Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 21. listopadu 2007 Výživové nároky u dospívajících.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 21. listopadu 2007 Výživové nároky u dospívajících."— Transkript prezentace:

1 Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 21. listopadu 2007 Výživové nároky u dospívajících

2 Jak dospívání ovlivňuje výživa Stravovací návyky přejímá malé dítě od nejbližšího okolí – od rodiny, kolektivu dětí v mateřské škole oKontrolu nad složením stravy a pravidelností jídelníčku mají (nebo by mít měli) rodiče V pubertě dochází k osamostatňování se ve všech oblastech denního života, výživu nevyjímaje oAdolescent důrazněji projevuje své požadavky oSnaží se být in a kopíruje společensky vlivnější kamarády a spolužáky Nesprávná výživa v dospívání s sebou nese rizika plynoucí z nedostatku, resp. nadbytku energie, živin nebo dalších důležitých látek oNapř. obezita u chlapců vede k oddálení puberty, obezita u dívek naopak k jejímu časnějšímu nástupu oNedostatek energie a podvýživa mohou dospívání zbrzdit

3 Energetická hodnota Organizmus dospívajícího potřebuje pro svůj růst dostatek kvalitní stravy a energie o Sportující adolescent může mít vyšší energetickou potřebu, než jeho nesportující rodiče se sedavým zaměstnáním o Pokud není příjem energie vyvážen dostatkem pohybu, může dojít k nežádoucímu zvýšení tělesné hmotnosti o Zvláště u dívek je častý nedostatek energie o Nechtějí přijmout změny svého těla v době dospívání o Snaží se zhubnout (byly zvyklé na „chlapeckou postavu“) o Držení diet však v současné době již není výjimečné ani u chlapců

4 Bílkoviny o Organizmus je využívá především jako stavební látky oPro růst a obnovu tkání, tvorbu enzymů, látky účastnící se imunity aj. Plnohodnotné bílkoviny oObsahují všechny esenciální aminokyseliny ve vzájemném vhodném poměru oVyskytují se v potravinách živočišného původu Neplnohodnotné bílkoviny oNeobsahují všechny esenciální aminokyseliny nebo tyto nejsou ve vzájemném vhodném poměru oNeznamená to však, že by byly nekvalitní nebo dokonce škodlivé! oV potravinách rostlinného původu – mimo bílkovinu sóji Doporučený poměr mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami je alespoň 40 : 60

5 Sacharidy o Zejména jako zdroj energie o Dělí se na oMonosacharidy (řepný cukr, ovocný cukr) oDisacharidy (běžný cukr) oOligosacharidy oPolysacharidy (vláknina, škrob) Vláknina o Rozpustná o Nerozpustná o Množství vlákniny pro děti: věk v letech + 5 g – pro dospívající tedy cca g

6 Tuky o Poskytují největší množství energie, nezbytné pro využívání vitaminů rozpustných v tucích, pro tvorbu některých hormonů, jako mechanická ochrana orgánů aj. Živočišné tuky o Většinou převažují nasycené mastné kyseliny, obsahují cholesterol o Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce; ryby Rostlinné tuky o Většinou převažují nenasycené mastné kyseliny (některé jsou esenciální, omega-3, omega-6, cholesterol neobsahují) o Doporučený příjem živočišných tuků vůči rostlinným 2:3 o Rostlinné oleje, ořechy, semena a výrobky z nich Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví srdce a cév, pro imunitní systém, pro rozvoj retiny, pro mozek aj.

7 Vitaminy Vitamin A o V rybím tuku, v játrech, vaječném žloutku o Nedostatek – zdrsněná pokožka, možné zpomalení růstu, šeroslepost Vitamin D o V rybím tuku, rostlinných tucích, vejcích o Nedostatek – zvyšuje riziko osteoporózy v pozdějším věku, nervozita, svalová slabost Vitamin E o Rostlinné oleje, semena, ořechy o Nedostatek – špatné hojení ran, suchá pokožka, snadná vyčerpanost po sportovním výkonu, únava aj. Vitamin C o V ovoci a zelenině o Nedostatek – oslabení imunity, v horších případech anémie, kurděje

8 Minerální látky Vápník o Mléko, mléčné výrobky, mák o Nedostatek – Špatná mineralizace kostí, nedostatečný růst Železo o Vaječný žloutek, maso o Nedostatek – únava, jednou z příčin anémie Jód o Mořská a jodidovaná sůl, mořské ryby a plody o Nedostatek – poruchy štítné žlázy, v těhotenství ohrožení CNS dítěte Sodík o Sůl, solené pochutiny, uzeniny, pečivo aj. o Nadbytek – zadržování vody v těle, zvyšování krevního tlaku, vyšší nárok na práci ledvin

9 Porovnání nároku dospívajícího s mladším dítětem Dítě 6 letDospívající 15 let Energie (kJ) Bílkoviny (g)5090 ??? Sacharidy (g) Tuky (g)6085 Nápoje (l)1,82,5 Vláknina (g)11 g20 g

10 Na co si dát pozor o Konzumovat dostatečné ale ne nadměrné množství energie o Neuchylovat se k žádnému extrémnímu směru výživy o Zařadit plnohodnotné (živočišné) bílkoviny z kvalitních zdrojů (maso, vejce, mléčné výrobky) o Nevynechávat ani zdroje rostlinných bílkovin (luštěniny, obiloviny) o Konzumovat dostatek kvalitních, především rostlinných, tuků o Ze sacharidových potravin upřednostnit ovoce, zeleninu, celozrnné cereálie a pečivo o Zařadit dostatek vápníku v podobě polotučných mléčných výrobků o Omezit smažené pokrmy a fast-food o Nepřehánět to se sladkostmi o Neopomíjet pitný režim (2,5 litru denně, v teplém prostředí nebo při sportu více)

11 Doporučení Rodiče již stěží prosadí v jídelníčku zásadní změny. Měli by se ale alespoň aktivně zajímat o to, co děti přes den snědly a při společných jídlech nenápadně do jídelníčku vpašovat to, co přes den či v týdnu chybělo.

12 Závěr Pestrá a vyvážená strava je nezbytnou podmínkou pro správný růst a vývoj dítěte v každém věku. Dospívání je těžké období, kdy je negováno vše, co chtějí dospělí (zejména vlastní rodiče) – proto je i důležitá role školy i celé společnosti, aby vytvořili podmínky, ve kterých neplatí kult vyhublých dětí, ale zdravých dospělých.

13 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 21. listopadu 2007 Výživové nároky u dospívajících."

Podobné prezentace


Reklamy Google