Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te1.17 Požadavky na značení obalu Vytvořeno: Ověřeno: Třída:ŘU 1

2 Ošetřování masa a drobů po jatečném opracování Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:brožura Označování masných výrobků dostupné na internetu Klíčová slova:etiketa, základní údaj obsahu potraviny Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa pro označování ma- sa.

3 POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MASNÝCH VÝROBKŮ Požadavky na označování masných výrobků plynoucí ze všeobecných podmínek pro označování potravin.

4 Označení  Označením se rozumí veškerá slova označující název masného výrobku, název nebo jméno výrobce, dovozce, balírny nebo prodávajícího, jakož i číselné údaje, ochranné známky, zobrazení, symboly nebo znaky vztahující se k výrobku a umístěné na obalu určeném pro spotřebitele, na vnějším obalu nebo na jeho nesnadno oddělitelných součástech, na připojených součástech nebo v písemné dokumentaci, která výrobek doprovází.

5 Značení potravin  Označení musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě (s výjimkou případného označení šarže výrobku).

6 Značení dle balení Označování potravin se liší v závislosti na tom, zda se jedná o výrobky balené, zabalené nebo nebalené.

7 Údaje - Balené masné výrobky (balené ve výrobě nebo v balírně)  Název výrobku, název druhu výrobku (masný výrobek) a název skupiny.  Údaj o množství výrobku.  Údaje o složení výrobku.  Údaje o množství složek.  Datum použitelnosti výrobku.  Údaje o způsobu skladování výrobku.  Údaje o podmínkách pro uchovávání výrobku po otevření  obalu spotřebitelem.  Údaje o způsobu použití výrobku.  Údajem o zvláštním způsobu balení prodlužujícím trvanlivost výrobku použitím balicích plynů – označuje se slovy „Baleno v ochranné atmosféře“.

8 Zabalené masné výrobky (balené v místě prodeje bez přítomnosti spotřebitele)  Název výrobku, název druhu výrobku (masný výrobek) a název skupiny.  Údaj o množství výrobku.  Údaje o složení výrobku.  Údaje o množství složek.  Datum použitelnosti výrobku.  Údaje o způsobu skladování výrobku.

9 Nebalené masné výrobky (nabízené k prodeji spotřebiteli v nebaleném stavu)  Povinné údaje, které musí být alespoň viditelně umístěné v písemné podobě v místě prodeje:  Název výrobku, název druhu výrobku (masný výrobek) a název skupiny.  Údaj o množství výrobku.  Údaje o složení výrobku.  Údaje o množství složek.  Datum použitelnosti výrobku.  Údaje o způsobu skladování výrobku.

10 Specifické požadavky na označování masných výrobků  Základním údajem pro rozlišení kvality masných výrobků je obsah masa.  Nejvyšší obsah tuku.  Nejvyšší obsah soli.  Údaje o použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, vepřových nebo drůbežích kůží, syrového sádla nebo syrového loje.

11 Drobná masná výroba

12 Otázky aodpovědi 1. Uveď rozdíly v baleném a zabaleném výrobku. Zabalené masné výrobky (balené v místě prodeje bez přítomnosti spotřebitele). Balené masné výrobky (balené ve výrobě nebo v balírně). 2. Co je povinný údaj na obalu? Datum spotřeby, datum výroby, složení výrobku a kdo to vyrobil. 3. Mezi specifické údaje masného výrobku patří? Obsah masa, nejvyšší obsah tuku, nejvyšší obsah soli, údaje o použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, vepřových nebo drůbežích kůží, syrového sádla nebo syrového loje.

13 Použité zdroje Označování masných výrobků, srpen 2010 Svazek I,1. vydání. Praha: © Sdružení českých spotřebitelů, o.s., ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google