Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přeměna látek a energií (metabolismus) Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_179_Biologiečlověka_Metabolismus Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přeměna látek a energií (metabolismus) Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_179_Biologiečlověka_Metabolismus Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,"— Transkript prezentace:

1 Přeměna látek a energií (metabolismus) Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_179_Biologiečlověka_Metabolismus Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Tento digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s přeměnou látek a energií v lidském těle  Materiál vysvětluje pojmy metabolismus, chemická a mechanická energie, základní živiny, hygiena potravy  Je určen pro předmět přírodopis, 8.ročník.  Tento materiál vznikl ze zápisů autora, který vycházel z učebnice: Černík,V., Bičík,V, Martinec,Z., Přírodopis 3: Biologie člověka se základy etologie a genetiky pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1.vyd. Praha:SPN, 1998, ISBN

3 Metabolismus Metabolismus:  souhrn všech chemických látkových přeměn v těle Katabolismus:  složité látky se v těle štěpí na jednoduché a přitom se uvolňuje energie Anabolismus:  z jednoduchých látek se v těle tvoří látky složitější a přitom se spotřebovává energie Energie uvolněná rozkladem organických látek uvnitř těla se přeměňuje v: a) teplo b) chemickou energii c) mechanickou energii (sloužící k pohybu) Člověk přežije bez přísunu kyslíku nejdéle 5 minut (jsou výjimky), bez vody nejdéle 5 dnů, bez jídla až 5 týdnů.

4 Výživa Organismus potřebuje ke krytí svých metabolických potřeb určité množství základních živin:  jsou to cukry, bílkoviny a tuky. Voda:  nezbytná složka potravy Minerální látky, vitamíny:  důležité doplňky stravy Základní látková přeměna (metabolismus) zajišťuje:  minimální množství energie nezbytné k životu – činnost srdce, dýchání, střevní peristaltika … Celková látková přeměna – organismus vykonává fyzickou činnost (práce, sport) Energetická spotřeba u dospělého člověka je závislá na namáhavosti vykonávané práce. Energie se získává oxidací živin (spotřebovává se kyslík, uvolňuje se energie, odpadový produkt je oxid uhličitý).

5 Různé skupiny potravin

6 Cukry Cukry:  hlavní zdroj energie Složitý cukr – škrob:  obsažen v mouce, ryži, bramborách Mléčný cukr – laktóza:  obsažen v mléce a mléčných výrobcích Řepný cukr – sacharóza:  používá se jako sladidlo Glukóza:  jednoduchý cukr - vzniká štěpením složitých cukrů – obsažen v krevní plazmě Glykogen:  přebytečná glukóza, která se ukládá v játrech a svalech jako zásobní látka Rostlinná celulóza :  podporuje správnou střevní činnost – zdroj zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny

7 Tuky Tuky:  nejvydatnější zdroj energie  tělo si je ukládá do zásoby v tukových tkáních  tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu vnitřních orgánů  jsou důležité pro příjem vitamínů rozpustných v tucích (A,D,E,K) Tuky živočišné (máslo, sádlo, rybí tuk) i rostlinné (rostlinné oleje – olivový, slunečnicový) by měly být v potravě zastoupeny. Nadbytek tuků v potravě (hlavně živočišných) – vznik srdečných chorob. Příklad tuku – trimyristoylglycerol

8 Bílkoviny Bílkoviny:  základní stavební látka buněk Význam:  růst organismu  obnova tkání  tvorba enzymů a hormonů v těle Původ: a.živočišný – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky b.rostlinný – luštěniny (sója, hrách, čočka, fazole) Jsou zdrojem aminokyselin – tělo si vytváří důležité stavební části buněk a orgánů. Přebytečné aminokyseliny se v těle přeměňují na tuk...

9 Voda Voda:  nezbytná součást těla  je důležité rozpouštědlo - probíhá zde většina chemických procesů v těle  podílí se na termoregulaci  zajišťuje transport látek Denní norma – 2 litry

10 Minerální látky Minerály:  důležité složky potravy potřebné k růstu, k tělesné a duševní pohodě organismu Největší význam:  soli sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, ionty železa, jodu, ….. Funkce :  podílejí se na stavbě kostí, zubů, ovlivňují činnost svalů a nervů  jsou součástí krve  udržují rovnováhu vody a iontů v těle Zdroj:  zelenina, ovoce, mléko, ryby, celozrnné obilniny, kuchyňská sůl, minerální vody Kuchyňská sůl

11 Vitamíny Vitamíny:  látky nezbytné pro lidský organismus  neumíme je vytvořit – musí být přijímány v potravě Zvýšená potřeba – doba růstu, nemoc, těhotenství, zátěž organismu, Funkce:  účast na chemických reakcích v těle Rozpustné: a) v tucích – A,D,E,K b) ve vodě – B,C Zdroj:  zelenina, ovoce, obilniny, maso, mléko, vejce

12 Použité zdroje 1.Rueda de los alimentos.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, , [cit , 11:56]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rueda_de_los_alimentos.jpg#file 2.Trimyristin-3D-vdW.png, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, , 17:05. Dostupné z: 3.Stilles Mineralwasser.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, , 16:57. Dostupné z: 4.Selpologne.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 29. května 2009, [cit , 11:00]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Přeměna látek a energií (metabolismus) Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_179_Biologiečlověka_Metabolismus Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,"

Podobné prezentace


Reklamy Google