Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_05 Název DUMu: Úprava drůbežího masa vařením a zaděláváním Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací aubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Rozdělení drůbeže Hrabavá drůbež Vodní drůbež Létavá drůbež

3 Střední škola Oselce Hrabavá drůbež Obr.5 Obr.7 Obr.8 Kohout Kuře Slepice Jaké znáš druhy hrabavé drůbeže? Kur domácí

4 Střední škola Oselce Obr.1 Hrabavá drůbež Krocan Perlička Křepelka Další druhy hrabavé drůbeže

5 Střední škola Oselce Popiš vlastnosti masa hrabavé drůbeže Mladá drůbež Světlá barva masa Maso jemně vláknité Mladé kusy téměř bez tuku – maso lehce stravitelné Tuk uložen pod kůží a v dutině břišní Snadná, krátká tepelná úprava Křepelka Obr.11 Kuře Obr.12

6 Střední škola Oselce Vodní drůbež Kachna domácí Husa domácí Obr.9

7 Střední škola Oselce Popiš vlastnosti masa vodní drůbeže Více tuku Maso hůře stravitelné Tuk poměrně kvalitní – husí sádlo Tmavší barva masa Výraznější chuť

8 Střední škola Oselce Létavá drůbež Holub domácí Obr.6 Obr.10

9 Střední škola Oselce Popiš vlastnosti masa létavé drůbeže Maso téměř bez tuku – dietní Velmi tmavá barva Maso jemně vláknité, suché

10 Střední škola Oselce Je husí maso snáze stravitelné než kuřecí maso? Má maso kuřat a slepic stejné vlastnosti? Je husí tuk kvalitnější než kuřecí tuk? AnoNe AnoNe AnoNe

11 Střední škola Oselce Příprava drůbežího masa vařením Na vaření používáme starší kusy hrabavé drůbeže, především slepice. Vaříme je celé nebo dělené na kusy se solí, cibulí a kořenovou zeleninou. Ze slepic připravujeme většinou vývary na polévky, k podlévání a přelévání drůbežích pokrmů nebo na bílé omáčky. Vařené mladší kusy používáme například k přípravě rizota nebo ve studené kuchyni.

12 Střední škola Oselce Příprava vývaru C Z jakého masa připravujeme vývar C? Jaké používáme koření? Jakou zeleninu přidáváme? Dáváme maso do studená nebo vařící vody? Jak dlouho vaříme vývar?

13 Střední škola Oselce Příprava drůbežího masa zaděláváním Nejčastěji připravujeme zaděláváme mladé slepice, kuřata, perličky a mladé krocany. Očištěnou drůbež celou nebo její části vkládáme do vařící vody, mírně osolíme a s cibulí a zeleninou vaříme do změknutí. Omáčku připravíme zahuštěním jíškou a důkladným provařením. Omáčku chuťově doplňujeme a zjemňujeme smetanou, mlékem, máslem, žloutky, citronovou šťávou, muškátovým květem, sekanou petrželkou. Nakrájené maso přidáme do hotové omáčky.

14 Střední škola Oselce Je kuřecí maso snadno stravitelné? Má maso holoubat světlou barvu? Hodí se maso slepic na vaření? Ano Ne

15 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN Obr.1 Obr.2 proč dva obrázky Obr.3 eagris%29.jpg/750px-Helmeted_Guineafowl_%28Numida_meleagris%29.jpg Obr.4 Japanese_Quail.jpg Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 %9B_kropenat%C3%A1_kohout.jpg/484px- %C4%8Cesk%C3%A1_slepice_zlat%C4%9B_kropenat%C3%A1_kohout.jpg Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Některé obrázky nejsou očíslované Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google