Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny rostlinného původu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny rostlinného původu."— Transkript prezentace:

1

2  Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny rostlinného původu - obiloviny  Průřezové téma: Mediální výchova

3  Obiloviny jsou v podstatě ušlechtilé trávy  Ve svých semenech obsahují pro nás nezbytné živiny, např. sacharidy, které jsou zdrojem energie, dále pak vlákninu a bílkoviny  Dobře zasytí, protože obilky obsahují tuk  Dále obsahují vitamin E - antioxidant, který likviduje v těle nebezpečné látky  Také obsahují vodu a minerální látky  Z obilovin se vyrábí především pečivo, těstoviny, ovesné vločky, jáhly a kroupy, nebo se konzumují přímo, jako třeba rýže Obr. 1 Obr. 2

4  Podstatou zpracování obilovin je jejich čištění, drcení a následné třídění na sítech.  V posledních letech se stále více doporučuje pečivo z celozrnné mouky.  Celozrnná pšeničná mouka obsahuje rozemleté celé pšeničné zrno, tj. otruby /semenné slupky/, endosperm /jádro obsahující škrob a bílkoviny /a klíček, zatímco běžná pšeničná mouka (hladká, polohrubá, hrubá) je v podstatě pouze endosperm.  Celozrnná mouka má mnohem vyšší obsah důležité potravní vlákniny, některých vitamínů (zejména skupiny B, vitamíny D a E), enzymů a minerálních látek.  Podstatou zpracování obilovin je jejich čištění, drcení a následné třídění na sítech.  V posledních letech se stále více doporučuje pečivo z celozrnné mouky.  Celozrnná pšeničná mouka obsahuje rozemleté celé pšeničné zrno, tj. otruby /semenné slupky/, endosperm /jádro obsahující škrob a bílkoviny /a klíček, zatímco běžná pšeničná mouka (hladká, polohrubá, hrubá) je v podstatě pouze endosperm.  Celozrnná mouka má mnohem vyšší obsah důležité potravní vlákniny, některých vitamínů (zejména skupiny B, vitamíny D a E), enzymů a minerálních látek. Obr. 3 Obr. 4

5 PŠENICE  Pšenice poskytuje zrno, které se používá jako potravina, krmivo a jako surovina.zrnopotravinakrmivo surovina  Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky).stéblaslámaotruby  Výhodou pšenice, tak jako u jiných obilovin, je poměrně jednoduchá skladovatelnost a poměrně dlouhá trvanlivost.  Pšenice má vysokou výživnou hodnotu. V Evropě je základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů.Evropěpečivatěstovin  Pšenice se také využívá k výrobě škrobu, lihu nebo piva.škrobulihupiva PŠENICE  Pšenice poskytuje zrno, které se používá jako potravina, krmivo a jako surovina.zrnopotravinakrmivo surovina  Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky).stéblaslámaotruby  Výhodou pšenice, tak jako u jiných obilovin, je poměrně jednoduchá skladovatelnost a poměrně dlouhá trvanlivost.  Pšenice má vysokou výživnou hodnotu. V Evropě je základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů.Evropěpečivatěstovin  Pšenice se také využívá k výrobě škrobu, lihu nebo piva.škrobulihupiva Obr. 5

6  Zrno se používá na chlebovou mouku, jako náhražka kávy (melta, cikorka), k výrobě perníků, jako krmivo či se z něho vyrábí alkohol (gin).melta cikorkaalkohol  Žito obsahuje lepek.lepek  Křížením žita a pšenice vznikl takzvaný žitovec.pšenice  Starší český název žita je rež, často se s ním lze setkat ve formě přídavného jména režný. Obr. 6 Obr. 7 Obr. 6

7  Ječmen obsahuje vlákninu, cukry, škrob, bílkoviny a minerální látky.  Z nejkvalitnějšího ječmene se vyrábí slad, který je pokládán za velmi výživnou potravinu a je doporučován v rekonvalescenci po těžkých onemocněních, ale i pro běžné doslazování nápojů, moučníků a jídel.  Ze sladu se také vyrábí pivo a whisky.  Slad je vlastně název pro naklíčené a usušené obilné zrno, které se po usušení zbaví klíčků a umele se.  Z ječmene se dále využívají kroupy a krupky.  Ječmen je také velmi důležité krmivo pro zvířata. Obr. 9 Obr. 10 Obr. 8

8  Oves se dříve mačkal mezi válci (válcová mačkací stolice). Jednalo se o hlavní krmivo pro koně.  Dnes je surovinou pro výrobu mouky, vloček a dokonce i mléka.  Má velký význam pro naše zdraví – dodává energii, působí proti zánětům a alergii, pomáhá při zažívání, léčbě štítné žlázy aj.  Ovesný šrot se zkrmuje a ovesná sláma se hlavně stele, oves je vynikající krmivo především pro koně.  Oves společně s pšenicí, ječmenem a žitem je jednou z nejrozšířenějších obilnin mírného pásma.  Oves se dříve mačkal mezi válci (válcová mačkací stolice). Jednalo se o hlavní krmivo pro koně.  Dnes je surovinou pro výrobu mouky, vloček a dokonce i mléka.  Má velký význam pro naše zdraví – dodává energii, působí proti zánětům a alergii, pomáhá při zažívání, léčbě štítné žlázy aj.  Ovesný šrot se zkrmuje a ovesná sláma se hlavně stele, oves je vynikající krmivo především pro koně.  Oves společně s pšenicí, ječmenem a žitem je jednou z nejrozšířenějších obilnin mírného pásma. Obr. 11 obr,. 12 Obr. 13 Obr. 14

9 . Kukuřice pochází z Ameriky, kde byla vypěstována z planých rostlin. Američtí Indiáni ji pěstovali už před lety. Mladá zrna kukuřice mají téměř 20% sacharidů, dále bílkoviny a tuky. Proto má kukuřice poněkud vyšší energetickou hodnotu. Také obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek a pektiny podporující zažívací proces a dobrý stav cév. Má vysoký podíl vitaminu B1, který podporuje činnost mozku a nervových buněk.  Kukuřice se nejprve vyčistí a potom se kukuřičná drť mele jako pšenice na kukuřičnou krupici. Z mouky se pak vyrábí křupky, pražením kukuřičného zrna popcorn… Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro bezlepkovou dietu.  Čerstvá kukuřice se konzumuje v syrovém stavu, tepelně upravená nebo se také zamrazuje, suší a steriluje.  Kukuřice je také výborným krmivem pro zvířata.. Kukuřice pochází z Ameriky, kde byla vypěstována z planých rostlin. Američtí Indiáni ji pěstovali už před lety. Mladá zrna kukuřice mají téměř 20% sacharidů, dále bílkoviny a tuky. Proto má kukuřice poněkud vyšší energetickou hodnotu. Také obsahuje draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek a pektiny podporující zažívací proces a dobrý stav cév. Má vysoký podíl vitaminu B1, který podporuje činnost mozku a nervových buněk.  Kukuřice se nejprve vyčistí a potom se kukuřičná drť mele jako pšenice na kukuřičnou krupici. Z mouky se pak vyrábí křupky, pražením kukuřičného zrna popcorn… Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro bezlepkovou dietu.  Čerstvá kukuřice se konzumuje v syrovém stavu, tepelně upravená nebo se také zamrazuje, suší a steriluje.  Kukuřice je také výborným krmivem pro zvířata. Obr. 16 Obr. 15 Obr. 17

10  Prosné semeno se používá jako krmivo domácího ptactva.  Loupáním semen se získává potravina jáhly, která slouží k přípravě kaší.jáhly  Jelikož neobsahuje lepek, je prosné semeno, vedle rýže a kukuřice, vhodné pro kojence mezi 4. a 6. měsícem věku a pro bezlepkovou dietu.rýžekukuřicebezlepkovou dietu  Prosné semeno se používá jako krmivo domácího ptactva.  Loupáním semen se získává potravina jáhly, která slouží k přípravě kaší.jáhly  Jelikož neobsahuje lepek, je prosné semeno, vedle rýže a kukuřice, vhodné pro kojence mezi 4. a 6. měsícem věku a pro bezlepkovou dietu.rýžekukuřicebezlepkovou dietu Obr. 18 Obr. 20 Obr. 19

11  Pohanka sama pochází z chladných oblastí střední Asie, kde byla využívána i z toho důvodu, že se tradičně věřilo, že tělu dodává silnou až zahřívající energii. Toto bylo jistě důležité pro těžce pracující rolníky v těchto oblastech. Do Evropy se dostala ve středověku.  Pohanka je zdravá na cévy, zažívání, játra a imunitu.  Pohanka má proto samozřejmě odedávna využití i v naší kuchyni. Připravují se z ní různé přílohy, pomazánky, kaše, polévky, ale je vhodná i k zapékání.  Pohanka sama pochází z chladných oblastí střední Asie, kde byla využívána i z toho důvodu, že se tradičně věřilo, že tělu dodává silnou až zahřívající energii. Toto bylo jistě důležité pro těžce pracující rolníky v těchto oblastech. Do Evropy se dostala ve středověku.  Pohanka je zdravá na cévy, zažívání, játra a imunitu.  Pohanka má proto samozřejmě odedávna využití i v naší kuchyni. Připravují se z ní různé přílohy, pomazánky, kaše, polévky, ale je vhodná i k zapékání. Obr. 21 Obr,. 22

12 Rýže je vedle pšenice a žita nejdůležitější obilovinou, která poskytuje potravu skoro polovině světa. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. Rýže je vedle pšenice a žita nejdůležitější obilovinou, která poskytuje potravu skoro polovině světa. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. Obr

13  Nehodnotnější je přírodní hnědá neloupaná rýže (rýže Natural), která má nejvyšší obsah sacharidů, bílkovin, minerálů a vitamínů B.  Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev, ve zbylém zrnu je velký obsah sacharidů ale jen malé množství bílkovin.  Nehodnotnější je přírodní hnědá neloupaná rýže (rýže Natural), která má nejvyšší obsah sacharidů, bílkovin, minerálů a vitamínů B.  Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev, ve zbylém zrnu je velký obsah sacharidů ale jen malé množství bílkovin. Obr

14  Rýže je velmi zdravá, protože:  Je lehce stravitelná, nenadýmá, proto se doporučuje při průjmech a zažívacích potížích  Neobsahuje cholesterol ani lepek  Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty  Snižuje krevní tlak a také hladinu krevního cukru  Dokonce snižuje teplotu a pomáhá bojovat tělu při zánětech  Má příznivý vliv na zdravou kůži, nehty a vlasy  Rýže je velmi zdravá, protože:  Je lehce stravitelná, nenadýmá, proto se doporučuje při průjmech a zažívacích potížích  Neobsahuje cholesterol ani lepek  Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty  Snižuje krevní tlak a také hladinu krevního cukru  Dokonce snižuje teplotu a pomáhá bojovat tělu při zánětech  Má příznivý vliv na zdravou kůži, nehty a vlasy  Rýže má opravdu široké využití:  Samotná rýže jako příloha k omáčkám, masům, do salátů, rizot, nákypů, pochutin aj.  Rýže jako surovina pro výrobu mouky, nudlí, a protože neobsahuje lepek, nahrazuje právě rýžová mouka mouku pšeničnou  Z rýže se vyrábí pivo a víno  Z rýžové slámy se vyrábí papír   Rýže má opravdu široké využití:  Samotná rýže jako příloha k omáčkám, masům, do salátů, rizot, nákypů, pochutin aj.  Rýže jako surovina pro výrobu mouky, nudlí, a protože neobsahuje lepek, nahrazuje právě rýžová mouka mouku pšeničnou  Z rýže se vyrábí pivo a víno  Z rýžové slámy se vyrábí papír  Obr. 28 Obr

15 OTÁZKY PRO ZOPAKOVÁNÍ UČIVA 1. Jaké znáš obiloviny? 2. Kde obiloviny rostou? 3. Jaké obsahují živiny? 4. Co se z obilovin nejčastěji vyrábí? 5. Co všechno můžeme uvařit z rýže? Obr. 31

16  Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy  prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2)


Stáhnout ppt " Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů  Vyučovací předmět: Příprava pokrmů  Ročník: 1.  Téma: Výživa člověka  Učivo: Potraviny rostlinného původu."

Podobné prezentace


Reklamy Google