Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: únor 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: ovoce Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámením s tématem Člověk a jeho svět – rozmanitost přírody (ovoce ) hravou formou. Prezentace obsahuje jak výukovou část, tak i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS powerpoint

3 Dnes si budeme společně povídat o ovoci.
Ahoj kamarádi! Dnes si budeme společně povídat o ovoci. Myslíte, že je ovoce zdravé? Měli bychom ovoce jíst? Ťukni na obrázek s ovocem a můžeme začít s naším povídáním.

4 Tak tohle je ovocný sad. Rostou tu ovocné stromy
Tak tohle je ovocný sad. Rostou tu ovocné stromy. Jabloně, hrušně, švestky, broskvoně i meruňky. Některé ovoce roste na stromech, jiné zase na menších keřích, rostlinkách.

5 V ovoci najdeme mnoho důležitých látek a vitamínů
V ovoci najdeme mnoho důležitých látek a vitamínů. Ovoce můžeme jíst v syrovém stavu, jako nápoje nebo jako různé pokrmy (saláty, kompoty, koláče s ovocem, …)

6 Ovoce se skládá z několika částí:
pecka slupka dužina jadřinec semena

7 Ovoce můžeme rozdělit na:
Peckovice Ťukni na obrázky a dozvíš se víc. Malvice Bobule

8 Peckovice V peckovici najdeme jen jednu velkou pecku.
Mezi peckovice patří třešně, meruňky, broskve, švestky, …

9 MERUŇKY Strom, na kterém meruňky dozrávají, se jmenuje meruňka. Meruňky dozrávají uprostřed léta. Můžeme je jíst čerstvé, v podobě marmelády či kompotu. Plody jsou oranžové a uvnitř plodu je tvrdá pecka.

10 TŘEŠNĚ Třešně vyrůstají na stromě, který se jmenuje třešeň. Strom kvete na jaře malými bílými až narůžovělými květy. První třešně dozrávají v červnu. Plody jsou proti meruňce malé, červené. Obsahují mnoho vitamínů. Můžeme je jíst čerstvé, jako kompot či marmeládu.

11 ŠVESTKY Strom, na kterém švestky dozrávají, se jmenuje slivoň švestka, někdy se mu říká jen švestka. Švestky dozrávají na podzim. Plody jsou fialové barvy a uvnitř plodu je tvrdá pecka.

12 Malvice Malvice mají semena v jadřinci.
Mezi malvice patří jablka a hrušky.

13 JABLKO Jablka dozrávají v létě a na podzim na jabloni. Bývají červená, zelená nebo žlutá. Jablka patří do skupiny plodů, kterým říkáme malvice. Mají jadřinec a v něm malá jadérka. O Vánocích patří jablko k jednomu z tradičních zvyků. Když se jablíčko rozkrojí a objeví se hvězdička, říká se, že přináší lidem zdraví.

14 HRUŠKY Hrušky rostou na hrušni. Hrušeň kvete bílými květy a plody na ní dozrávají v létě a na podzim (podle druhu). Hrušky mají méně vitamínu C, ale obsahují další důležité látky a vitamíny. Plody jsou malvice a mají jadřinec s malými jadérky.

15 Bobule V bobulích najdeme mnoho malých semen. Mezi bobule patří např. hroznové víno, borůvky, jahody, maliny.

16 OSTRUŽINY Ostružiny dozrávají na ostružníku. Rostlina ostružníku má ostré trny. Ostružiny jsou velmi zdravé, obsahují vitamín C. Ostružiny můžeme najít na zahradách ale i v lesích. Lesní ostružiny mají plody menší.

17 MALINY Maliny si můžeme natrhat na maliníku. Stejně jako ostružiny, i maliny obsahují hodně vitamínu C. Můžeme je najít v lesích i na zahradách. Menší jsou ty lesní a větší si pak můžeme natrhat na zahradě.

18 JAHODY Jahody rostou na jahodníku. Jahodník kvete krásnými bílými květy. Jahody má rád snad každý pro jejich sladkou chuť.

19 BORŮVKY Borůvky jsou malé modré kuličky vyrůstající na rostlině, které se říká brusnice borůvka. Borůvky vyrůstají na malých keřích v lesích, kam je chodíme sbírat.

20 HROZNOVÉ VÍNO Hroznové víno jsou plody, které vyrůstají na vinné révě. Jsou to kuličky spojené do hroznu, zelené, růžové až modré barvy. Hroznové víno můžeme jíst jako ovoce, dospělí lidé ho pak mají rádi v podobě nápoje, kterému se říká víno.

21 ANGREŠT Plody angreštu vyrůstají na keříku, kterému říkáme srstka angrešt. Plody obsahují vitamín C a dozrávají v létě. Bývají zelené nebo červené barvy.

22 Tropické ovoce Tropické ovoce u nás v ČR neroste. Pro svůj růst a dozrávání potřebuje hodně sluníčka a tepla. Můžeme ho však vidět v některých botanických zahradách nebo si ho koupit v obchodě.

23 BANÁN KIWI

24 POMERANČ CITRÓN

25 ANANAS MANDARINKY

26 Spoj ovoce s názvem stromu, na kterém roste.
A jdeme plnit úkoly. BAREVNÝMI OBDÉLNÍKY Spoj ovoce s názvem stromu, na kterém roste.

27 Jabloň Hrušeň Vinná réva Meruňka Třešeň Švestka

28 Rozděl plody podle toho, zda rostou u nás nebo v jižních krajích
Rozděl plody podle toho, zda rostou u nás nebo v jižních krajích. Spoj ovoce se správnou miskou.

29 JIŽNÍ ZEMĚ ČESKÁ REPUBLIKA

30 Spoj obrázek se správným názvem.
BAREVNÝMI OBDÉLNÍKY Spoj obrázek se správným názvem.

31 Angrešt Maliny Ostružiny Hroznové víno

32 Jahody Borůvky Ananas Kiwi

33 Jaký obrázek je schován za barevnými obdélníky.

34

35

36

37 AHOJ U DALŠÍHO VYPRÁVĚNÍ.

38 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google