Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví."— Transkript prezentace:

1 Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví

2 ANOTACE Šablona: ICT2-2-46 PŘ ČAJZ Potravinový talíř
Anotace: základy zdravého způsobu stravování, potravinový talíř Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup: uplatňuje základní dovednosti a návyky související s podporou zdraví a jeho preventivní ochranou, využívá poznatků o lidském těle k vysvětlení základních funkcí jednotlivých orgánových soustav a podpoře vlastního zdravého způsobu života Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova : potravinový talíř, bílkoviny, sacharidy, škroby, tuky, vitamíny, minerály, vláknina Druh učebního materiálu :prezentace ppt. Druh interaktivity: výklad/aktivita Cílová skupina :Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň, 2. období Typická věková skupina 9-11 let Celková velikost – 196 kB-soubor ppt.

3 Pozorně si prohlédni tento potravinový talíř. Co myslíš, že znázorňuje?

4 Obilniny Jsou stavebním kamenem jídelníčku – pečivo, těstoviny, ovesné vločky, cornflakes, rýže, výrobky z kukuřice, pohanka, proso… Zdraví prospěšnější je mouka celozrnná, tedy tmavá, a výrobky z ní. Proč jsou obilniny důležité? Obsahují minerální látky, bílkoviny, polysacharidy (složené cukry – hlavně škrob), vitamíny a vlákninu.

5 ZELENINA Zelenina je také zdrojem vlákniny, ale i škrobu.
Dále obsahuje vitamíny a řadu látek, které působí preventivně proti některým onemocněním, například nádorovým či kardiovaskulárním.

6 Ovoce Ovoce, které také patří k základům pyramidy
Lze jíst syrové či tepelně zpracované - s výjimkou takové úpravy, jako jsou například sladké marmelády, zákusky – ty řadíme mezi sladká jídla Ovoce je dobrým zdrojem sacharidů, vitamínu C a dalších vitamínů, stejně jako karotenoidů, minerálních látek, antioxidantů. Neméně důležitý je i obsah nestravitelné vlákniny a pektinu, který umí snížit hladinu cholesterolu.

7 Mléko a mléčné výrobky Mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, laktózy a také nasycených mastných kyselin. Mléko je zdrojem vitamínu A, D, vitamínů skupiny B a minerálních látek, zejména pak vápníku, který hraje důležitou roli při stavbě kostí a zubů, při srážení krve i činnosti svalstva. Vápníku je více ve tvrdých sýrech než v mléce, jogurtech a tvarohu.

8 Maso a masné výrobky Maso je ve správné výživě důležité, jen se to s ním nesmí přehánět a nemělo by se upravovat převážně smažením, uzením či grilováním. Z masných výrobků bychom měli preferovat takové, které neobsahují příliš tuku a soli. V mase je kromě tuku a cholesterolu i mnoho minerálů, zejména železo a zinek, ale i vitamínů A, D, B. Velmi zdravé je i rybí maso, které kromě bílkovin obsahuje i minerální látky jako je fosfor a jod a vitamíny A a D. Důležitý je i rybí tuk, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které potřebujeme jako prevenci onemocnění srdce a cév. Do tohoto patra se řadí i luštěniny a "vegetariánské maso", tedy soja a sojové maso.

9 Vejce a výrobky z nich Konzumací vajíčka získáme nejen plnohodnotnou a kvalitní bílkovinu z bílku, ale i tuky, vitamíny A, D, E, K, vitamíny skupiny B, karoteny a minerální látky, hlavně železo. Na druhou stranu ale obsahují i cholesterol.

10 Sladkosti Jsou zdrojem jednoduchých cukrů a tuků, tělu dodají rychlou energii, ale žádné prospěšné látky. Jsou vlastně jen "na chuť", a tak by s nimi mělo být také zacházeno. Měly by se na náš stůl dostat výjimečně.

11 Tuky Mnoho lidí je bere jako strašáka, ale jsou pro tělo velmi důležité. Bez tuku neumíme zpracovat vitamíny A, D, E a K z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamín D a pohlavní hormony Tuková vrstvička chrání naše orgány před chladem… Jen jich nesmí být v potravě moc a měli bychom střídat tuky rostlinné s živočišnými.

12 Doplň do talíře pojmy: ovoce a zelenina, Maso-bílkoviny, mléčné výrobky, obilniny, výrobky bohaté na cukry a tuky

13 Zdroje: VYŠÍNOVÁ, Renata. Ordinace.cz: Co na talíř?. Ordinace.cz [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google