Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: únor 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: zelenina Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámení s tématem Člověk a jeho svět – rozmanitost přírody (zelenina) hravou formou. Výukový materiál obsahuje část vhodnou k výuce i k procvičování daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS powerpoint

3 Dnes si budeme společně povídat o zelenině.
Ahoj kamarádi! Dnes si budeme společně povídat o zelenině. Myslíte, že je zelenina zdravá? Měli bychom zeleninu jíst? Ťukni na obrázek se zeleninou a můžeme začít s naším povídáním.

4 To je zahrada a na zahradě pěstujeme zeleninu.
Máme různé druhy zeleniny, ale jedno mají všechny druhy společné. Zelenina je zdravá!

5 V zelenině najdeme mnoho důležitých látek a vitamínů pro zdraví člověka. Zeleninu můžeme jíst v syrovém stavu nebo vařenou. Ťukni na jednotlivé druhy zeleniny a dozvíš se více.

6 Košťálovou Kořenovou Cibulovou Plodovou Listovou
Zeleninu dělíme podle toho, jakou část ze zeleniny jíme. Můžeme ji rozdělit na: Košťálovou Kořenovou Cibulovou Plodovou Listovou

7 KOŘENOVÁ ZELENINA Z kořenové zeleniny jíme kořen. Kořenová zelenina je např. mrkev, petržel, celer, křen, červená řepa, ředkvička, ředkev, …

8 MRKEV Mrkev obsahuje mnoho důležitých látek a té nejdůležitější říkáme karoten. Je velmi důležitý pro správný zrak. Mrkev můžeme jíst syrovou, upravenou jako salát, ale i vařenou.

9 ŘEDKVIČKA Tak takhle vypadá ředkvička. Lidé ji často pěstují na zahradách.

10 ŘEPA Určitě všichni dobře znáte pohádku „O veliké řepě“. Společně si jí teď vyprávějte.

11 KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Mezi košťálovou zeleninu patří: zelí, čínské zelí, kapusta – hlávková i růžičková, květák, brokolice či kedlubna.

12 ZELÍ

13 BROKOLICE

14 KVĚTÁK

15 LISTOVÁ ZELENINA Z této zeleniny jíme listy. Mezi listovou zeleninu patří např. hlávkový salát nebo špenát.

16 PLODOVÁ ZELENINA Z této zeleniny jíme plody. Mezi plodovou zeleninu patří okurky, dýně, cuketa, meloun, rajčata, papriky, lilek, hrášek či fazolky.

17 RAJČE Červené kuličky vyrůstající na zeleném keříku. Jíme je syrové nebo v podobě různých pokrmů – kečup, rajská omáčka apod.

18 OKURKA Okurky salátové nebo nakládačky. Všechny jsou zelené barvy a jsou oblíbenou zeleninou mnoha lidí.

19 PAPRIKA Paprika je zelenina, která může mít různé barvy. Zelená, červená, oranžová či žlutá paprika. Některé papriky jsou sladké, jiné zase pálí.

20 CUKETA Cuketa je zelenina velmi podobná okurce. Má stejnou barvu a podobný tvar.

21 MELOUN Meloun znají dobře snad všechny děti. Je sladký a v létě nás krásně osvěží.

22 HRÁŠEK Hrášek jsou malé zelené kuličky ukryté v lusku. Hrášek můžeme najít také v jedné pohádce. Jmenuje se „Princezna na hrášku“. Najděte ji v knize a společně si ji přečtěte.

23 DÝNĚ Často je můžeme vidět v podzimním období, kdy dozrávají. Mají oranžovou barvu a staly se symbolem jednoho podzimního svátku. Víte kterého?

24 LILEK Lilek je zelenina, která je méně známá. Poznáme ji podle výrazné fialové barvy.

25 BRAMBORY Brambory snad není potřeba ani představovat. Známe je určitě všichni. Jsou součástí mnoha příloh a českých pokrmů.

26 CIBULOVÁ ZELENINA Z cibulové zeleniny jíme cibule. Mezi cibulovou zeleninu patří cibule, česnek nebo pórek.

27 CIBULE Cibule je základem snad všech českých pokrmů. Při vaření je používána velmi často. Když ji člověk krájí, slzí mu oči. Je velmi zdravá a dodá jídlu správnou chuť.

28 ČESNEK Česnek je zelenina, která má výraznou vůni a chuť a používá se k dochucení mnoha pokrmů.

29 Spoj obrázek se správným názvem.
BAREVNÝMI OBDÉLNÍKY Spoj obrázek se správným názvem.

30 Cibule Dýně Brambory Česnek

31 Paprika Meloun Hrášek Rajče

32 Květák Brokolice Okurka Mrkev

33 Jaký obrázek je schován za barevnými obdélníky.

34

35

36

37 AHOJ U DALŠÍHO VYPRÁVĚNÍ.

38 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google