Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.57 Polévky 11 TP ostatních polévek Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK
Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: zdravotní, speciální, ovocná, krajová a národní polévka Anotace: Materiál je určen k seznámení se s ostatními druhy polévek připravovaných v závodech veřejného stravování.

3 Technologické postupy přípravy ostatních druhů polévek

4 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Zdravotní polévky:
jsou podle norem dietní kuchyně je to polévka z vody, mléka, vývaru, odvaru podle druhu diety mohou být neslané i bez tuku Druhy: květáková jemná, bílá z drůbeže, špenátová, mléčná, z ovesných vloček

5 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Speciální polévky:
Jsou ty polévky, které nemůžeme zařadit do běžných skupin. Druhy: račí, želví, oháňková, vývar veverka Oháňková – silný hovězí vývar z oháňky s vypichovanou zeleninou, ochucený vínem. Vývar veverka: silný hovězí vývar s masem, játry, srdcem, zeleninou a slaninovými knedlíčky.

6 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Ovocné polévky:
Malinová – prolisované maliny + horký cukerný roztok + škrobová moučka + víno + citr.šťáva Jahodová, borůvková, ostružinová - mají stejný technologický postup přípravy

7 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Ovocné polévky:
Jablková polévka – sladká voda + citr.šťáva a kůra + jablka -) podusíme prolisujeme, zalijeme bílým vínem vložku tvoří dušená jablka a spařené rozinky Broskvová, meruňková – mají stejný TP.

8 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Krajové polévky:
Kulajda – zásmažka + vývar – provaříme + kmín + sůl + kostičky brambor – povaříme. Vařenou zjemníme smetanou + kopr a ocet. Podáváme se zastřeným vejcem.

9 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Valašská kyselica: připravuje se mnoha způsoby
Základní suroviny: zelí, brambory, mléko, podmáslí

10 OSTATNÍ DRUHY POLÉVEK Národní polévky:
Boršč – silný hovězí vývar + vepřové maso + kosti + kořenová zelenina – povaříme vývar scedíme, maso a zeleninu nakrájíme nudličky červené řepy dusíme na sádle s protlakem a octem zalijeme vývarem + bílé zelí nakrouhané + brambory + bobkový list + pepř + česnek – uvaříme + vložíme maso a zeleninu + smetana

11 OPAKOVÁNÍ Vyjmenuj zdravotní polévky.
Květáková jemná, bílá z drůbeže, špenátová, mléčná, z ovesných vloček. Co řadíme do krajových polévek? Polévku kulajdu a valaškou kyselicu. Jaké ovocné polévky znáš? Malinovou, jahodovou, borůvkovou, ostružinovou, jablkovou, broskvovou.

12 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google