipánek)

8  Ingredience:  zkyslé mléko,chlebová kůrka nebo horký brambor,sáček z řídké látky  Doma lze tvaroh vyrobit ze zkyslého mléka, (ale pozor není vhodné mléko trvanlivé v krabičkách). Nejlepší je obstarat si mléko čerstvě, které necháme zkysnout. Pak ho zahřejeme za občasného zamíchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C

9  Sražení mléka můžeme ještě podpořit přidáním chlebové kůrky nebo horkého bramboru. Sražený tvaroh necháme ustát, naplníme do sáčku z řídké látky, mírně zatížíme a lisujeme (chceme-li tvaroh tvrdý, zatížíme sáček trochu více a necháme syrovátku zcela vykapat).  Tvarohem se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je velmi hodnotná potravina, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo, které je vhodné pro každého strávníka.

10  KONDENZOVANÁ MLÉKA – DLOUHÁ TRVANLIVOST - Neslazená TATRA - SALKO sladký - Jesenka, Pikao, Piknik

11 SUŠENÉ MLÉČNÉ VÝROBKY  K výživě kojenců  Do kávy  Potravinářský průmysl  Podle původu  Podle obsahu sušin

12  Prezentaci zpracovala:  Bc. Simona Duxová, 2012


Stáhnout ppt "Výživa 2.S  Zakysané výrobky  Řadíme mezi ně všechny do kterých byly přidány kysané bakteriální přísady  Bakterie jsou vyráběny z laktozy kyselinou."

Podobné prezentace


Reklamy Google