Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Zdravé svačiny Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá

2 Od ledna 2011 připravujeme v CDS Duhovka s uživateli zdravé svačiny
Od ledna 2011 připravujeme v CDS Duhovka s uživateli zdravé svačiny. Na přípravě svačin se podílí cca polovina našich uživatelů.

3 Uživatelé mají individuální plány zaměřené na určité dovednosti spojené s přípravou zdravých pokrmů – např. krájení, míchání, mixování, zadělávání těsta, klíčení výhonků, příprava salátů, pomazánek, pečení, bezlepkové pokrmy,..

4 PLÁN UŽIVATELE Plán sestaven pro oblast: OBLAST ČINNOSTI V CDS Popis aktuální situace: JAK TO JE „BAVÍ MĚ VAŘIT A CHTĚLA BYCH ZDRAVĚ JÍST.“ _____________________________________________________________ Konkrétní cíl: CO CHCI „NAUČIT SE DĚLAT SALÁTY (HLAVNĚ OVOCNÉ), ZELENINOVOU PIZZU, KLÍČKY.“ ____________________________________________________________ Význam cíle: PROČ TO CHCI „CHCI ZDRAVĚ JÍST.“ ___________________________________________________ Osoba, která mi má pomoci: KDO MI S TÍM POMŮŽE ASISTENTKA Jak by osoba měla pomoci: JAK MI POMŮŽE „ASISTENTKA MI POMŮŽE NAJÍT RECEPTY, NAUČÍ MĚ, JAK SE STARAT O KLÍČKY, BUDE MI RADIT PŘI VAŘENÍ.“ Dílčí kroky: CO UDĚLÁM JAKO PRVNÍ, CO VŠECHNO DALŠÍHO MUSÍM UDĚLAT 1) „AISTENTKA MĚ NAUČÍ OVOCNÉ A ZELENINOVÉ SALÁTY.“ 2) „ASISTENTKA MĚ NAUČÍ, JAK KLÍČIT ČOČKU, FAZOLE MUNGO. NAUČÍ MĚ, JAK SE O KLÍČKY STARAT.“ 3) „S ASISTENTKOU VYMYSLÍME RECEPT NA ZDRAVOU PIZZU.“ 4) „BUDU SE UČIT DOBŘE KRÁJET A MÍCHAT.“ Datum: PODPIS UŽIVATELE: PODPIS KLÍČOVÉHO PRACOVNÍKA:

5 Dalším plánem je vytváření obrázkové kuchařky.

6

7 Uživatelé si osvojují zároveň i dovednosti spojené s nakupováním potravin a zacházením s penězi.

8 Svačiny přizpůsobujeme individuálním potřebám uživatelů – bezlepková dieta, mléčná dieta, cukrovka, ledvinová dieta, špatné zuby,.. Uživatelé se podílejí na výběru receptů – časopisy, kuchařky,internet, uživatelé sbírají recepty i doma,… Při přípravě pokrmů upřednostňujeme celozrnnou (případně bezlepkovou) mouku, sójové produkty, mořské řasy, med, javorový sirup, ovoce, zeleninu,..

9 Recepty připravovaných pokrmů shromažďujeme v duhovkové kuchařce.
DÝŇOVÁ POMAZÁNKA Dýně Hokkaido Tvaroh Mandle (kešu..) Sušené meruňky Vše rozmixujeme a namažeme na pečivo

10 Květákovo-mrkvové placičky
Povařený květák (celý) a mrkev (3) 1 plechovka sterilované kukuřice 4 vejce Kukuřičná mouka 5 lžic nebo podle potřeby Sušené řasy Bazalka Sůl Pepř Ovesné vločky podle potřeby Trocha mouky na obalení Olej na vymazání plechu Možná obměna: Cuketa Mrkev Cibule Syrové nastrouháme

11 Indiánské kuličky Sušené fíky, sušené datle, strouhaný kokos, med, javorový sirup, kardamom, skořice, pomerančová kůra a šťáva Fíky a datle najemno nakrájíme nebo nameleme; poté přidáme kokos, med, sirup, koření. Nastrouháme pomerančovou kůru a vymačkáme šťávu dle potřeby a chuti. Vytvoříme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Můžeme obalit v kakau, karobu, hořké čokoládě, namletých ořechách nebo strouhaném kokosu.


Stáhnout ppt "Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá"

Podobné prezentace


Reklamy Google