Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_02 Název DUMu: Přílohy ze zeleniny Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Zásady při zpracování zeleniny 1.Používáme jen jakostní zeleninu 2.Dbáme na pečlivou předběžnou přípravu, používáme kvalitní nástroje a nádoby 3.Syrovou zeleninu, ozdoby, saláty připravujeme těsně před podáváním 4.Při tepelné úpravě použijeme jen nezbytné množství vody, nebo ji připravujeme v páře 5.Zbytečně tepelnou úpravu neprodlužujeme – jinak se mění barva, vůně a chuť zeleniny, zachováme tím chuťové a biologicky cenné látky. 6.Zeleninu před podáváním obohatíme zelenými natěmi, citronovou šťávou aj.

3 Střední škola Oselce Přílohy ze zeleniny Vařená zelenina Zeleninu podle možností vaříme vcelku v osolené vodě, nebo v páře. Zelí, kapustu, květák, špenát fazolové lusky vaříme v dostatečném množství vody, zpočátku nepřikryté, aby unikly čpavé látky. Červená řepa, červené zelí vaříme s octem nebo s citronovou šťávou, aby se udržela původní barva. Celer, mrkev, petržel vaříme ve vodě s přidáním másla nebo oleje. Využijí se tak vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K. Pokrmy z vařené zeleniny nezahušťujeme. Zeleninové vývary použijeme k přípravě polévek, omáček a šťáv.

4 Střední škola Oselce Vařená zelenina Vařenou zeleninu podáváme k masovým pokrmům, minutkám, úpravám na roštu, nebo jako zeleninové předkrmy.

5 Střední škola Oselce Způsoby vaření zeleniny 1.Anglický – vařená zelenina se podává se syrovým máslem. 2.Francouzský - vařená zelenina se pak krátce podusí na másle. 3.Italský - vařená zelenina se pak krátce podusí na oleji. 4.Polský - vařená zelenina se podává s rozpuštěným máslem, sypaná osmaženou strouhankou.

6 Střední škola Oselce Dušená zelenina Dušená karotka Očištěnou na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev podusíme v osolené vodě s máslem. Zahustíme zásmažkou, provaříme a dochutíme cukrem, solí, muškátovým květem. Nakonec zjemníme máslem.

7 Střední škola Oselce Dušená karotka

8 Střední škola Oselce Dušená zelenina Dušený špenát z čerstvého špenátu Listy špenátu spaříme a umeleme. Připravíme si světlou cibulovou zásmažku, zalijeme vývarem, nebo vodou, přidáme špenát a dusíme asi 15 minut. Dochutíme solí, pepřem, česnekem. Přidáme trochu mléka a vmícháme rozšlehaná vejce.

9 Střední škola Oselce Dušená zelenina Dušený špenát z mrazeného špenátu Připravíme si světlou cibulovou zásmažku, přilijeme vývar, nebo vodu a rozmícháme. Pak vložíme na menší kusy nakrájený zmrazený špenát a za občasného míchání jej necháme rozpustit. Krátce provaříme, dochutíme pepřem a česnekem utřeným se solí.

10 Střední škola Oselce Příprava špenátu Cibulová jíška Přidáme třený česnek se solí a pepř Provařený špenát zjemníme smetanou nebo mlékem Mražený špenát

11 Střední škola Oselce Dušená zelenina Dušené sterilované zelí Zelí scedíme, překrájíme a vaříme ve slané vodě s kmínem do poloměkka. Zvlášť si připravíme cibulovou jíšku (cibuli osmažíme dozlatova, přidáme hladkou mouku a orestujeme), přidáme do poloměkkého zelí, dochutíme cukrem, solí a provaříme asi 20 minut.

12 Střední škola Oselce Dušené zelí Cibulová jíška Zahuštění zelí Provaření

13 Střední škola Oselce Zadělávaná zelenina Zadělávanou zeleninu připravujeme z vařené nebo dušené zeleniny, kterou zahušťujeme zásmažkou, bešamelem nebo omáčkou velouté. Nakonec zjemňujeme smetanou, máslem nebo žloutky.

14 Střední škola Oselce Zahuštění zadělávané zeleniny Zásmažka – Hladkou mouku orestujeme na tuku. Bešamelová omáčka (bešamel) – světlá máslová zásmažka zalitá mlékem, dobře provařená, ochucená solí, bílým pepřem a muškátovým květem. Omáčku přecedíme. Velouté omáčka - světlá máslová zásmažka zalitá vývarem (např. telecím, rybím, vepřovým, drůbežím) dobře provařená a ochucená solí. Omáčku přecedíme.

15 Střední škola Oselce Příprava bešamelu Máslová jíška Zalitá mlékem Můžeme zjemnit smetanou

16 Střední škola Oselce Zadělávaná míchaná zelenina Zeleninu (mrkev, kedlubny, květák, fazolové lusky) uvaříme do poloměkka, zahustíme bešamelem, dochutíme solí, cukrem, muškátovým květem, provaříme a zjemníme máslem. Můžeme vmíchat vejce rozšlehaná v mléce.

17 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu dušeného špenátu použijeme: Majoránku Máslo Vývar Cibuli Sůl Hladkou mouku Česnek mléko Hrubou mouku Strouhanku Špenát Vejce

18 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bešamelové omáčky použijeme: Majoránku Máslo Vývar Cibuli Vodu Hladkou mouku Olej mléko Hrubou mouku

19 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu omáčky velouté omáčky použijeme: Majoránku Máslo Vývar Cibuli Vodu Hladkou mouku Olej mléko Hrubou mouku

20 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google