Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Hodiny (SADA ČÍSLO 2) 1

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: leden 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: Určování a měření času, hodiny s ciferníkem. Metodické poznámky: Výukový materiál je připraven pro nácvik základní orientace v čase, procvičení časových pojmů a orientace v nich. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, MS Powerpoint

3 „Ahoj kamarádi. Tak tu máme další povídání o čase
„Ahoj kamarádi! Tak tu máme další povídání o čase. Již všichni určitě víte, co je to čas, jak se jmenují dny v týdnu, měsíce a také roční období. Víte, čím měříme čas? Čas měříme hodinami, ale nejsou hodiny jako hodiny a my si o nich teď budeme vyprávět.

4 DEN MÁ 24 HODIN Čas měříme hodinami, to už všichni dobře víme. Ale jsou hodiny jako hodiny?

5 Den má 24 hodin. Chcete-li vědět, kolik je hodin, podíváte se na hodinky. Dříve lidé měřili čas různými způsoby. Jaké druhy hodin jsou, můžete vidět na následující straně. Klikni na hodiny a dozvíš se, k čemu slouží.

6

7 Hodiny Tyto hodiny uvidíme téměř všude. Doma je máme v obývacím pokoji nebo v kuchyni. Najdeme je ve školní třídě či ve městě nebo také na kostelní věži.

8 Digitální budík Hodiny, které má doma snad každý z nás. Každé ráno zazvoní „crrrrrrrrrrr!!“ a my musíme vstávat. Malí i ti velcí, do školky, do školy i do práce. Vstávat se zkrátka musí. Jen v sobotu a v neděli náš budík většinou odpočívá a my můžeme déle spát.

9 Stopky Důležité hodiny hlavně pro sportovce. Když potřebujeme změřit čas běžce, lyžaře, cyklisty, zkrátka jakéhokoliv sportovce, použijeme právě hodiny, kterým říkáme stopky.

10 Kapesní hodinky Tak tyhle hodinky již dnes tak často neuvidíte. Dříve je pánové nosili často. V kapsičce u saka je měl téměř každý pán. Dnes už nosíme hodinky spíše náramkové.

11 Náramkové hodinky Náramkové hodinky má téměř každý z nás. Nosíme je na ruce (na zápěstí) a máme je stále při sobě. Můžeme tak kdykoliv vědět, jaký je přesný čas. Náramkové hodiny mohou být ručičkové či digitální.

12 Přesýpací hodiny Hodiny, které se již dnes běžně nepoužívají. Čas se zde měří podle toho, za jak dlouho se přesype písek z jedné strany hodin na druhou.

13 Jestlipak znáte pojmy:
MINULOST – PŘÍTOMNOST - BUDOUCNOST

14 Ťukni na balónky a dozvíš se víc.

15 Minulost je to, co už uplynulo. To co už dávno uběhlo a teď už není.

16 PŘÍTOMNOST Přítomnost je doba, která probíhá právě teď. V tomto čase, v tuto chvíli.

17 BUDOUCNOST Budoucnost je doba, která teprve přijde. Nikdo z nás neví, co nás čeká, co bude a co se v budoucnosti stane. V budoucnosti budou z dětí dospělí a z dospělých staří lidé.

18 AHOJ PŘÍŠTĚ!!!

19 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas"

Podobné prezentace


Reklamy Google