Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( příprava pokrmu) Český jazyk ( sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( příprava pokrmu) Český jazyk ( sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová."— Transkript prezentace:

1 POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( příprava pokrmu) Český jazyk ( sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

2 Zkus si vzpomenout, co všechno můžeme popisovat? osobu věc dům, byt, třídu činnost, pracovní postup filmovou nebo pohádkovou postavu

3 Také návod ( předpis) je popisem pracovního postupu. Přečti si pozorně následující předpis: BRAMBOROVÁ POLÉVKA 1,5 l vody, 500g brambor, 200g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), 1 cibule, kousek kapusty, 50g čerstvých hub, 70g másla nebo sádla, 50g hl. mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky. Chybí ti něco v tomto receptu?

4 Správně – recept není celý! Chybí postup přípravy polévky! Očištěnou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, kousek kapusty, cibuli) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené houby, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme, až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme rozetřený česnek a majoránku.

5 Co všechno se dozvíme z takového receptu? V receptu bývá uveden přehled surovin v přesném množství a postup přípravy krok za krokem ( činnosti v pořadí tak, jak skutečně probíhají).

6 Kde mohu najít recepty?

7 Práce do sešitu:  Víš, co znamenají zkratky v receptech? g = ………., l = ……………, hl. mouka = ………………… prdopeč = …………………………….., ml = ……………….  Co je to špetka ( majoránky, soli)? …………………………………………………………………………  Jaké je tvoje oblíbené jídlo? …………………………  Vypiš suroviny, které jsou potřeba k jeho přípravě :  Nakonec se pokus sestavit recept pro přípravu jídla, které bys dokázal(a) sám(a) uvařit.

8 Přečti si ukázku z knihy Jídlo a pití za Rudolfa II.: Uvař kuřata. Oloupej asi dvacet až dvacet pět cibulí a nech je celé uvařit ve víně. Potom je rozetři s kořenem petržele, přidej víno, ve kterém se cibule vařily, a trochu čistého vinného octa. Okořeň zázvorem, skořicí, muškátovým květem a dobře ošafraň. Do této omáčky dej vařená kuřata. Pakli chceš ozdobně učiniti, dej mandle a rozinky, jako u velikých dvorů jest obyčej.  Které jídlo v receptu připravují?  Je recept něčím zvláštní?  Chybí něco v receptu?  Nerozumíš některému slovu?  Bylo by možné recept předělat pro dnešní kuchařky?

9 Prameny:: Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) J. Vašák – Česká kuchařka ( Agave 2002)


Stáhnout ppt "POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( příprava pokrmu) Český jazyk ( sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová."

Podobné prezentace


Reklamy Google