Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104"— Transkript prezentace:

1 ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Zadělávání je technologická úprava vařením
jednoho nebo několika druhů masa se zeleninou. Tato úprava vhodná pro dietní a dětské stravování je lehce stravitelná a neobsahuje přepálené tuky. Zadělávané telecí a kuřecí maso můžeme zařadit pro svou jemnou chuť i jako teplý předkrm.

3 Zaděláváním připravujeme především tzv. bílá masa:
hrabavou drůbež – zadělávané kuře, kuřecí ragú zapečené, telecí maso – telecí ragú, maso jehňat, kůzlat, králíků – zadělávané jehněčí. Zaděláváme i zeleninu – mrkev, kedlubny, květák, brokolici, hrášek, fazolové lusky, chřest, míchanou zeleninu. Takto připravenou zeleninu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, sazeným vejcím a jsou základem bezmasých pokrmů.

4 Technologický postup Na kostky nakrájené suroviny vkládáme do studené
vody, osolíme, okořeníme, přivedeme k varu a pak vaříme táhnutím, připravíme jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme chladným vývarem – vznikne bílá omáčka velouté („velute“),

5 Technologický postup provařujeme minimálně půl hodiny,
zjemňujeme mlékem, smetanou, žloutky, máslem, omáčku přecedíme na uvařenou základní surovinu, dochutíme. Vhodné přílohy – knedlíky, rýže, noky, těstoviny.

6 Samostatná práce žáků Uvidíte přípravu pokrmu: Zadělávané jehněčí.
Napište v bodech technologický postup tohoto pokrmu včetně vhodných příloh a servisu.

7 Řešení: Jehněčí hrudí, krk nebo pupek nakrájíme na kostky, vložíme do studené vody, přidáme sůl, divoké koření, kořenovou zeleninu, cibuli, růžičkovou kapustu, přivedeme k bodu varu a dále vaříme táhnutím, uděláme jíšku z másla a hladké mouky, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme chladným jehněčím vývarem – omáčka velouté, omáčku provaříme, zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně – dále nevaříme, omáčku dochutíme a přecedíme na uvařené jehněčí maso. Vhodné přílohy jsou knedlík, rýže, máslové noky.

8 POUŽITÁ LITERATURA MATEJKA, Mikuláš a BALOGOVÁ, Irena. Technologie přípravy pokrmů vyd. Praha: IQ 147, ISBN SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 2. Praha: Fortuna, ISBN SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů vydání. Praha: Fortuna, ISBN SEDLÁČKOVÁ, Hana, Ladislav NODL a Jaroslav ŘEŠÁTKO. Technologie přípravy pokrmů vydání. Praha: Fortuna, ISBN X.

9 CITACE ZDROJŮ DVD: Příprava a pokrmy z jehněčího masa, HV Studio Slaný, kapitola zadělávané jehněčí,


Stáhnout ppt "ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104"

Podobné prezentace


Reklamy Google